Carrillo: Ha megkeresnének az NB I-ből, elgondolkodnék az ajánlaton

SMAHULYA ÁDÁMSMAHULYA ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2017.11.29. 10:22
null
Joan Carrillo szívesen visszatérne Magyarországra (Fotó: Földi Imre)
Joan Carrillo, a Videoton egykori edzője jó szívvel gondol vissza horvátországi időszakára, de hogy hol lesz a következő munkahelye, egyelőre nem tudja.

 

Meglepte a menesztése?
– Nem számítottam rá – mondta a Nemzeti Sportnak Joan Carrillo, a Videoton korábbi vezetőedzője, akitől november 6-án vált meg a horvát élvonalbeli Hajduk Split vezérkara.

Mégis, mi történt?
– Hiába vezettünk kettő nullára a sereghajtó Rudes ellen, három kettes vereséget szenvedtünk, majd a mérkőzést követően a klubelnök benyújtotta a lemondását. A vezérkar azonban nem fogadta el. Sajnos az utóbbi időben egyre nagyobb volt a nyomás a játékosokon és a klubon, ilyenkor pedig általában az edzőt váltják le. Ezúttal is ez történt.

Tavaly decemberben vette át a Hajduk irányítását, és a csapattal a harmadik helyen végzett a bajnokságban, több rekordot is megdöntött. A munkájával olyannyira elégedettek voltak, hogy májusban a 2017–2018-as idény végéig meghosszabbították a szerződését. Hogyan értékeli a horvátországi időszakot?
– Sokkal több volt a pozitívum, mint a negatívum. Szerintem jó munkát végeztünk, közönségszórakoztató, jó futballt játszottunk, ami a legtöbbször eredményességgel párosult. Negyvenegy tétmérkőzésből huszonkettőt megnyertünk, idegenben legyőztük a Dinamo Zagrebet, amire kétezernyolc óta nem volt példa. Az elmúlt tíz évben a Hajduk sohasem szerzett annyi pontot és gólt a bajnokságban, mint a legutóbbi szezonban, pedig nagyon fiatal csapatunk volt, igyekeztünk minél több tehetséges futballistát beépíteni a csapatba. A játékosok is sokat fejlődtek, Futács Márkó például pályafutása legjobb idényét teljesítve gólkirály lett.

Ráadásul majdnem bejutottak az Európa-liga csoportkörébe.
– Elbúcsúztattuk a Levszki Szófiát és a Bröndbyt, sajnos az Everton kiejtett minket. Ami az új idényt illeti, nem könnyítette meg a helyzetünket, hogy a májusban a horvát válogatottban is bemutatkozó Nikola Vlasic az Evertonhoz igazolt, Futács Márkó pedig súlyos térdsérülést szenvedett.

Ha Futács nem sérül meg, eredményesebben szerepeltek volna?
– Biztosan. A csapat egyik meghatározó futballistájáról, az első számú gólfeleléséről van szó, akit nem tudtunk megfelelően pótolni. Remélem, minél hamarabb visszatérhet, remek képességekkel megáldott játékos, mindig végrehajtotta, amit kértem tőle.

Futács azt mondta, ön az egyik legjobb edző, akivel valaha dolgozott, sőt a spliti szurkolók közül is többen az utóbbi tíz év legjobb edzőjeként emlegetik.
– Én is olvastam, hallottam ezeket a véleményeket, nagyon jólesnek. Egy edzőnek az a legjobb visszajelzés, ha a játékosok és a drukkerek elégedettek a munkájával.

Még a Hajduk vezetőedzője volt, amikor hírbe hozták magyar válogatottal. Akkor azt mondta, nem keresték meg, mégis kíváncsiak lennénk, mit szólt ehhez a pletykához?
– Megtisztelő, hogy néhány embernek eszébe jutottam mint leendő kapitány, de ahogy akkor is elmondtam, senkitől semmiféle ajánlatot sem kaptam.

Ha a jövőben úgy alakulna, hogyan reagálna egy ilyen megkeresésre?
– Örülnék neki, aztán meghallgatnám a feltételeket, átgondolnám a lehetőségeket, majd döntenék. A mai napig szeretem Magyarországot, sok ottani barátommal tartom a kapcsolatot, és ha tehetem, szívesen utazom Budapestre vagy Székesfehérvárra. Bár az idén több kellemetlen vereséget is szenvedett a magyar válogatott, úgy látom, van benne potenciál, szakmailag mindenképpen kihívást jelentene az irányítása.

MAGYARORSZÁGON IS BIZONYÍTOTT

A 49 éves Joan Carrillo 2011-től 2014-ig másodedzőként, 2014–2015-ben pedig vezetőedzőként dolgozott a Videotonnál, és amellett, hogy tetszetős futballt játszatott a csapattal, bajnok lett a székesfehérváriakkal. Az idény végén mégis távoznia kellett. Rövid ideig a spanyol másodosztályú Almeríát irányította, majd 2016 decemberében aláírt a Hajduk Splithez, ahonnan 2017. november 6-án menesztették.

Bizonyára így gondolja Georges Leekens is. Ön bevallottan követi a magyar labdarúgást, vélhetően hallotta, hogy ő lett a szövetségi kapitány. Ismeri a belga szakembert?
– Tudom, ki ő, de különösebben nem követem a munkásságát. A szurkolóknak viszont azt javaslom, hogy legyenek vele türelmesek, mert időbe telik, amíg megszokja a magyar futballkultúrát, megismeri a bajnokságot, a játékosokat, és megtalálja az optimális formációt.

Önnek mi a terve? Visszatér Spanyolországba, marad Horvátországban, esetleg Európán kívül vállal munkát? Egyáltalán kapott már ajánlatokat?
– Még nem, de egyelőre korai erről beszélni. Szeretnék Európában maradni. Spanyolországba nem térnék vissza, és szerintem Horvátországban sem lesz más csapatom a Hajduk után.

És ha NB I-es egyesület hívná álláslehetőséggel kecsegtetve, elfogadná?
– Nem zárom ki ezt a lehetőséget, de senkit sem akarok kitúrni az állásából, nem szokásom. A Videoton a mai napig közel áll a szívemhez, a csapat most jól szerepel és jó edzője van, úgyhogy jelenleg nincs értelme a visszatérésről beszélni. Sokszor elmondtam már, mennyire szeretem Magyarországot, úgyhogy a válaszom röviden: ha megkeresnének, elgondolkodnék az ajánlaton.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik