CONIFA: Hegyi-Karabah rendezi a jövő évi Eb-t

Vágólapra másolva!
2018.08.21. 19:13
null
A főváros, Sztyepanakert stadionja: itt rendezik majd a mérkőzéseket (Fotók: The Independent)
Címkék
Döntött a Független Labdarúgó-egyesületek Szövetsége (CONIFA – a FIFA-n kívüli válogatottakat tömörítő sportszervezet): Hegyi-Karabah, más néven az Arcah Köztársaság lesz a házigazdája a jövő évi CONIFA Európa-bajnokságnak.

 

HEGYI-KARABAH

Hegyi-Karabah Köztársaság, más névenArcah Köztársaság,de facto ország a Kaukázusdéli részén. Államiságát csak három másik korlátozottan elismert állam, Abházia, Dél-Oszétia és a Dnyeszter-menti Köztársaság, valamint Ausztrália Új-Dél-Wales állama ismeri el, hivatalosan máig Azerbajdzsán részének minősül. A Hegyi-Karabah Köztársaság a korábbiHegyi-Karabah Autonóm Terület nagy részét és a környező területek egy részét ellenőrzi, ígyÖrményországgal és Iránnal is határos. Területe nagyjából akkora, mint Borsod-Abaúj-Zemplén megye és Heves megye együtt, lakossága hozzávetőlegesen 146 ezer fő. A lakosság túlnyomó többsége, 95 százaléka örmény. A legnépesebb település a főváros Sztyepanakert 52 ezer lakossal – a tervek szerint itt rendeznék az Eb mérkőzéseit.

A CONIFA végrehajtó bizottsága a napokban tartott ülésén határozott a jövő évi Európa-bajnokság helyszínéről. A rendezést végül a Kaukázus déli részén található de facto állam, Hegyi-Karabah Köztársaság, más néven az Arcah Köztársaság nyerte el.

A politikailag instabil alapokon nyugvó ország önállóként működik, ám államiságát nemzetközi viszonylatban vitatják, és szuverenitását az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) sem ismeri el, ezért a CONIFA vezetői a helyszín körbejárása után nagyon komoly biztonsági garanciákat kértek – és kaptak – a leendő rendezőktől.

Wenczel Kristóf, a CONIFA magyar alelnöke azt mondja, a CONIFA továbbra is egyfajta békemisszióként is tekint tevékenységére, s a helyszínválasztással is ezt kívánja erősíteni. Bár a kvalifikáció még nem zárult le, minden esély megvan Észak-Ciprus részvételére: ezáltal (vagyis egy török együttes örmény területen történő szereplése révén – a szerk.) különösen erősen megmutatkozhatna, hogy a CONIFA és a futball képes akár mély történelmi megosztottságokon és ellenségeskedéseken is hidat építeni.

Wenczel, aki egyben a legutóbbi Eb-n bronzérmes székely válogatottat tömörítő Székelyföldi Labdarúgó Egyesület elnöke is, azt nyilatkozta az NSO-nak, hogy Székelyföld válogatottja a tavalyi ciprusi Eb-bronzával, illetve az idei londoni világbajnokságon elért negyedik helyével gyakorlatilag kvalifikálta magát az eseményre, akárcsak a vb-győztes Kárpátalja válogatottja.

„Reményeink szerint sikerül a londoni világbajnoki részvételhez hasonló összefogást megteremteni, mind pénzügyi értelemben, mind pedig a magyar csapatok eredményessége szempontjából. A helyszín ugyan nem összevethető Londonnal, de biztos vagyok abban, hogy a világmédia érdeklődése hasonló lesz, így Székelyföld és Kárpátalja ugyanúgy bekerül a világmédia vezető híreibe, mint ahogy az történt az idei világbajnokság kapcsán” – bizakodott Wenczel Kristóf.

A CONIFA-alelnöktől azt is megtudtuk, hogy a két év múlva esedékes világbajnokság megrendezésére megerősítette pályázatát Tokió és Seattle is, a japán főváros ráadásul a CONIFA-vb-t a nyári olimpiai játékok felvezető eseményének szánja, s a csapatokat a még üres olimpiai faluban helyezné el.

U21-ES ÉS FUTSAL EB SZÉKELYFÖLDÖN?

A CONIFA vezetői – a sportszervezet elnöke egyébként a svéd Per-Ander Blind – nem dőlnek hátra, gőzerővel szervezik az első Ázsia- és az első Afrika-bajnokságot, valamint az első női CONIFA futball Eb-t. Ugyanakkor szeretnének nyitni a futsal és a strandfoci, de mindenekelőtt az utánpótlástornák irányába is.

„Meggyőződésem, hogy ez utóbbira – az 1. CONIFA U21-es Eb megszervezésére – Székelyföldnél ideálisabb rendezőt nem is találhatnánk. Nagyszerű lenne a felnőttválogatott után a székely ifiválogatottat is életre hívni, és a nemzetközi futballvilágba vezetni. Az első futsaleseménynek is Székelyföld lehetne a rendezője, hiszen a székely futsal erejét és népszerűségét tekintve aligha van nála alkalmasabb és ideálisabb. Ezzel a felvetéssel az illetékes döntéshozókat részben már megkerestem, részben a napokban megteszem” – jelentette ki Wenczel.

Ismert: a CONIFA seregszemléin olyan kis nemzetek, kisebbségek, hontalan népek vagy éppen a világ által el nem ismert államok játszanak egymás ellen, amelyeknek tagfelvételi kérelmét a FIFAelutasította, vagy esélyük sincs a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség tagjaivá válniuk. 2014-ben a svédországi Östersundban rendezték az első világbajnokságot, melyet Nizza nyert meg, 2015-ben pedig az első Európa-bajnokságot, melynek rendezési jogát Magyarország kapta meg – a debreceni Eb-n egyébként Padánia (Észak-Olaszország) került ki győztesen.

A CONIFA Eb-ken és vb-ken nemcsak az eredmény, hanem valóban a részvétel is fontos, hiszen a csapatok ezúton is jelzik a nagyvilágnak, hogy voltak, vannak, lesznek, s még ha egy rájuk kényszerített világban is kénytelenek élni, nem felejtik el gyökereiket, identitásukat.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik