DARÁZS TAMÁS, VAJDA GYÖRGY 2017.01.14 09:39 Frissítve: 2017.01.14 10:27

Csehország: berobbant az élvonalba, magyar válogatott is lehet

A Nemzeti Sport szombaton indított sorozatában olyan, a határon túl született magyar nemzetiségű labdarúgókra hívja fel a figyelmet, akiket kevesen ismernek hazánkban, pedig akár magyar válogatottak is lehetnek – ha a szövetségi kapitány is úgy gondolja. Az első rész Urblík Józsefről, a cseh élvonalban szereplő Vysocina Jihlava játékosáról szól.

Urblík József szlovák U17-es válogatott volt, azóta nem számoltak vele

A Felvidékről származó Priskin Tamás vagy az Erdélyből érkező Csizmadia Csaba példája bizonyítja, hogy a válogatottig is eljuthatnak a határainkon túl született magyar játékosok.

Szerencsére egyre több magyar nemzetiségű, határainkon túl született labdarúgó bukkan föl az NB I-ben, elég csak Hudák Dávid, Molnár Péter, Vankó Imre, Pongrácz Viktor vagy a Diósgyőrbe tartó Szarka Ákos nevét említenünk. A Nemzeti Sport a szombaton induló sorozatában olyan magyar labdarúgókat mutat be, akik külföldön futballoznak, de potenciálisan a magyar válogatottban is számításba vehetők. Szándékaink egybeesnek a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) ez irányú törekvéseivel, jóllehet a válogatás természetesen a szövetségi kapitány feladata.

Megkockáztatható, hogy Urblík József nevét csak kevesen ismerik, pedig a húszéves védekező középpályás a cseh bajnokság egyik legnagyobb felfedezettje.

Urblík József 1996. augusztus 22-én látta meg a napvilágot Bártfán (Bardejovban). Ifistaként az FC Nitra korosztályos csapataiban játszott, majd 17 évesen a szlovák élvonalban is bemutatkozott. A csapat kiesett az első osztályból, ám az akkor 18 éves védekező középpályás az együttes vezére lett.

Egy éve kisebb bokaműtéten esett át, és mivel lejárt a szerződése, az FC Nitra új ajánlatot tett 19 éves kiválóságának, amelyet ő nem fogadott el. Jól tette, mert a nyáron több csapat is csábította, végül a cseh első ligás Vysocina Jihlavát választotta, amelyben az ősszel 13 meccsen kezdőként játszott, mindössze hármat hagyott ki, azokat is sérülés miatt.

Hogy jó üzletet csináltak Urblík József megszerzésével a csehek, azt bizonyítja az is, hogy negyvenezer eurót fizettek érte a Nyitrának, most pedig már 380 ezerért sem adják oda a Slovan Liberecnek. A még mindig csak húszéves középpályás valósággal berobbant a cseh élvonalba, és ha így folytatja, a nyáron valószínűleg a Sparta Praha, a Slavia Praha és a Viktoria Plzen ostromolja majd ajánlatával.

A szlovák válogatottnál eddig nemigen vették számításba, csupán az U17-es együttesben kapott lehetőséget. Urblík József magyar szülők gyermeke, a szlovák-magyar határ mellől származik, ezért magyar válogatott is lehetne, amit – mint a legtöbb határon túli – óriási megtiszteltetésnek tartana.

2020.02.23 23:32:07

Minden más foci MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. „Ahhoz, hogy valaki jó zsoké legyen, nem kell előtte lónak lennie.” „A fogorvosom a legjobb a szakmában, pedig sosem volt erősebb fogfájása.” „Nincs jó edző meg rossz edző, csak szerencsés meg szerencsétlen.”

2020.02.21 00:13:31

Minden más foci CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Lassan eljutunk oda, hogy visszasírjuk a technológia­mentes játékvezetés korát. Azt, amikor egy bíró nem a tévedhetetlensége révén szerzett tekintélyt a futballisták körében, hanem az igazságosságra való törekvéssel, a csibészséggel.