Elefántcsontpart tíz emberrel győzte le Ghánát

Vágólapra másolva!
2010.01.15. 21:46
null
Amoah (háttal) hiába játszott jól, Elefántcsonpart legyőzte Ghánát (Fotó: Reuters)
Címkék
Az Angolában zajló labdarúgó Afrika-kupa B-csoportjának második fordulójában a két vb-résztvevő mérkőzésén az 55. perctől Eboué kiállítása után emberhátrányban játszó Elefántcsontpart 3–1-ra nyert Ghána ellen, ezzel már biztosan továbbjutott a legjobb nyolc közé.


A Togo kizárásával háromcsapatosra fogyatkozott B-csoportban a hétfőn Burkina Faso ellen gól nélküli döntetlent játszó Elefántcsontpart ma este Ghána ellen abban a tudatban léphetett pályára, hogy egy győzelemmel már biztosan bejut a legjobb nyolc közé.

Ennek megfelelően Drogbáék kezdték a kapura veszélyesebben a mérkőzést. Előbb Didier Zokora távoli lövését kellet védenie Richard Kingson kapusnak, majd a 23. percben egy jobb oldali kontra végén Gervinho góljával megszerezték a vezetést az „elefántok".

A 2009-es esztendő harmadik legjobb – Yaya Touré és Didier Drogba mögött – elefántcsontparti játékosának megválasztott, Lillben futballozó Gervinho Salomon Kalou passzából talált hat méterről a kapuba.

Az első félidő hajrájában felpörögtek az addig nagyon kényelmesen játszó ghánaiak, de egy veszélyes lövésnél többre nem futotta az erejükből: Kojo Asamoah kísérletét Copa bravúrral védte.

A szünetben beállt a ghánaiak legnagyobb sztárja, a Chelsea-ben légióskodó Michael Essien, az 55. percben pedig a játékvezető egy hátulról történt becsúszás miatt kiállította az elefántcsontpartiaktól Ebouét, ám ez sem segített a ghánaikon.

Nem sokkal a kiállítás után Matthew Amoah lőtt ugyan egy kapufát, de a 66. percben mégis Elefántcsontpart szerzett újabb gólt: Slaka Tiene jobb oldali szabadrúgásból éles szögből a kapu bal felső sarkába csavart, a beadásra számító Kingson kapus már hiába vetődött, nem tudott hárítani. Ez volt a 100. gól az Afrika-kupák történetében, amit Elefántcsonpart szerzett.

A hajrában még esett két gól – a 90. percben Dorgba fejelt öt méterről a kapuba, majd a másik oldalon egy ajándék tizenegyesből Asmoah Gyan szépített –, így Elefántcsontpart végül 3–1-re nyert, ezzel továbbjutott. A mérkőzést a Budapest Honvéd elefántcsonparti légiósa, Angoua Benjamin a kispadról nézte végig.

 A TALÁLKOZÓ GÓLJAI VIDEÓN
 
AFRIKA-KUPA
B-CSOPORT, 2. FORDULÓ
Elefántcsontpart–Ghána 3–1 (Gervinho 23., Tiene 66., Drogba 90., ill. Asamoah Gyan 91. – 11-esből)
B-CSOPORT

 

TABELLA
1. Elefántcsonpart 2
1
1 3−1 4
    Burkina Faso 1 1 0−0 1
3. Ghána 1
1
1−3 0

 

MENETREND
Január 11. 17.00 Elefántcsontpart−Burkina Faso 0–0
Cabinda
Január 11. 19.30 Ghána−Togo – elmaradt
Cabinda
Január 15. 17.00 Burkina Faso−Togo – elmarad
Cabinda
Január 15. 19.30 Elefántcsontpart−Ghána 3–1 Cabinda
Január 19. 17.00 Burkina Faso−Ghána Luanda
Január 19. 17.00 Elefántcsontpart−Togo – elmaradt
Cabinda
Togo nem állt ki a Ghána elleni meccsen, ezért kizárták.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik