MTI 2014.03.11 13:19 Frissítve: 2014.09.05 03:03

Egyiptom: kivonják a rendőröket a futballstadionokból

Nem az egyiptomi rendvédelmi erők feladata lesz az ország stadionjaiban a közrend szavatolása a jövő idénytől – jelentette be a belügyminisztérium, engedve a futballszurkolók követelésének.Az al-Ahrám című napilap internetes oldalán kedden megjelent hír szerint különböző szurkolói csoportok a Facebook közösségi oldalon közös nyilatkozatot hoztak nyilvánosságra, amelyben tömeges tüntetésekkel fenyegetőztek mindaddig, amíg a hatóságok nem vonják vissza a biztonsági erőket az egyiptomi sportpályákról.
   
„Vagy mi vagyunk a stadionokban, vagy a belügyminisztériumi erők” – jelentették ki a futballrajongók, s követelték, hogy a meccsek biztonságos rendezését a jövőben magáncégek szavatolják.
   
Az egyiptomi belügyminisztérium szokatlanul gyors válaszában elfogadta az ajánlatot, mondván, hogy „osztja a szurkolók elképzeléseit”. A csapatok támogatói tábora és a biztonsági erők közti, hagyományosan feszült viszony tovább romlott azután, hogy február végén a két népszerű kairói klub, az al-Ahli és az al-Zamálek meccsén heves összecsapások voltak a nézők és a rohamrendőrök között.
   
„Ez az idény zárt ajtók mögött folytatódik (a két csapat számára), de jövőre már magáncégek ügyelnek a mérkőzések biztonságára” – mondta Háni Abdel-Latíf belügyi szóvivő, de hangsúlyozta, hogy rendbontás esetén a stadionok körül állomásozó rendvédelmi erők ezután is be fognak avatkozni. Megfigyelők szerint nem valószínű, hogy az érintett szurkolók, akik ragaszkodnak a mérkőzések látogatásához, üdvözölni fogják a minisztérium határozatot.
   
Az al-Ahli 2007-ben megalakította az ország első szervezett szurkolói csoportját, az Ultrász Ahlávit. A Hoszni Mubarak három évtizedes elnökségének véget vető 2011-es felkelésben az Ultrák jelentős szerepet játszottak. A később „tevecsata” néven ismerté vált 2011. február 2-i zavargások alatt az Ultrász több száz tagja vonult ki a Tahrír tér védelmére, amelyet Mubarak támogatói megpróbáltak a felkelőktől visszafoglalni. A harcokban három ember vesztette életét, és százak sebesültek meg.
   
A „tevecsata” első évfordulóján Port-Szaíd városában az al-Ahli és az al-Maszri mérkőzésén legkevesebb hetvenkilenc ember halt meg, és mintegy ezren megsérültek, miután az utóbbi csapat szurkolói a másik táborra támadtak. A tragikus esetet követően ellenzéki aktivisták a hatalmon lévő Fegyveres Erők Legfelsőbb Tanácsát és a Mubarak-rezsim továbbra is vezető tisztségeket betöltő tagjait – a jelképes dátumra is hivatkozva – azzal vádolták, hogy valójában ők álltak a vérengzés mögött.

2019.06.23 14:25:14

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

A Tottenhamnek sokba került egy fel nem vett telefon • Bozsik és a ruha, az újpesti legenda és a lakásátok.

2019.08.16 23:16:44

Minden más foci MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. »Az elérhető klasszis hátvédek száma kevés, ráadásul értük klubjuk is mindent megtesz, így még jobban felmennek az árak.«

2019.08.15 18:21:44

Minden más foci DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Mi a kellemetlenebb, ha a kocsmában a nénikémet egy ősi mesterséggel hozzák kapcsolatba, s még a vélt származását is felemlegetik, vagy ha szó nélkül pofán vernek, esetleg széttörnek egy sörösüveget a fejemen?

2019.08.14 20:33:19

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

Az Európai Szuperkupa-mérkőzésen 11-esek döntöttek a BL-győztes javára a Chelsea ellen.