Bölöni László: Cristiano Ronaldo 16 évesen meglepően éretten gondolkodott

S. Á.S. Á.
Vágólapra másolva!
2020.04.26. 17:17
null
Cristiano Ronaldót Bölöni László tette be a Sporting első csapatába (Fotó: AFP)
A Marca hosszabb cikket közölt arról, hogyan fedezte fel Cristiano Ronaldót Bölöni László, de a magyar edző beszélt arról is, szerinte meddig játszhat még a Juventus világsztárja.

 

Hosszabb cikket közölt a Marca internetes oldala Bölöni Lászlóról. A legnagyobb példányszámú spanyol lap Cristiano Ronaldo felfedezőjeként ír a 67 éves magyar edzőről, pontosabban arról, mennyit köszönhet neki az ötszörös aranylabdás portugál világsztár. A cikk rögtön az elején leszögezi, hogy a Juventus csatárának karrierje talán messze nem lett volna ennyire sikeres, ha pályafutása elején a Sporting CP-nél nem találkozik a jelenleg a Royal Antwerpet irányító szakemberrel.

Bölöni László 2002. augusztus 14-én, az Internazionale elleni hazai Bajnokok Ligája-selejtezőben (0–0), az ötvennyolcadik percben küldte pályára először a tizenhét éves Cristiano Ronaldót, akinek a hozzáállása már akkor lenyűgöző volt.

„Amikor először edzett velünk, egyből eldöntöttem, hogy nem megy vissza az ifikhez – mondta a Marcának Bölöni László. Az öltözőben nagy mókamester volt, de amit a pályán művelt, az lenyűgöző volt. Meglepően éretten gondolkodott, ami egyáltalán nem volt normális egy tizenhat-tizenhét éves fiatal esetében. Az ifiknél klasszikus kilencest játszott, de fiatal volt, és alig hatvan kiló, úgyhogy inkább kitettem őt a jobb szélre. Középen meggyűlt volna a baja a százkilós védőkkel, a szélen azonban sokkal jobban tudta kamatoztatni a gyorsaságát és a fantasztikus cselezőkészségét. Persze eleinte nem volt könnyű. Mindig cselezni akart, ezért próbáltam elmagyarázni neki, hogy egy-két csel belefér, hogy lerázza a védőjét, de öt már túl sok. Idővel aztán az intelligenciájának köszönhetően ő is megértette, hogy mikor mit kell csinálnia. Amikor kétezernyolcban megkapta az első Aranylabdáját, meghívott a díjátadóra, ahol köszönetet mondott. Nagyszerű érzés volt.”

Bölöni és C. Ronaldo a Sportingnál
(Forrás: maszol.ro)
Bölöni és C. Ronaldo a Sportingnál (Forrás: maszol.ro)

Bölöni Lászlót arról is megkérdezték, sejtette-e, hogy az ifjú tehetségből a világ egyik legjobbja lesz, illetve azt, vajon ő vagy Lionel Messi-e a jobb futballista.

„Ebben a kérdésben nem tudok objektív maradni, mivel Cristiano az én tanítványom is – folytatta. – Ugyanakkor mindannyian szerencsések vagyunk, hogy tíz-tizenöt éven át élvezhettük ennek a két zseninek a versengését. Ahogy Johan Cruyff mondta, fontos, hogy a legjobb legyél, de még fontosabb, hogy fenn is maradj a csúcson. Azt eleinte nem tudtam, hogy Cristiano Ronaldo a futballtörténelem egyik legjobbja lesz, de azt igen, hogy ha elkerülik a sérülések, akkor nagyszerű játékos válhat belőle. Akkoriban egy interjúban megkérdezték, mit gondolok róla, én pedig azt mondtam, hogy felülmúlja majd Luis Figót, sőt, Eusébiót is. Ezzel nem kis problémát okoztam magamnak, mégiscsak egy fiatal srácot hasonlítottam két félistenhez. De Ronaldo bebizonyította, hogy igazam volt.”

Végezetül Bölöni azt is elárulta, szerinte meddig játszhat még a Juventus harmincöt éves csatára.

„Ezt nem lehet tudni, de sokat segíthet, hogy olyan a mentalitása, mint egy gladiátornak. Erős, de mindig többet akar. Nagyon szorgalmas, és kiemelkedőek a fizikai adottságai, ezért ha elkerülik a sérülések, még évekig futballozhat.”

Bölöni László szerint Cristiano Ronaldónak olyan a mentalitása, mint egy gladiátornak (Fotó: AFP)
Bölöni László szerint Cristiano Ronaldónak olyan a mentalitása, mint egy gladiátornak (Fotó: AFP)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik