Egy nap, két meccs, Lada, magángép – Mark Hughes nagy napja

HARMATH ÁKOSHARMATH ÁKOS
Vágólapra másolva!
2018.11.11. 13:46
null
A Bayern mezét a repülőn vehette fel (fotó: bbc.co.uk)
Címkék
Könnyen előfordulhat, hogy Matt Smith, a FC Twente walesi középpályása a jövő héten öt nap alatt három mérkőzésen is pályára léphet, miután klubja arra kérte hazája szövetségét, hogy engedje el a november 16-án Dánia és november 20-án Albánia ellen esedékes találkozók között a holland másodosztályban a feljutásért harcoló csapata Go Ahead Eagles elleni bajnokijára november 18-án. Erre Ryan Giggsék hajlanak is, de hol van ez ahhoz képest, amit 31 éve Mark Hughes tett?

 

A ma már a Southampton menedzsereként ténykedő 55 éves Hughes ugyanis 1987. november 11-én néhány óra leforgása alatt két mérkőzésen is pályára lépett. Először kora délután kulcsfontosságú Európa-bajnoki selejtezőn futott ki kezdőként a gyepre Prágában Csehszlovákia ellen, majd este már a Bayern München mezében csereként szállt be a Borussia Mönchengladbach elleni Német Kupa-meccs újrajátszásán.

Ma már szinte elképzelhetetlen, hogy egy játékos hasonlót megtegyen, ám akkor sem volt mindennapos, amit Hughes végrehajtott. A nyolcvanas években még messze nem voltak hivatalos FIFA-napok, amelyekre a kluboknak kötelező lett volna elengedniük a hazájuk válogatottjaiba meghívott játékosaikat, sőt, az egyes nemzeti szövetségek is megtehették, hogy a válogatott mérkőzésének napjára klubmeccseket, bajnoki vagy kupafordulót szervezzenek.

Ráadásul az Egyesült Királyságban Wales helyzete még hátrányosabb volt, hiszen az Angol Labdarúgó-szövetség akkoriban érvényben lévő verdiktje alapján csak azokat a bajnoki mérkőzéseket halasztották el, amelyen angol válogatott labdarúgók szerepeltek, így a legjobb walesi játékosok válogatottbeli szereplési lehetősége gyakorta a klubjuk kezében volt.

Ami az 1988-as Eb selejtezősorozatát illeti: a sorsolás úgy hozta, hogy Dánia egy hónappal korábban lejátszotta utolsó meccsét és a csoport élén állt a Csehszlovákia–Wales meccs előtt, ám ha Hughesék Prágában nyernek, megelőzik Laudrupékat, és kijutnak az Eb-re.

Szóval, miután a walesi válogatott összeállítása korántsem volt egyszerű feladat az angol kluboknak köszönhetően, tökéletesen jól jött az akkori walesi szövetségi kapitány, Terry Yorath számára, hogy a 24 éves Mark Hughes a Bayern Münchenben pallérozódik, mert rá legalább rendszeresen számíthatott, hiszen a németek ritkán szerveztek a válogatott mérkőzés idejére elfoglaltságot a klubcsapatoknak.

Azon a novemberi napon viszont igen, miután az NSZK az '88-as Eb rendezőjeként nem volt érintett a selejtezősorozatban: a Német Kupa második fordulójában döntetlenül véget ért mérkőzéseket játszották újra.

NEM HUGHES VOLT AZ ELSŐ
Két évvel korábban, Sören Lerby, a dán válogatott kiválósága 1985. november 13-án 58 percet játszott kezdőként az írek elleni vb-selejtezőn, s lecserélése után Hugheshoz hasonlóan egy privát repülővel visszarepült Németországba, hogy a Bochum elleni kupameccsen ott lehessen.

Hughes azonban megoldotta, hogy a válogatottbeli szereplés mellett klubja is számíthasson rá, és ebben nagy segítségére volt Uli Hoeness, a Bayern – már akkor is – mindenható kisistene.

„Uli tudta, hogy mindenképpen játszani fogok a válogatottban azon a szerdán, ugyanazon a napon, amikor a fontos kupameccset is újra kellett játszani. Szóval, hamar megkérdezte, hogy hánykor kezdődik a prágai meccs. Mire válaszoltam, hogy fél négykor vagy négykor” – emlékezett vissza két évvel később egy a BBC Walesnek adott interjújában a történtekre Hughes. (Az UEFA hivatalos meccsjegyzőkönyve szerint Prágában helyi idő szerint 17.30-kor kezdték a mérkőzést – a szerk.)

„Na, ettől kezdve rátapadt a telefonra, és óriási szervezkedésbe kezdett. Végül előkerült egy idő múlva, és közölte: azt hiszem, mindkét mérkőzésen pályára léphetsz. Először azt hittem, hogy csak viccelt, aztán nyilvánvalóvá vált számomra, hogy szó sincs viccről, Uli Hoeness komolyan beszélt, és mindent el is intézett” – idézte fel 1989-ben a későbbiekben 72 válogatott mérkőzésig és azokon 16 gólig jutó Hughes.

Hősünk kezdőként végigjátszotta a prágai Eb-selejtezőt, ám a walesieknek nem sikerült nyerni, 2–0-ra kikaptak a csehszlovákoktól, akiknek csapatukban szerepelt többek között a West Ham Unitednél később 8 évet lehúzó és ott legendává váló Ludek Miklosko kapus vagy éppen a fiatal Tomás Skuhravy.

„Emlékszem, egy Lada várt rám a stadionnál, amibe én még szerelésben bepattantam, és már mentünk is a reptérre, ahol felszálltunk egy magángépre, amivel nagyjából fél óra alatt el is értünk Prágából Münchenbe. Ha jól emlékszem, a gépen öltöztem át, de a válogatott szereléséből nem utcaiba, hanem a Bayern mezébe bújtam rögtön” – idézte fel Hughes, a Prága és München közötti bő 300 kilométeres légi utat.

Hiába azonban a sietség, a támadó nem ért oda a müncheni Olimpiai Stadionba a fél kilences kezdésre, így csak a 63. percben, csereként lépett pályára, miután percekkel korábban megszerezte a vezetést a Gladbach.

Hughes góllal nem, de jó játékával hozzájárult, hogy a Bayern hosszabbítás után 3–2-re győzni tudjon és továbbjusson a Német Kupában

Így 1987. november 11-én legalább egy walesi futballista győzelemnek örülhetett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik