B. O. L., S. L. 2020.08.06 19:40 Frissítve: 2020.08.07 09:06

Eszék: „Szeretnénk a horvát futball egyik csúcsklubjává válni”

Június végi munkába állását követően először adott interjút Szakály Ferenc, a horvát élvonalban szereplő, a bajnokságban legutóbb a negyedik helyen végző NK Osijek elnöke a klub hivatalos honlapján. A zentai születésű magyar üzletember az elmúlt időszakban alelnökként segítette az egyesület működését, június 29-től azonban első emberként felügyeli a munkát. A kanadai és német üzleti életben is érdekelt, hatvanéves vállalkozó az eszéki egyesület gazdasági és sportszakmai helyzetéről, valamint céljairól beszélt.

Szakály Ferenc klubelnök az egyesület gazdasági helyzetéről és szakmai ambícióiról is beszélt (Fotó: NK Osijek)


„Hatalmas megtiszteltetés, hogy én lehetek a klub elnöke, ugyanakkor eddig is tisztában voltam a működés minden részletével – nyilatkozta a horvátul és angolul is anyanyelvi szinten beszélő sportvezető. – A változás mindössze annyi, hogy mostantól első emberként irányítanom a klubot, s még nagyobb a felelősségem.”

A sportvezető azt is elárulta, hogyan került kapcsolatba a horvát futballal.

„Különleges történet, amelyben Puskás Ferencnek és Mészöly Kálmánnak van a legnagyobb szerepe. Utóbbi világklasszis magyar labdarúgó, aki egyben a cimborám, barátságot kötött Vlatko Markoviccsal, a jugoszlávok korábbi kiváló labdarúgójával az ezerkilencszázhatvankettes chilei világbajnokságon. Mészöly Kálmán révén ismertem meg őt
 - aki később a Horvát Labdarúgó-szövetség elnöke lett -, több közös projektben vettünk részt, így például a kétezertizenkettes horvát-magyar közös rendezésű Eb-pályázat kidolgozásában.”


Szakály Ferenc az egyesület pénzügyi stabilitásáról ugyancsak szót ejtett.

„Amióta a jelenlegi tulajdonosi kör kezébe került a klub, minden tekintetben gyarapodik – remélem, szurkolóink és támogatóink szintén így vélekednek. Megértem, hogy mindenki szeme előtt sportszakmai sikerek lebegnek, ám számomra a pozitív összkép a fontos. A gazdasági helyzetünk rendkívül stabil, terveink megvalósítását semmilyen veszély sem fenyegeti. Más kérdés, hogy nálunk sem múlt el nyomtalanul a járvány, ezért óvatosnak kell lennünk céljaink meghatározásánál. Fontos, hogy az egyesületet minél inkább összekössük a várossal, közelebb hozzuk a fiatalokhoz, mert ez a siker záloga. A magyar vállalatok és a magyar kormány egyaránt jelentős szerepet vállal infrastrukturális fejlesztéseinkben. Fontos, hogy ezek a szereplők elégedettek legyenek a munkánkkal.”


A klubhonlap az infrastrukturális fejlesztési terveiről és sportszakmai törekvéseiről is faggatta az elnököt.

„Két kiemelten fontos projektünk van: az új stadion és az akadémia megépítése. Az eredeti terv az volt, hogy kétezerhuszonegy nyaráig befejezzük ezeket. Számos tényező, mint a járványügyi helyzet, hátráltathatja a munkát, ennélfogva pontos dátummal nem tudok szolgálni, de törekszünk rá, hogy minél hamarabb meglegyünk. Céltudatosak vagyunk: szeretnénk a horvát futball egyik csúcsklubjává válni, amelynél alapvetés, hogy minden évben szerepel a nemzetközi kupaporondon. Jó lenne eljutni a csoportkörig.

2020.09.13 21:36:28

Minden más foci DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. A sportban is létezik hierarchia, alá- és fölérendeltség, ennek klasszikus példája az edző-versenyző kapcsolat. Ha tetszik, ha nem, az a nagy helyzet, hogy az esetek döntő többségében a tréner áll feljebb.

2020.09.13 17:52:25

Minden más foci BOROS MIKLÓS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Gyurgyevóban a hazaiak kétgólos játékosa, Gheorghe piros lapot kapott a hajrában, Safranko gólja pontot ért.

2020.09.12 17:26:12

Minden más foci DUDUCZ TIBOR (Dunaszerdahely)

A dunaszerdahelyiek már a 34. percben megfogyatkoztak, de így is legyőzték a mumus Rózsahegyet.

2020.09.12 14:43:04

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

Kleinheislerék megverték odahaza a Rijekát, három szép gólt szereztek új mesterük nagy örömére.