Budapesten keres új kihívást ifj. Szergej Kuznyecov

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2019.10.30. 10:58
null
Szergej Kuznyecov emelt fővel hagyta el a Szpartakot, és bizakodva tekint a jövőbe (Fotó: Szabó Miklós)
Ifjabb Szergej Kuznyecov szeretett a Szpartak Moszkvánál edzősködni, ám miután szerinte az orosz főváros élhetetlen, Budapestre költözik a családjával.

 

– Többször is jelezte, hogy késik a találkozóról, a félórás utat több mint két óra alatt sikerült megtennie. Ennyire kiszámíthatatlan Moszkva?
– Teljes mértékben – mondta moszkvai találkozásunkkor ifjabb Szergej Kuznyecov, a Ferencváros korábbi labdarúgója, aki nemrég még a Szpartak Moszkva szakmai stábjában dolgozott. – Sok ember életét meghatározza, hogy reggel autóba ül, beér dolgozni, és mire a forgalom miatt hazaér, már mehet is ágyba. Kis túlzással a fél életüket a volán mögött töltik. A városvezetőség próbálkozik, belátta, autóval élhetetlen a város, ezért öt év alatt nyolcvan metróállomás épült.

– Ez is közrejátszott abban, hogy inkább hazaköltöznek Budapestre?
– Igazából mindig is két város volt az otthonom: Odessza és Budapest. Pályafutásom alatt a családdal többször is jártunk a magyar fővárosban, úgy döntöttünk, szeretnénk ott letelepedni. Játékosként sehol sem volt lehetőségünk gyökeret ereszteni, mindig ott éltünk, ahol épp futballoztam. És hát úgy alakult, hogy nem kevés helyen játszottam…

– Összeszámolta, hány helyen?
– Egy idő után belefáradtam a számolásba. Egész életemben a Fradiban szerettem volna játszani. Aztán tizenhét évesen elkerültem az Üllői útról, ahová később rövid időre visszakerültem. Csank János volt a vezetőedző, visszahívott, de hol játszottam, hol nem. Garami József aztán védőt szeretett volna belőlem faragni, de azt nem vállaltam, én támadni szeretek, gólokat lőni. Úgy voltam vele, apu személyében elegendő egy hátvéd a családban. Így ismét útra keltem. Fehéroroszország felé vettem az irányt, ahol nyomban bajnokok lettünk, kifejezetten jó idényem volt.

– Édesapjával gyakran beszélgetnek a Fradiról?
– Szinte mindennap beszélünk egymással, a világháló segítségével képben vagyok, néztem a Ferencváros mérkőzéseit. És ugyebár a Fradi gyermekkori szerelem. Nyolcéves koromtól oda tartoztam, végigjártam a szamárlétrát.

– Igaz, hogy esze ágában sem volt edzőnek lenni?
– Az edzői szakma olykor pokolian nehéz. Öt nyelven beszélek – a magyar mellett oroszul, angolul, ukránul és szerbül –, rengeteg ismerősöm van világszerte, úgy éreztem, menedzserként állnám meg leginkább a helyemet. Aztán egykori edzőm, Oleg Kononov egyszer csak hívott, jöjjek a stábjába. Pályafutásom utolsó öt-hat évében ő volt az edzőm, ismertük egymás gondolatait is, alighanem ő is érezte, hogy azonosan gondolkodunk a labdarúgásról. Aztán ott találtam magam a Szpartak stábjában.

A vezetőedző távozása után egy mérkőzésen megbízott edzőként is irányíthatta az együttest. Végül elküldték, vagy saját maga döntött úgy, hogy eljön Domenico Tedesco kinevezésekor?
– Én döntöttem így. A játékosok megkedveltek, a külföldiekkel is könnyen szót tudtam érteni, nehéz döntés volt, de így éreztem helyesnek. Az egész szakmai stáb távozott, nem volt kérdés, hogy én is megyek. Pedig kedveltem a munkát, a tréningek után sok egyéni képzést tartottam a srácoknak, de tisztességgel távoztam. Talán egyszer még visszatérek a klubhoz, s nem felejtik el a nevemet.

IFJ. SZERGEJ KUZNYECOV
Született: 1982. augusztus 31., Harkov
(Szovjetunió, Ukrajna)
Állampolgársága: magyar
Profi klubjai játékosként: Jokerit (finn, 2000–2001), Ferencváros (2001–2003), FK Homel (fehérorosz, 2003), Sheriff Tiraspol (moldovai, 2004), Vorszkla Poltava (ukrán, 2005), Vetra (litván, 2006), Noszta Novotroick (orosz, 2007–2008), Szevasztopol (ukrán, 2008–2014), Alanyija Vlagyikavkaz (orosz, kölcsönben, 2010), Hoverla Uzshorod (ukrán, 2014–2015), Metaliszt Harkiv (ukrán, 2016), Balkani (ukrán, 2018)
Klubjai edzőként: Arszenal Tula (orosz, másodedző, 2018), Szpartak Moszkva (orosz, másodedző, 2018–2019), Szpartak Moszkva (orosz, megbízott edző, 2019)
Jelentősebb sikerei, eredményei: magyar bajnok (2001), 2x magyar bajnoki 2. (2002, 2003), Magyar Kupa-győztes (2003), finn bajnoki 2. (2000), fehérorosz bajnok (2003), moldovai bajnok (2004), litván bajnoki 3. (2006), litván gólkirály (2006), az ukrán másodosztály gólkirálya (2013)

– Magyarország ebből a szempontból vonzó?
– Meglátjuk, mit tartogat a jövő. Előbb elmegyek Németországba továbbképzésre, utána Angliába is van lehetőségem menni. Szeretek tanulni, fejlődni, most éppen a spanyol nyelvbe vágtam bele. Ami a futballt illeti: az orosz bajnokság kőkemény, ne feledjük, Európa legjobb hat bajnoksága közé tartozik. A világbajnokság óta sokan járnak mérkőzésekre, a mi meccsünkön sosem voltak harmincezernél kevesebben, a jobb találkozókon telt ház, azaz negyvenötezer szurkoló volt az arénában. Sorra szerződnek jó játékosok a ligába, meg is értem őket, ugyanis nem aprópénzt kapnak errefelé. Európai viszonylatban is kiemelkedőek a fizetések, talán ezért is van, hogy nem csupán kiöregedőfélben lévő veteránok igazolnak Oroszországba, hanem olyan kaliberű játékosok is, mint a közelmúltban a német világbajnok André Schürrle.

– Ha valaki, ön biztosan tudja: mi a legfőbb különbség a magyar és az orosz futball között?
– Leginkább a hozzáállás különbözik. Az orosz fiatalok képesek átharapni egymás torkát, hogy ők jussanak előrébb a ranglétrán. Nem tudom, mostanában hogyan van ez a magyar fiatalok körében, de itt, Oroszországban olyan a srácok felfogása, mint ami a szerbekre volt jellemző hosszú éveken át. Kiugrási lehetőséget látnak a labdarúgásban, tudják, ha sikerül profi szerződéshez jutniuk, jól élhetnek, s megalapozhatják a családjuk jövőjét.

– Az akadémiák jól működnek?
– Mi az, hogy! A Szpartaknak is olyan utánpótlásbázisa van, hogy öröm volt a fiúkat nézni. A klub most nyitott másik hat nagyvárosban amolyan alcentrumot, hogy minél szélesebb legyen a merítési lehetősége. A Krasznodarról ne is beszéljünk, az akadémiája mind közül kiemelkedik. A tulajdonos a saját pénzét teszi bele, cserébe elvárja, hogy eredmények legyenek. Megköveteli, hogy mindenben ők legyenek a legjobbak. A fiataljaik gyakran mennek Európába mérkőzéseket játszani, sorra verik meg a topklubok azonos korú csapatait.

– Szóval, irány Budapest?
– Amint lehet, érkezünk. Új élet, és remélem, új kihívás vár rám.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik