Belga mészáros, ghánai nindzsa, török kamikaze - a legcsúnyább szabálytalanságok

Vágólapra másolva!
2011.03.14. 17:08
Címkék
Aki egész életét a sportra teszi fel, az egyben kockázatot is vállal, hogy egy rossz mozdulat, szerencsétlen ütközés  akár véget is vethet karrierjének. És ez még a „szebbik" oldala egy sikeres pályafutás rossz befejezésének, ugyanis van, hogy mások brutalitása törheti ketté – szó szerint – az álmokat és akár az egész életet. Sportleg-sorozatunk legújabb részében olyan labdarúgók és más sportolók szerepelnek, akik nem kegyelmeztek ellenfeleiknek. És, hogy mi adja az aktualitását ennek a nem kellemes témának? Többek között az, hogy az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójának szuperrangadóján a Liverpool védője, Jamie Carragher kíméletlenül odalépett a Manchester United középpályásának, Naninak a lábára, ami miatt a portugálnak heteket kell kihagynia. Figyelem, a videók némelyikének megtekintését csak erősebb idegzetű olvasóinknak ajánljuk!

ANGOL KEMÉNYSÉG, NA DE ENNYIRE?

ANGOL KEMÉNYSÉG, NA DE ENNYIRE?

Bár a rutinos – ez esetben azonban nem mondható el róla – védő bocsánatot kért Nanitól, a középpályás három hétig nem állhat Sir Alex Ferguson rendelkezésére. A játékos lábszárán nagy vágás keletkezett, amelyet több öltéssel kellett összevarrni, de már a duzzanat is visszahúzódott. Legkorábban április elején térhet vissza.

NANI ÉS CARRAGHER TALÁLKOZÓJA


Maradva a Premier League-ben, az elmúlt néhány évben több hasonlóan brutális szabálytalanság történt. A két – talán – legsúlyosabbat az Arsenal labdarúgóinak kellett elszenvedniük. A 2007–2008-as szezon egyik legborzalmasabb jelenete volt Eduardo da Silva lábtörése: a londoniak brazil születésű horvát válogatott támadója február 23-án a Birmingham City elleni bajnoki mérkőzés 3. percében szenvedett súlyos sérülést. Martin Taylor úgy csúszott rá a csatár lábára, hogy lábszár- és nyílt bokatöréssel szállították kórházba. Akkor senki nem hitte volna, hogy Eduardo visszatérhet, ám tíz hónap múlva a Portsmouth elleni tartalékmérkőzésen pályára lépett.

EDUARDO SÉRÜLÉSE

Hasonlóan járt pár évvel később Aaron Ramsey is. A fiatal középpályásának a Stoke City elleni meccsen törte el a lábát a rossz ütemben becsúszó Ryan Shawcross, akit azonnal kiállított a játékvezető. A csapat menedzsere, Arsene Wenger a meccs után elmondta, hogy a történtek miatt nem tudott örülni a 3–1-es győzelemnek, és nem érdekelte, hogy milyen eltiltást kap a vétkes, a legfontosabb, hogy Ramsey felépüljön.

RAMSEY BORZALMAS PILLANATAI

A Chelsea középpályásának, Michael Essiennek sem kell a szomszédba mennie a durva belépőkért. A ghánai játékos az idei szezonban a Fulham ellen ugyan győztes gólt lőtt, ám a 90. percben nindzsához hasonló mozdulattal, páros lábbal beleszállt Clint Dempseybe.

ESSIEN, A NINDZSA

www.Sport.ro

Folytassuk egy korábbi MU-legendával, Roy Keane-nel. A középpályás hírhedt volt kemény belépőiről, és előfordult, hogy egyes megmozdulásaival nem kímélte az ellenfelet. 2001. április 21-én, a Manchester City elleni városi rangadón például egy labdára együtt ment Alf-Inge Haalanddal, ám az ír a labda helyett „babát″ – pontosabban jobb térdét – találta el. Egyértelmű volt a korai zuhany a magáról megfeledkezett középpályásnak.

ROY KEANE VS. HAALAND


Ritkán látható szabálytalanság után kényszerült lemenni a pályáról Karl Henry a Wigan–Wolverhampton Premier League-találkozón 2010. október 2-án. A vendégek játékosa a 11. percben olyan brutális szabálytalanságot követett el Jordi Gómez ellen, amely után a játékvezető nem tehetett mást, felmutatta neki a piros lapot.

„Brutális lendülettel és erővel érkezett, nagyon megijedtünk. Jordi nagyon szerencsés, hogy megúszta súlyos sérülés nélkül, először arra gondoltam, hogy eltört a lába" – nyilatkozta a Wigan menedzsere, Roberto Martínez elszörnyedve az esetről.

Henry egyébként nem először lőtt túl a célon a 2010–2011-es szezonban, ugyanis a Fulham elleni meccsen az ő belépője nyomán tört el a londoniak csatárának, Bobby Zamorának a lába.

HENRY DURVULÁSA

WITSEL NEM VICCELT

Valószínűleg sokan emlékeznek a Standard Liege-ben szereplő Axel Witsel nevére. Ő az a 22 éves belga labdarúgó (?), aki a 2009. augusztus 30-i, Anderlecht elleni rangadón brutálisan szállt bele Marcin Wasilewskibe. A lengyel kettős lábszártörést szenvedett, ám Eduardóhoz hasonlóan hiába mondták neki azt az orvosok, hogy egy év, mire újra játszhat, nyolc hónappal később ismét pályára lépett bajnoki mérkőzésen.


„Az elején úgy éreztem magam, mint akit megharapott egy cápa. Az első napokban tengernyi fájdalomcsillapítót kaptam, de ennek ellenére valós fájdalmaim voltak, a legrosszabb azonban csak ezután, a negyedik műtétet követően jött. A feleségem azt mondta, a párnámat harapdáltam, hogy túltegyem magam a kellemetlen érzéseken" – mondta a védő, aki megköszönte a szurkolók együttérzését.

„Akár otthon, akár idegenben játszottunk, a szurkolók megálltak az énekléssel, és egy percen keresztül skandálni kezdték a nevemet, mert a Liege ellen a találkozó huszonhetedik percében sérültem meg. Fantasztikus támogatást kaptam tőlük, akárcsak a lengyel drukkerektől, akik elhalmoztak leveleikkel" – mesélte Wasilewski, aki nem sokkal később beperelte „mészárosát".

ÍME, AZ ESET


Visszatérve a tettesre. Witselt gondolkodás nélkül kiállította a játékvezető, és bár azonnal bocsánatot kért, a média és a szurkolók célpontjává vált. A sorozatos kritikák mellett halálos fenyegetést is kapott Anderlecht-szurkolóktól és lengyel drukkerektől. A Belga Labdarúgó-szövetség első fokon 2009. november 23-áig tiltotta el a középpályást, ám végül nyolc meccsre csökkentette büntetését.

Úgy tűnik, nem tanult az esetből, hiszen később újabb sérülésveszélyes megmozdulással „jelentkezett", ráadásul ismét az Anderlecht ellen. A január 17-i liege-i meccs 43. percében csúszott rá a magyar válogatott védő, Juhász Roland lábára. A felvételeken ugyan jól látszik, hogy Witsel a labdát rúgta el, ám a bíró rögtön felmutatta neki a piros lapot. Bölöni László, a Standard akkori vezetőedzője meg is gyanúsította Juhászt, hogy színészkedik, de a védő visszaszólt és közölte, hogy nem szimulált.

„Bölöni László magyarul mondta nekem, hogy színész vagyok, és akár színházban is játszhatnék. Persze visszaszóltam neki, mert nem volt igaza. De amikor a szünetben az öltözőbe sétáltunk, kezet ráztam vele, hogy ne mérgesedjen el még jobban a helyzet. Hiszen éppen eléggé ideges volt mindenki abban a szituációban. Bár a felvételek alapján Witsel a labdát érte el, én védő vagyok, és tudom, hogy hogyan szerel egy futballista. Egy dolog elrúgni a labdát, de közben a támaszkodó lábat is el lehet ám találni" – mondta a belga La Libre című belga napilapnak Juhász.

JUHÁSZ VS. WITSEL

Azonban Witsel nemcsak a lengyel és a magyar játékost rúgta le meggondolás nélkül. Hiába rendezték 2001. április 1-jén a Belgium–Bosznia és Hercegovina válogatott mérkőzést, a játékos vicc nélkül szándékosan beletalpalt Senijad Ibricic combjába a találkozó 60. percében. A piros lap mellé négymeccses felfüggesztést kapott a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségtől (FIFA), és 5000 eurós büntetést is ki kellett fizetnie.

IBRICIC FÁJDALMAI

MAGYAR „KLASSZIKUSOK"

A honi labdarúgó bajnokságban is találunk olyan összecsapásokat, amely nemcsak a játékról, hanem egy-egy kíméletlen szabálytalanságról is emlékezetes maradt. Ebben az összeállításban hármat választottunk ki a sok közül. 1992. március 9-én a Vác a Ferencváros vendége volt. Egy szöglet utáni kipattanóra a hazaiak védője, Keller József és a váci Romanek János startolt, utóbbi fejjel hozta volna el a labdát, ám Keller brutálisan fejbe rúgta nyújtott lábbal.

KELLER VS. ROMANEK


Hat évvel később, 1998 tavaszán az Újpest–Diósgyőr mérkőzésen a vendégek játékosa, Nagy Sándor kíméletlen belépője után a lila-fehérek középpályását, Véber Györgyöt kórházba kellett szállítani. A karmester hónapokra kidőlt, bár a bajnokság utolsó fordulójában, az Újpest–Kispest találkozó utolsó percében a pályára bicegve csereként beállt, így tette emlékezetessé a bajnok újpestiek ünneplését.

NAGY BELÉPŐJE VÉBERNEK


1998. novemberében a 2–2-re végződő Kispest–Ferencváros meccsen a vendégek védője, Mátyus János brutális belépője nyomán a hazaiak játékosának, Csertői Aurélnak eltört a lába, a csatárt azonnal kórházba kellett szállítani.

CSERTŐI LÁBTÖRÉSE

A KIMONDHATATLAN NEVŰ HOLLAND HÓHÉR

A hideg futhat végig a hátán Niels Kokmeijernek, ha a Sparta Rotterdamról hall. 2004. december 14-én ugyanis az akkor 21 éves holland játékosra a rotterdamiak középpályása, Rachid Bouaouzan olyan brutálisan csúszott rá, hogy a jobb lába majdnem 360 fokos fordulatot vett. Nemcsak, hogy piros, de hat hónap futball alól való felfüggesztést is kapott a holland szövetségtől. És, hogy mi van azóta Kokmeijerrel és Bouaouzannal? Előbbinek– bár felépült súlyos sérüléséből – be kellett fejeznie a pályafutását, ám jelenleg is a labdarúgással foglalkozik, mivel ő a holland strandlabdarúgó-válogatott menedzsere. Utóbbi pedig a svéd bajnokságban szereplő Helsingborgban játszik.

EGY PÁLYAFUTÁS VÉGE

MATERAZZI...

Nem maradhat ki az összeállításból az Inter és az olasz válogatott korábbi védője, Marco Materazzi. A világbajnok játékos 18 éves pályafutása alatt sok kollégájának okozott fej-, pontosabban lábfájást kíméletlen belépőivel. „Specialitásai" közé tartozik többe között a páros lábbal való becsúszás vagy az estében való visszarúgás, amelyre Torino-, Juventus-, Milan-, vagy Bayern München-futballisták nem emlékeznek szívesen.

Egyik legkellemetlenebb belépőjét a Torino csatárának, Gianluigi Lentininek kellett elszenvednie. Materazzi még a Perugia színeiben 1998. június 7-én a már említett páros lábas „kivégzést" alkalmazta. Cserébe egy piros lapot és torinói játékosokat kapott a nyakába.

A PERUGIAI ESET
A BRUTÁLIS MATERAZZI


Mielőtt rátérnénk a válogatott találkozók nem kellemes képeire, még két hátborzongató 2010-es esetet említenénk, amelyet szintén csak erős idegzetű olvasóink figyelmébe ajánlunk. A dél-amerikai Copa Sudamericana küzdelemsorozatában egymásnak feszülő kolumbiai Deportes Tolima és a bolíviai Oriente Petrolero találkozóján (2–0) elképesztő, brutális lábtörést láthattak a nézők. Francisco Arguello valószínűleg csak kisebb csoda folytán térhet majd vissza a pályákra Jhon Hurtado miatt, aki nyújtott lábbal szállt bele a tar játékosba.

HURTADO KEGYETLENSÉGE


Az egész szezonja befejeződött a svéd Matias Conchának, akinek egy kíméletlen belépő után kettétört az alsó lábszára. A német másodosztályú labdarúgó-bajnokságban rendezett Union Berlin–Bochum (0–1) mérkőzésén a hazaiak kongói származású, de német állampolgárságú középpályása, Macchambes Younga Mouhani a labda helyett a vendégek védőjének lábára tartott rá, amely azonnal eltört. Mouhani megúszta lap nélkül.

EZ NEM PIROS?

ÚJ FOGALOM: „LEDEJONGOLTA"

Akár „barátságos", akár tétmérkőzés, néhány labdarúgó címeres mezben sem ismer kegyelmet, ha szerelésről, vagy labdaszerzésről van szó. A 2010-es dél-afrikai világbajnokság döntőjéből sokaknak csak két kép maradt meg. Amikor Andrés Iniesta a 116. percben a világ tetejére lőtte Spanyolországot Hollandia ellen és a 28. perc, amikor Nigel de Jong kíméletlenül mellkason talpalta Xabi Alonsót. Óriási megdöbbenésre az angol Howard Webb csak sárga lappal büntette a Manchester City középpályását.

DE JONG VS. XABI ALONSO


Ezután megszületett a „ledejongolta" fogalom, amelyet a Lazio brazil gólzsákja, Hernanes 2011. február 9-én Franciaország és főleg Karim Benzema ellen követett el. A középpályás a 40. percben vállon talpalta a Real Madrid csatárát egy piros lapért.

HERNANES VS. BENZEMA

REPÜLT A CIPŐ ÉS A TÖRÖK IS

Az 1990-es olaszországi világbajnokság egyik legkeményebb szabálytalanságát a kameruni Benjamin Massing követte el. A milánói San Siróban rendezett csoportmérkőzés második félidejében egy gyors kontratámadás során Claudio Caniggia két ellenfelét is kicselezte, és bár talpon maradt, a harmadik ember – Massing – kőkeményen belépett elé, amitől az argentin csatár hatalmasat esett. A brutális ütközés után a cipőjét elvesztő kamerunit második sárga lappal állította ki a játékvezető.

MASSING TETTE


A török labdarúgó-válogatott egyik meghatározó alakja volt az elmúlt években a Barcelona korábbi kapusa, Rüstü Recber. A bravúrokra, ám olykor kapitális hibákra is képes hálóőr 2003. október 11-e óta nem kedvelt Angliában, ugyanis az azon napon rendezett Törökország–Anglia Európa-bajnoki selejtezőn a kapujából kirohanva amolyan kung-fu-mozdulattal letaglózta Kieron Dyert. A parázs hangulatú találkozót egyébként a hatszor a világ legjobb játékvezetőjének választott Pierluigi Collina vezette és csak sárga lappal „jutalmazta" Rüstü kamikaze tettét.

RÜSTÜ RÚGÁSA


SZRNKA –
HORTENZIA-CSOKOR HELYETT – K.O-T KAP!

Az összeállításba akár a jégkorong vagy az amerikaifutball képviselői is helyet kaphattak volna, viszont akkor gyakorlatilag minden mérkőzést idevehetnénk. Zárásként egy kézilabdás eset a magyar női bajnokságból.

2006. szeptember 23-án Győrben lépett pályára a fehérvári Cornexi-Alcoa. A vendégek egyik klasszis játékosa, a többszörös magyar válogatott Szrnka Hortenzia hátrányban vállára vette csapatát, ám az első félidő 14. percében kiszállt a küzdelemből. Az átlövő a labdával felugrott, ám Hornyák Ágnes olyan kíméletlenül letaglózta, hogy a fejét és a vállát beverte a parkettába. Hornyák két perc– Szrnka öltöző.

A DURVA FAULT 3:40-TŐL

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik