Eb 2020: 12 helyett akár egy helyszínen is képesek megrendezni a tornát

Vágólapra másolva!
2020.10.16. 12:10
null
Zavaros, hogy hány helyszínen lesz az Eb… (Fotó: AFP)
Az Európai Labdarúgó-szövetség elnöke, Aleksander Ceferin arról beszélt, hogy a jövő nyárra elhalasztott Európa-bajnokságot mindenképpen megrendezik, ám lehetséges, hogy nem az eredetileg tervezett 12 helyszínen. A sportdiplomata arra is kitért, hogy a 2024–2025-ös idénytől kezdve jöhet a Bajnokok Ligájában az egy hétig tartó négyes döntő.

A koronavírus-járvány miatt az UEFA még márciusban határozott arról, hogy az idén nyárra kiírt, a tervek szerint 12 ország 12 városában – köztük Budapesten, a Puskás Arénában – megrendezendő Európa-bajnokságot egy évvel későbbre halasztják.

Azóta már majdnem teljesen kialakult a torna résztvevőinek mezőnye – még négy hely kiadó, az egyikért a magyar válogatott küzd meg Izlanddal november 12-én.

Az UEFA elnöke, Aleksander Ceferin a spanyol Movistar+ előfizetés tv-csatornának nyilatkozva arról beszélt, hogy az Eb-t jövőre mindenképpen megrendezik, ám elképzelhető, hogy kevesebb helyszínen.

„Figyeljük a jelenlegi helyzetet, de abban egészen biztosak vagyunk, hogy megtartjuk az Eb-t, a terv az, hogy úgy, ahogy azt eredetileg terveztük. Ugyanakkor azt kell mondanom, hogy adott helyzetben képesek lehetünk arra, hogy tizenkét ország helyett tizenegyben, nyolcban, ötben, vagy éppen egyben rendezzük meg a kontinensviadalt” – idézi a tv-csatornán elhangzottakat a Reuters hírügynökség, amely kitér arra is, hogy Ceferin szerint azt még korai megmondani, hogy nézők nélkül, vagy korlátozott számú közönség előtt, esetleg korlátozások nélkül rendeznék meg a jövő évi Eb-t.

ŐK BÚCSÚZHATNAK A RENDEZÉSTŐL?
Angol sajtóhírek szerint, ha valóban az Eb-rendezők létszámának csökkentése mellett dönt az UEFA, úgy az Örményországgal háborús konfliktusba került Azerbajdzsán elsőként veszítheti el a rendezői státuszát a bakui Olimpiai stadionnal, arról nem is beszélve, hogy a többi helyszíntől rendkívül messze található. Szintén az elsők között kerülhet megvonásra a rendezés joga Oroszországtól: Szentpétervár esetében is a többi helyszíntől való távolság lehet a fő indok.

Baku az A-, Szentpétervár a B-csoportban rendez három csoportmeccset, s egy-egy nyolcaddöntőnek ad otthont – legalábbis az eredeti elképzelések szerint.

Ceferin korábban az egyiknémet portálnak nyilatkozottarról, hogy nem biztos, hogy 12 helyszínen rendezik meg az Európa-bajnokságon.

Az UEFA szlovén elnöke ezúttal arról is szót ejtett a beszélgetés során, hogy kimondottan tetszett neki a Bajnokok Ligája előző idényének a lezárása, amely során a legjobb nyolc csapat egy két héten át tartó nyolcas döntőt vívott egymással, s így dőlt el a trófea sorsa.

„Az előző idény befejezése a BL-ben kimondottan érdekes rendszer szerint zajlott, és a részt vevő klubok visszajelzései alapján ők is elégedettek voltak vele. A nyolcas döntő talán kicsit nehézkesen illeszthető be a versenynaptárba, mert két hétig tart, de egy egy hétig tartó négyes döntő szerintem nagyszerű lehet”– fogalmazott Ceferin az eredetileg a pandémia miatt kitalált egyszeri lebonyolítási formával kapcsolatban, hozzátéve, hogy a Bajnokok Ligája lebonyolítási rendszere a következő versenyeztetési ciklusban, a 2024–2025-ös idénytől kezdve változhat legkorábban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik