Brazília: 57 éves korában elhunyt a legendás irányító

Vágólapra másolva!
2011.12.04. 10:12
null
57 éves korában hunyt el a legendás irányító
Címkék
Ismét gyászol a futballvilág, 57 éves korában elhunyt Sócrates Brasileiro Sampaio de Souza Vieira de Oliveira, avagy ismert nevén Sócrates, a nyolcvanas évek egyik legjobb brazil futballistája.

Sócratest ételmérgezés gyanújával, kritikus állapotban szállították pénteken a Sao Pauló-i Albert Einstein Kórházba, ahol hiába tettek meg mindent érte, vasárnap hajnalban elhunyt. A kórház szerint halálát bélgyulladásból kialakult fertőzés okozta.

Az 57 éves, hatvanszoros brazil válogatott labdarúgó-legenda augusztus és szeptember után harmadszor került intenzív osztályra. Akkor gyomorvérzéssel szállították kórházba, több napot lélegeztetőgépre kapcsolva töltött.

NEM SPORTOLÓ: FUTBALLMŰVÉSZ
A hazájában a Botafogo, a Flamengo és a Corinthians csapataiban játszó Doktor Európában mindössze egy idényt (1984–1985) húzott le, az olasz Fiorentina színeiben.

Akkoriban a dpa német hírügynökség interjút készített vele, a beszélgetés során hatalmas mennyiségű sört fogyasztott el, és szinte szünet nélkül cigarettázott. Arra a kérdésre, hogy egy sportoló számára ez megengedhető-e, annyit válaszolt:

„Én nem sportoló vagyok, hanem egy futballművész."

Sócrates hat gyermek édesapja volt. Aktívan politizált, cikkeket írt újságoknak és magazinoknak, valamint szakkommentátori munkát is végzett a brazil televízióban.

(MTI)

Sócrates két hete a SporTV-nek adott interjújában mesélt alkoholproblémáiról, melyek nagyban hozzájárultak súlyos egészségügyi gondjaihoz. Bevallása szerint amióta orvosai eltiltották az alkoholtól, betartotta az utasításokat. A brazil futball és a Corinthians legendája maga is (sport)orvos, szülővárosában volt praxisa.

A világklasszis irányító a 80-as évek egyik legmeghatározóbb labdarúgója volt. Pályafutását a brazil Botafogonál kezdte, de karrierje igazán a Corinthiansnál indult be, ahol 297 mérkőzésen 172 alkalommal talált be az ellenfelek kapujába. Hat ott eltöltött év után Európába igazolt a Fiorentinához, majd ismét Brazíliába ment, ahol a Flamengónál, majd a Santosnál játszott. Az 1982-es spanyolországi, valamint az 1986-os mexikói világbajnokságon csapatkapitánya volt a dél-amerikai együttesnek, a brazil válogatottban 60-szor lépett pályára és 22 találatot szerzett.

Sócrates halála igen rossz hír a Corinthians-drukkereknek, akik ünnepre készültek: a paulista nagycsapat vasárnap az országos bajnoki cím elhódításáért lép pályára a brazil Série A utolsó, 38. fordulójában.

„Köszönjük a szép gólokat, a zseniális passzokat, a bajnoki futballt, amelyet csak Sócrates tudott. Obrigado, Doutor! (Köszönjük, Doktor!)” – írta az egyesület honlapja.

A brazil szövetség (CFB) bejelentése szerint az elhunytat már vasárnap, helyi idő szerint 17 órakor örök nyugalomra helyezik a Sao Paulótól 320 km-re északnyugatra fekvő Ribeirao Pretóban (Brazíliában 24 órán belül el kell temetni a halottakat). A CFB úgy fogalmazott: Sócrates a brazil válogatott történetének egyik legbriliánsabb játékosa volt. A szövetség döntése értelmében a 17 órakor kezdődő utolsó bajnoki forduló minden mérkőzése előtt egyperces gyászszünettel emlékeznek rá a csapatok.

Sócratesről vb-adatbankunkban is olvashatnak!

SÓCRATES, A CORINTHIANS LEGENDÁJA

A SZOVJETEKNEK LŐTT EGYENLÍTŐ TALÁLATA 1982-BŐL

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik