NSO/MTI 2019.03.05 12:06 Frissítve: 2019.03.05 13:48

Eb 2020: kimaradt az ukránoktól Rakickij, tartalék az FTC-támadó

Nem hívta be Andrij Sevcsenko szövetségi kapitány az ukrán labdarúgó-válogatott keretébe Jaroszlav Rakickijt, aki a télen Oroszországba igazolt.

 

A szakvezető kedden hirdette ki keretét az együttes első két Európa-bajnoki selejtezőjére, Lengyelország és Luxemburg ellen, s a listáról hiányzik a 29 éves hátvéd, aki az elmúlt években stabil tagja volt a nemzeti együttesnek.

Az 54-szeres válogatott futballista mellőzését nem indokolta meg Sevcsenko, mégsem lehet meglepőnek nevezni a döntését, ugyanis a két ország ellenséges viszonya miatt januárban hatalmas felzúdulást okozott Ukrajnában, amikor Rakickij elfogadta a szentpétervári csapat ajánlatát, és szerződést kötött a Zenittel.

A hátvéd korábban csak a Sahtar Doneckben szerepelt, mellyel hét ukrán bajnoki címet szerzett, távozása után viszont a szurkolók ellene fordultak, Instagram-oldalát éles hangvételű kritikák árasztották el, ráadásul már akkor több ukrán médium felvetette, hogy ki kellene zárni a nemzeti csapatból.

A bírálatok hátterében az áll, hogy az orosz-ukrán viszony 2014 márciusa óta rendkívül feszült: ekkor a Krím-félszigetet egy helyi népszavazás eredményére hivatkozva Oroszország annektálta. Az azóta is tartó konfliktus miatt a Sahtar például Harkivban játszotta a hazai európai kupamérkőzéseit. 

A Sevcsenko által kihirdetett nemzeti együttesben a tartalékok között ott van a Ferencváros támadója, Ivan Petrjak.

2019.05.21 22:07:11

Minden más foci SMAHULYA ÁDÁM

ALAPVONAL. Félreértés ne essék, ma is akadnak kiváló fiatal kapusok, csak néhány kivételtől eltekintve hiányzik belőlük a már említett flúgosság, a jó értelemben vett csibészség.

2019.05.21 15:14:38

Minden más foci nemzetisport.hu

A 22. alkalommal feszülnek egymásnak az ifjúsági válogatottak, ezúttal Lengyelországban.

2019.05.18 23:53:17

Minden más foci BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Aki szerint túlzó az összehasonlítás, idézze fel magában – ha nem megy, keressen rá a neten – a Horatiusok esküje című neoklasszicista festményt, és ismerős lesz neki a fogadkozás; effélét láthat tizenegyesrúgások előtt is.