Elefántcsontpart-Zambia a döntőben!

Vágólapra másolva!
2012.02.08. 18:58
Címkék
Az esélyesebb Ghána 1–0-s vereséget szenvedett Zambiától az Afrikai Nemzetek Kupája elődöntőjében. A zambiaiak a csereként beállt Emmanuel Mayuka 78. percben szerzett találatával nyertek 1–0-ra, és harmadik fináléjukat játszhatják a kontinensviadalok történetében a Malit Gervinho góljával legyőző Elefántcsontpart ellen.

Tovább folytatódik a zambiai csoda: Hervé Renard együttese döntőbe jutott! (Fotók: Action Images)
Tovább folytatódik a zambiai csoda: Hervé Renard együttese döntőbe jutott! (Fotók: Action Images)
Tovább folytatódik a zambiai csoda: Hervé Renard együttese döntőbe jutott! (Fotók: Action Images)
Tovább folytatódik a zambiai csoda: Hervé Renard együttese döntőbe jutott! (Fotók: Action Images)
Tovább folytatódik a zambiai csoda: Hervé Renard együttese döntőbe jutott! (Fotók: Action Images)

ZAMBIA–GHÁNA

Zambiai lövéssel kezdődött az összecsapás, mégis a találkozó előtt esélyesebbnek tartott Ghána juthatott volna könnyen vezetéshez, hiszen a Fekete Csillagok már a 7. percben büntetőt rúghatta, Asamoah Gyan azonban gyengén helyezte a tizenegyest, Kennedy Mweene kiütötte a labdát a bal alsó sarok elől.

A kihagyott lehetőség ellenére kifejezetten mozgalmas volt a mérkőzés, természetesen inkább a ghánaiak voltak a kezdeményezőbbek, miután középpályásaik révén uralták a pálya közepét, de egy-egy gyors megindulással olykor a zambiaiak is veszélyeztetni tudtak.

Asamoah Gyan rossz büntetője ellenére – vagy talán épp azért – rengeteg gondot okozott a narancs-zöldeknek, ám a legnagyobb helyzetet alighanem Jordan Ayew hagyta ki a 31. percben, amikor egy bal oldali szabadrúgást követően hat méterre a kaputól egyszerűen luftot rúgott. Zambia rögtön büntethetett volna, ám Rainford Kalaba szép bejátszása után Chris Katongo lövése mellé ment.

A túloldalon Kwadwo Asamoah veszélyeztetett, szép szólója után estében lőtt, ám megpattanó labdája nem sokkal a jobb kapufa mellett hagyta el a játékteret.

A második játékrészben kiegyenlítettebbé és statikusabbá vált a játék, így mindkét oldalon elsősorban rögzített szituációk után alakult ki helyzet. Gyan közel járt ahhoz, hogy „visszavágjon” Mseene kapusnak, ám a hálóőr rossz kifutása után a léc fölé szállt a fejese. Gyannak nem maradt több ideje a javításra, Goran Sztevanovics nem sokkal később Prince Tagoét küldte be a helyére.

A 78. percben aztán váratlanul vezetést szerzett Zambia! Emmanuel Mayuka kapott labdát 18 méterre a kaputól, majd lefordult John Boyéról, és a bal oldali kapufa mellé helyezte a labdát. 1–0

Néhány perc múlva Derek Boateng megkapta a második sárga lapját, és ugyan Ghána emberhátrányban is mindent megpróbált, a fáradtság kiütközött játékosain. Hiába kerültek helyzetbe Samuel Inkoom és társai, a kaput nem tudták bevenni. Zambia nyert, és finalista!

A Chipolopolo becenévre hallgató válogatott 1974 és 1994 után harmadszor játszhat döntőt az Afrika-kupán.

ZAMBIA–GHÁNA 1–0


Asamoah Gyan kihagyott büntetője

MALI–ELEFÁNTCSONTPART

Eseménydúsan és nagy elefántcsontparti fölénnyel indult a mérkőzés: az Elefántok az első bő negyedórában kétszer is eltalálták a kapufát. Előbb a 6. percben Didier Drogba csúsztatott a jobb oldali támasztékra, majd a 16. percben Salomon Kalou passza után Yaya Touré lövése rengette meg a bal oldali alumíniumelemet.

Gervinho megy, megy, megy 
– és gólt szerez
Gervinho megy, megy, megy – és gólt szerez

Az összecsapás lüktetését azonban az adta, hogy a maliak is próbálkoztak a kapu bevételével: a találkozó elején legismertebb emberük, a barcelonai Seydou Keita megpattanó lövése szállt fölé, majd Mustapha Yatabaré lövése akadt el az ötösön(!) csapattársában, Cheick Diabatében.

Ennek ellenére inkább az elefántcsontpartiak jártak közelebb a gólhoz, és a félidő utolsó percében villámgyors kontra végén be is találtak. Gervinho kapott labdát a bal oldalon a félpályánál, majd szinte az ötösig nyargalt úgy, hogy nem tudták őt utolérni, és okosan a bal alsó sarokba helyezett. 0–1

A második játékrészben már kevésbé volt folyamatos a játék, ami az előnyben és erőfölényben lévő Elefántcsontpartnak kedvezett. Francois Zahoui szövetségi kapitány a hajrában azt is megengedhette magának, hogy húzóemberei közül Salomon Kalou-t és Yaya Tourét is szívbaj nélkül kapja le a pályáról.

Elefántcsontpart 1–0-ra nyert (ötből ötödször győzött a tornán, s még nem kapott gólt!), így az 1992-es arannyal és a 2006-os ezüsttel végződő torna után újra döntőt vívhat – ráadásul egyértelmű favoritként.

AFRIKAI NEMZETEK KUPÁJA, 2012
ELŐDÖNTŐ
ZAMBIA–GHÁNA 1–0 (0–0)
Bata, Estadio de Bata. Vezette: Benuza (algériai)
ZAMBIA: Mweene – Himoonde, Musonda, Sunzu, Nkausu – Chansa, Kalaba, Sinkala, Kasonde (Lungu, 66.) – Katongo, Chamanga (Mayuka, a szünetben). Szövetségi kapitány: Hervé Renard
GHÁNA: Kwarasey – John Mensah (Vorsah, 72.), Addy, Boye, Inkoom – K. Asamoah, Annan, D. Boateng – André Ayew (Muntari, 87.) – Asamoah Gyan (P. Tagoe, 74.), Jordan Ayew. Szövetségi kapitány: Goran Sztevanovics
Gólszerző: Mayuka (78.)
Kiállítva: D. Boateng (84.)
MALI–ELEFÁNTCSONTPART 0–1 (0–1)
Libreville, Stade d’Angondjé. Vezette: D. Bennett (dél-afrikai)
MALI: S. Diakité – Kanté, Tamboura, Berthé, D. Diakité (O. Coulibaly, a szünetben) – S. Keita, B. Traoré, Sow (M. Traoré, 84.), S. Diakité – Yatabaré (G. Dembélé, 73.), C. Diabaté. Szövetségi kapitány: Alain Giresse
ELEFÁNTCSONTPART: Barry – K. Touré, Tiéné, Bamba, Zokora – Y. Touré (Ya Konan, 90.), Tioté, Gosso – S. Kalou (A. K. Keita, 79.), Drogba, Gervinho. Szövetségi kapitány: Francois Zahoui
Gólszerző: Gervinho (45.)
A FOLYTATÁS
BRONZMÉRKŐZÉS
2012. február 11.
Ghána–Mali20.00, Nuevo Estadio de Malabo, Malabo
DÖNTŐ
2012. február 12.
Zambia–Elefántcsontpart
20.00, Stade d'Angondjé, Libreville
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik