Bayern, Real, PSG, Barca – csökkenő keretértékek, milliárdos veszteségek?

Vágólapra másolva!
2020.04.02. 09:02
null
Thiagónak (balra) és Alabának is lejár a szerződése a Bayernnél 2021-ben (Fotó:<a href="https://twitter.com/David_Alaba/status/851759891031228416/photo/1"> twitter.com/David Alaba</a>)
A koronavírus-járvány számos módon hat a labdarúgásra. A legnyilvánvalóbb hatás, hogy nincsenek mérkőzések, ennek következtében a kluboknak csökkennek a bevételeik, ezért azok csökkentik a játékosok fizetését is. A rövid távú következmények mellett azonban olyan hosszabb távú hatásokkal is számolni kell, amelyek jelentősen átírhatják a piaci viszonyokat, akár már a következő átigazolási időszakban...

 

A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) a koronavírus-járvány futballpiacra gyakorolt hatásai közül azt vizsgálta friss felmérésében, milyen mértékben csökkenhet a topligában szereplő klubok értéke, ha az ilyenkor, tavasszal szokásos szerződéshosszabbításokra nem kerül sor a kialakult, bizonytalan helyzetben. A legértékesebb játékosok megállapodásait legkésőbb másfél évvel a szerződésük lejárta előtt szokták meghosszabbítani a klubok, azt megelőzően, hogy nyáron az utolsó évébe lépne a megállapodás. Ugyanis ha addig nem születik egyezség, akkor a klub kényszerhelyzetbe kerül, fennáll a veszélye, hogy egy év múlva ingyen távozik a meghatározó futballistája, ezért ha vevő jelentkezik, kénytelen lesz a piaci értékénél alacsonyabb áron is értékesíteni a szóban forgó labdarúgót.

Jó példa erre a Manchester Unitedből Paul Pogba, aki a sorozatos sérülései miatt ugyan már nem nevezhető kulcsjátékosnak az MU-nál, de a CIES így is 65 millió euróra teszi az értékét – a 27 éves francia világbajnok 2016-ban 105 millió euróért érkezett a Juventustól. Viszont 2021 nyarán lejár a szerződése, és a CIES úgy számol, ha az MU a tavasszal nem tud megegyezni vele a folytatásról, márpedig jelen helyzetben ez szinte kizárt (aligha akarnak emelni az amúgy is kiugróan magas fizetésén), akkor nyáron legalább harmincmilliót veszít az árából. És a „vörös ördögök” kénytelenek lesznek elengedni, ha nem akarnak fél vagy egy év múlva még nagyobbat bukni a távozásával.

A CIES a hasonló eseteket megvizsgálva, a szerződések időtartamát, a játékosok életkorát és a jelen idényben mutatott teljesítményét alapul véve végzett számításai szerint az öt európai topliga – Bundesliga, La Liga, Ligue 1, Premier League, Serie A – klubjai, ha nem tudnak megállapodni a szóban forgó labdarúgókkal, 28 százalékot veszíthetnek jelenlegi piaci értékükből, ami azt jelenti, hogy a keretek értéke 32.7 milliárd euróról 23.4 milliárdra csökkenhet. A jelenlegi keret értékéhez képest legnagyobb veszteséget a francia Marseille-nél prognosztizálják (37.9%), második az olasz Inter (35.7%), míg a BL-ben még versenyben lévő klubok közül a Bayern München lehetséges veszteségét teszik a legnagyobb mértékűre (33%).

Az persze valószínűsíthető, hogy a Bayern München, ha akar, nagyrészt meg fog tudni állapodni a hosszabbításról azokkal a labdarúgókkal, akiknek másfél éven belül lejár a szerződése, így például Manuel Neuerrel, Jérome Boatenggel, Javi Martínezzel, Thomas Müllerrel, Thiagóval és David Alabával. Bár Alaba esetében már hallani arról, hogy érdeklődnek iránta más klubok, elképzelhető, hogy ő a bajorok ajánlatánál jobbat is kaphat, és ez Thiagóra is érvényes lehet. Más kérdés, hogy a válság hatására, akár maradnak, akár mennek a nevezett játékosok, valószínűsíthető, hogy éves szinten kevesebbet tudnak keresni, mint eddig.

A Marseille-nek viszont azért lesz nehéz megtartania az értékesebb alapembereit, mert aki teheti, bizonyára kipróbálná magát erősebb csapatban, magasabb fizetésért, márpedig a válság hatására valószínűleg a francia klub sem fogja tudni garantálni az eddigi béreket. Esetükben a legnagyobb kérdés a francia világbajnok támadó, Florian Thauvin jövője, aki féléves kihagyást követően márciusban tért vissza a pályára, a Transfermarkt 40 millió euróra teszi az értékét. Az előző évadban abszolút kulcsember volt az idényben elért 18 góllal és kilenc gólpasszal. Kérdés azonban, hogy csökkentett fizetésért hajlandó lesz-e hosszabbítani, de az is kérdés, megéri-e a klub számára a kockázatot, hogy ugyanazt a fizetést garantálja egy sérülés után visszatérő játékosnak, mint eddig vagy még emel is rajta.

Különösen nehéz helyzetben van az angol Premier League-ben újoncként remekül szereplő, a 7. helyen álló Sheffield United, amelynél a jó szereplés hatására jelentősen megemelkedett a futballisták értéke, ám a kulcsemberek között van olyan, akinek már most nyáron lejár a megállapodása. Közéjük tartozik például John Lundstram, akit három éve 560 ezer eurónak megfelelő összegért szerződtetek, most legalább tízmilliót ér a játékjoga, de a nyáron szabadon igazolhatóvá válik. Nehéz elképzelni, hogy a Sheffield ebben a helyzetben képes lesz megtartani a 26 éves középpályást, akiért jelen állás szerint egyetlen fontot sem fog kapni, ha a nyáron eligazol.

A top húszban olyan sztárklubokat is találunk még, mint a Real Madrid, a PSG és a Barcelona. Említett kluboknál pedig olyan játékosoknak jár le másfél éven belül a megállapodása, mint például Sergio Ramos, Luka Modric, James Rodríguez, Lucas Vázquez, Thiago Silva, Julian Draxler, Ángel Di María, Edinson Cavani, Ivan Rakitic, Arturo Vidal vagy Luis Suárez.

 

CIES: A TOPLIGÁS KLUBOK BECSÜLT VESZTESÉGEI, HA ELMARADNAK A TAVASZI SZERZŐDÉSHOSSZABBÍTÁSOK
Klubok Lehetséges veszteség*
Marseille (francia) 37.9 százalék
Internazionale (olasz) 35.7
Verona (olasz) 34.3
SPAL (olasz) 34.2
Sheffield United (angol) 33.2
Bayern München (német) 33
Betis (spanyol) 33
Lazio (olasz) 32.8
Leganés (spanyol) 32
Werder Bremen (német) 32
Gewtafe (spanyol) 31.9
Rel Madrid (spanyol) 31.8
Cagliari (olasz) 31.7
PSG (francia) 31.4
Valencia (spanyol) 31.3
Torino (olasz) 31.3
AC Milan (olasz) 31.2
FC Barcewlona (spanyol) 31.3
Everton (angol) 30.9
Espanyol (spanyol) 30.9

*A jelenlegi keretértékhez képest meghatározott veszteség akkor realizálódhat, ha a másfél éven belül lejáró szerződésű játékosokkal nem hosszabbítanak szerződést.

A CIES teljes statisztikája, illetve százas listája itt olvasható!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik