Coutinho=120, De Bruyne=22, Marcelo=6.5 – a legjobb téli transzferek

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.01.09. 13:05
null
De Bruyne a Wolfsburg történetének harmadik legdrágább vétele és egyben a legdrágábban eladott játékosa is (Fotó: AFP)
Napok óta dübörög a téli átigazolási időszak, a topligás klubok ilyenkor sem nyugszanak. Bár az igazán nagy „durranással” járó bombaátigazolásokkal általában nyaranta találkozunk (gondoljunk csak Cristiano Ronaldóra, Paul Pogbára, Neymarra vagy akár Kylian Mbappéra), a januári periódusban is lehet nagyot húzni. Az FC Barcelona 120 + 40 millió euróért szerződtette Philippe Coutinhót a Liverpoolból, így a brazil támadó ismét télen váltott csapatot. Összegyűjtöttük a közelmúlt legjobb téli transzfereit. Azokat a játékosokat is, akikből (talán váratlanul) klubikon lett, és azokat is, akiket később többszörös áron adott tovább a klubjuk. Mindezt szigorúan bármiféle erősorrend nélkül.

 

 

JOHN STONES TÉLEN HÁROM-, IVAN RAKITIC 2.5 MILLIÓÉRT KELT EL – JÖVEDELMEZŐ TÉLI TRANSZFEREK

Ha már a bevezetőben a Liverpoolt, Coutinhót és a Barcát említettük, kezdjük egy Poolhoz kapcsolódó sztárral. Az uruguayi Luis Suárez 2011-ben a téli transzferablak utolsó napján klubrekordot jelentő 22.8 millió fontért igazolt az Ajaxból a Liverpoolba – igaz, néhány órával később Andy Carroll megdöntötte a Pool klubcsúcsát. Suárez három és fél szezon alatt 110 Premier League-találkozón összesen 69-szer talált be, utolsó idényében 31 találattal gólkirályi címet ünnepelhetett. Nem csoda, hogy a Barca 2014 nyarán mintegy 80 millió eurót fizetett érte – még úgy is, hogy eltiltás miatt csak októberben léphetett először pályára.

A szerb Nemanja Maticsot nem befektetésként vásárolta vissza 25 millió euróért a Chelsea 2014 januárjában a Benficától. A középpályás alapember volt Londonban, két bajnoki cím, valamint egy FA-kupa- és egy Ligakupa-diadal után több mint 40 millió euróért szerződött a rivális Manchester Unitedbe.

Részben maradva a Chelsea-nél: a 2013–2014-es évadban José Mourinho alatt a belga Kevin De Bruyne alig jutott szóhoz, így a Wolfsburg 22 milliót sem sajnálva elhappolta januárban. Másfél évvel később a Manchester City 75 millió euróért „visszarendelte” Angliába, aminek révén De Bruyne személyében napjaink egyik legjobb középpályását csodálhatjuk hétről hétre a PL-ben.

Ahhoz már hozzászoktunk, hogy a Manchester City többnyire horribilis összegekért szerződtet új futballistákat. Így volt ez a védő John Stones esetében is, aki mintegy 55 millió euróért került Pep Guardioláékhoz 2016 nyarán az Evertonból. És hogy az Everton mennyit kaszált a fiatal angol labdarúgón? A liverpooli gárda 2013 januárjában potom 3.5 millió euróért szerződtette a Barnsleytól…

Angliát elhagyva nézzük Klaas-Jan Huntelaar példáját. Az Ajax 2006 első hónapjában 9 millió euróért vette meg Hollandia egyik legígéretesebb csatárát a Heerenveentől, aki három év alatt 136 fellépésen 105 gólt szerzett az amszterdamiak színeiben. Az Ajax 2009-ben (ugyancsak januárban) háromszoros áron adta tovább Huntelaart a Real Madridnak. Más kérdés, hogy a holland támadó Spanyolországban nem vált be, s fél év után távozni kényszerült.

A Real Madrid viszont nem csinált rossz üzletet Gonzalo Higuaínnal, aki 2007 januárjában 12 millió euróért váltott klubot (a River Plate-ből ment a királyi gárdához), majd 2013 nyarán csaknem 40 millióért lett a Napoli játékosa. Persze később a Napoli sem járt rosszul, amikor Higuaín 94 millióért írt alá a Juventushoz.

Végül, de nem utolsósorban jöjjön Ivan Rakitic, akit a Sevilla 2011 januárjában csekély összegnek számító 2.5 millió euróért csábított el a Schalkéból. A horvát karmester három és fél évvel később 18 millióért lett a Barcelonáé, melyet azóta is erősít.

Marcelo több mint 400 mérkőzésen lépett pályára Real Madridban (Fotó: AFP)
Marcelo több mint 400 mérkőzésen lépett pályára Real Madridban (Fotó: AFP)


A REAL MADRID 2007 TELÉN NEM SEJTHETTE, HOGY IKONT VÁSÁROLT

A jelek szerint az sem ritka, hogy egy klub a téli átigazolási időszakban olyan játékost szerződtet, aki később ikonná, olykor legendává válik, s hosszú éveken át a közönség kedvenceként szolgálja az egyesületet.

Ilyen volt Nemanja Vidics a Manchester Unitedben. 2006 telén az MU a Liverpoollal versengett a szerb középhátvédért, akit végül mintegy 10 millió euróért vett meg a Szpartak Moszkvától. Vidics 2014-ig erősítette az MU-t, többek között öt bajnoki címet és egy BL-t nyert.

Sir Alex Fergusonnak egy másik téli szerzeményére is szép emlékekkel gondolnak vissza a United hívei. Patrice Evra öt nappal Vidics érkezése után igazolt Manchesterbe az AS Monacótól nagyjából 8 millió euróért. A francia balbekk – Vidicshez hasonlóan – 2014 nyarán hagyta el az MU-t.

A Chelsea-nek is volt olyan téli szerzeménye, aki majdnem tíz évig a londoniaknál futballozott. A kékek 2008 januárjában a Lokomotiv Moszkvának 12 milliót fizettek Braniszlav Ivanovicsért, aki kilenc évvel később – többek között három bajnoki címmel, meg egy-egy El- és BL-sikerrel – távozott a fővárosiaktól.

Hasonló úton halad Gary Cahill is, akit a Chelsea 2012 januárjában csábított át a Boltonból mintegy 8.5 millió euróért. Az angol középhátvéd alapembernek számít, sőt ma már ő a londoniak csapatkapitánya.

A Premier League-nél maradva emlékezhetünk Mikel Artetára, aki jelenleg Pep Guardiola segítőjeként dolgozik a Mancester Citynél. Az Everton 2005 telén vette kölcsön a baszk középpályást a Real Sociedadtól (majd nyáron végleg megvásárolta). Arteta 2011-ben távozott Liverpoolból (az Arsenalhoz), az Everton drukkerei pedig örömmel gondolnak vissza egykori karmesterükre.

Olaszországban 2004-ben az akkoriban anyagi gondokkal küzdő Lazio kénytelen volt elfogadni az Internazionale 4 millió eurós ajánlatát a szerb Dejan Sztankovicsért, akiről hamar kiderült, bőven áron alul vásárolta meg a milánói klub. A szenzációs bombagólokról ismert középpályás 2013-ban az Interből vonult vissza, a fekete-kékekkel többek között öt bajnoki címet és egy BL-t nyert.

Minden bizonnyal a Juventus legjobb igazolásai közé tartozik Andrea Barzagli, ha az ár-érték arányt vizsgáljuk. Az olasz védő 2011 telén a Wolfsburgtól érkezett mindössze 300 ezer euróért, s Gianluigi Buffonnal, Giorgio Chiellinivel és Leonardo Bonuccival szinte áttörhetetlen védelmet alkotott éveken át. A világbajnok játékos sorozatban hat bajnoki címet ünnepelhetett a „zebrákkal”, és két BL-döntőig jutott.

Kevés Real Madrid-szurkoló gondolhatta 2007 januárjában, hogy – a Higuaínnal és Gagóval együtt érkező – Marcelóról több mint tíz évvel később a királyi gárda egyik legjobbjaként beszélünk. A brazil balbekk – aki 6.5 millió euróért igazolt a Realba – világklasszissá nőtte ki magát Madridban, többek között három BL-t és négy bajnokságot nyert a fővárosiakkal.

Az Atlético Madridnak is van egy már-már ikonná váló téli szerzeménye: a 2011-ben az Osasunától 4 millió euróért érkező Juanfran hét év alatt több mint 280 tétmeccsen lépett pályára az Atlético színeiben. Alapembere az Európa-ligát és bajnoki címet nyerő együttesnek, no meg kétszer a BL-döntőig menetelt csapatával.

COUTINHO MELYIK KATEGÓRIÁBAN KÖT KI?

Philippe Coutinho aláírt a Barcához, s így az első kategóriába biztosan bekerült a brazil támadó, hiszen a Liverpool 2013 januárjában még „mindössze" 13 millió eurót fizetett érte az Internek. Az más kérdés, hogy a Barcánál ikonná, netán legendává növi-e ki magát…

Valakit hiányol? Kimaradt valaki? Írja meg hozzászólásban, önnek melyik a kedvenc téli átigazolása!


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik