„Csak akkor esnek el, ha már nem tudnak talpon maradni” - ilyen a Székelyföldi Akadémia

R. B.R. B.
Vágólapra másolva!
2014.06.06. 13:40
null
A Székelyföldi Akadémia U16-os csapata az országos rájátszás egyik találkozóján
Tavaly januárban látott napvilágot a hír, hogy a Puskás Akadémia a határon túli magyarlakta területekre is kiszélesíti merítési bázisát. 2013 őszén pedig már létre is jött a Székelyföldi Akadémia a felcsúti klub kezdeményezésére és szakmai támogatásával Csíkszeredában, ahol ma már 1100 gyermek és ifjúsági játékos tanulja a labdarúgás alapjait. A Nemzeti Sport Online a nemrég három hetet az akadémiánál eltöltő Kenyeres Imrét, a magyar válogatott korábbi pályaedzőjét kérdezte a székelyföldi szakmai túrán szerzett tapasztalatairól.

 

„Három hetet töltöttem el a tavaly alakult Székelyföldi Akadémiánál a Puskás Akadémia megbízatásából – kezdte mondandóját Kenyeres Imre a Nemzeti Sport Online-nak. – A lehető legtöbb edzést és mérkőzést látogattam meg, a feladatom az volt, hogy felmérjem, mennyire követik az edzők a felcsútiak által elképzelt szakmai, képzési irányvonalat, s hogy ezek fontosságát megerősítsem bennük. Emellett természetesen korszerű anyagokról, edzéstrendekről, új módszerekről is tartottam továbbképzést.”

Az akadémia központja Csíkszeredában található, emellett hét alközpont van a környéken – többek között Székelyudvarhelyen, Sepsiszentgyörgyön és Baróton is.

„A polgármester roppant elhivatott támogatója a sportnak, jó kapcsolatban áll az akadémia vezetőivel, ami nagyon fontos. Nemrég elkészült egy új műfüves pálya, de természetesen ezen kívül is voltak már megfelelő létesítmények. A következő lépcsőfok az új kollégium kiépítése lesz a bentlakásos akadémisták számára” – mondta a szakember, aki hozzátette, a Puskás Akadémia hosszú távú tervei között szerepel a többi határon túli magyarlakta területeken hasonló szakmai együttműködés kialakítása, például Felvidéken és Délvidéken.

Az U18-asok közül többen is lehetőséget kaphatnak a felnőttek között
Az U18-asok közül többen is lehetőséget kaphatnak a felnőttek között

Kenyeres Imre rátért a szakmára is, és elmondta, az ott töltött három hét alatt sok pozitívumot vett észre.

„A központban 15 edző dolgozik, nagy részük főállásban, de persze rajtuk kívül is sok segítő foglalkozik a gyerekekkel. Nagyon jó, elhivatott trénereket ismertem meg, akik kora délutántól késő estig a pályán dolgoznak, segítik egymás munkáját. Egyfajta műhelymunka zajlik.”

„A Puskás Akadémia tervei szerint a legügyesebb játékosok 15-16 éves korukban átkerülnek a felcsúti bázisra, korosztályonként két-három tehetséggel egészülnének ki a felcsúti együttesek.”

A csíkszeredai tehetségeknek helyi továbblépési lehetőséget is biztosítanak. A megyei első osztályú bajnokságban szereplő FK Csíkszereda megerősítette keretét, s most a harmadosztályba való feljutásért küzdhet a rájátszásban. Hosszú távon a másodosztályban való szereplés a cél a felnőtteknél, ami Kenyeres Imre szerint erősebb liga, mint a magyar NB II.

„Már van egy sikere az akadémiának, ugyanis az U16-os csapat bejutott az országos rájátszásba, a legjobb tizenhat közé, amire eddig nem volt példa a csíkszeredai futball történetében. A felnőttcsapatba pedig folyamatosan építik be a tehetséges játékosokat. Felcsútra két módon fognak átköltözni a fiatalok. Vagy az akadémiai csapatok egymás közötti mérkőzésein figyelnek fel valakire a szakemberek, vagy a székelyföldi edzők ajánlásával érkezhetnek Felcsútra.”

Már a legkisebb gyerekeknek is nagyon jó a mentalitásuk
Már a legkisebb gyerekeknek is nagyon jó a mentalitásuk

Kenyeres Imrét arról is kérdeztük, miket tapasztalt az ottani edzések, mérkőzések során.

„A játékosokra megszállottság és tűz jellemző, ez a mentalitás pedig a legkisebb gyerekeken is meglátszik, már a hétéveseknél is. Sokkal erősebbek a párharcok, s minden játékos folytatni akarja a játékot, nem esnek el, csak ha már tényleg nem tudnak talpon maradni. Például az egyik U16-os mérkőzésen harminc méterre a kaputól kiugrott a csatár egy az egyben, mire egy védő hátulról a mezénél fogva kezdte rángatni. A támadó nem esett el, hogy kiharcoljon egy piros lapot, inkább gólt akart lőni. Ez a mentalitás itt általános, s a helyiek szerint ez a székelyek történelméből fakad, mondván, ők mindig az életben maradásért, a magyarságuk megőrzéséért küzdöttek, genetikailag így vannak kódolva” – mondta Kenyeres Imre.

„Fontos megjegyezni, hogy a magyarországi akadémiákon is hangsúlyos a mentalitás a kiválasztásnál, de egy ilyen szellemiségű futballkultúrából érkező játékos felpezsdíthet egy itthoni viszonyokhoz szokott társaságot. Szakmailag mindkét félnek jót tehet ez a fajta vérfrissítés” – fejezte be mondandóját Kenyeres Imre, megjegyezve, hogy a Székelyföldi Akadémián nem feltétel a magyar nemzetiség, bárki előtt nyitva állnak a kapuk.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik