Bale- és CR-olló, Szalah vs. Ramos, káosz Buenos Airesben: az év futballpillanatai!

MAROSI GERGELYMAROSI GERGELY
Vágólapra másolva!
2018.12.31. 10:56
null
Négyen az év főszereplői közül (Fotó: AFP)
Gareth Bale vagy Cristiano Ronaldo ollózása? José Mourinho fintora? Mohamed Szalah és Sergio Ramos konfliktusa? Kylian Mbappé szélvészgyors megindulása? Netán a világbajnoki döntő elhíresült esernyője? A Libertadores-kupa fináléjának őskáosza? A 2018-as év nemzetközi futballélete telis-tele volt emlékezetes jelenetekkel – szubjektív válogatásunk következik.

KÉT CSAPAT, EGY OLLÓ, EGY RONALDO

A mozdulat egyszerűen tökéletes. Cristiano Ronaldo feldobja magát a levegőbe, kapunak háttal, jobbal telibe találja a labdát. Gianluigi Buffonnak esélye sincs a hárításra, hiába repül. Még az ollózás olyan mesterei, mint Jean-Pierre Papin vagy Marco van Basten is csak elismerően bólintanának ezt látva. Ronaldo búcsúzóul még BL-t nyert a Real Madriddal (a Juventus elleni, botrányosan végződő visszavágón is ő adta meg korábban a kegyelemdöfést, továbbküldve csapatát egy tizenegyessel), majd a nyáron átköltözött Torinóba – hogy az ősszel a Premier League és a La Liga után a Serie A-ban is bizonyítsa (világ)klasszisát.

KÖSZÖNJÜK, ARSENE! – WENGER VESZI A KALAPJÁT

1996. október 1.–2018. május 13. Hihetetlenül hosszú időszak egy csapat élén. Arsene Wenger még akkor ült le az Arsenal kispadjára, amikor a hasonlóan hűséges (és persze sikeres) trénerek még nem számítottak akkora ritkaságnak, no de hát ez még az a korszak volt, amikor a francia edző újdonságok sorával tudta megdöbbenteni a Premier League-et. Három bajnoki címmel, hét FA-kupával és hét Community Shielddel később, elképesztő életművet maga mögött hagyva távozott Londonból – ugyan már nem a csúcson, ám edzőlegendaként. Aligha látunk ilyen magas szinten szereplő együttesnél ilyen hosszú időt eltöltő edzőt a belátható jövőben.

Arsene Wenger búcsúzik az Arsenal közönségétől (Fotó: AFP)
Arsene Wenger búcsúzik az Arsenal közönségétől (Fotó: AFP)

A SZÁZAS BŰVÖLETÉBEN – A REKORDDÖNTŐ MANCHESTER CITY

Elég ritka, amikor egy játékos a mezt letépve ünnepli a 93. percben szerzett győztes gólját, miközben csapata már régesrég megnyerte a bajnoki címet, az utolsó meccs pedig csupán formalitás volt. Persze Gabriel Jesus öröme új értelmet nyer, ha eszünkbe jut, hogy a Southampton hálójába lőtt találat eredményeképpen érte el az angol bajnok Manchester City a 100 pontos álomhatárt. Még Pep Guardiola sem hitte el, hogy a gyilkosan kemény Premier League-ben ezt véghez lehetett vinni – de a konkurenciát a 2017–2018-as idényben szinte eltipró Citynek ez is összejött. A manchesteri „kékek” pontrekordot, győzelmi rekordot, idegenbeli győzelmi rekordot, gólrekordot, gólkülönbségrekordot, győzelmisorozat-rekordot és pontelőnyrekordot is felállítottak – meg még néhány „apróbb” csúcsot.

Gabriel Jesus a Manchester City „százpontos”  gólját ünnepli (Fotó: AFP)
Gabriel Jesus a Manchester City „százpontos” gólját ünnepli (Fotó: AFP)

SERGIO RAMOS VS. MOHAMED SZALAH

Minden további nélkül kinevezhető ez az esztendő legnagyobb vitákat kiváltó jelenetének. Ezt akarta elérni Sergio Ramos, aki valóságos cselgáncsmozdulattal küldte le a szenzációs formában érkező Mohamed Szalahot? Vagy „csak” az előítéletek dolgoztak ellene, hiszen már régről és sok van a rovásán? Egyszerű „versenybaleset” volt? Az eredmény egyértelmű csak: a Liverpool elveszítette legveszélyesebb játékosát (majd a BL-finálét), Sergio Ramos közellenség lett Egyiptomban, Szalah meg ugyan úgy-ahogy felépült a világbajnokságra, de hamar haza kellett repülnie onnan a válogatottjával. Igaz, ezt Ramos is elég korán megtette...

LORIS KARIUS KATASZTROFÁLIS HIBÁI

Nyilván azt senki sem hitte komolyan, hogy Loris Karius lesz a hosszú távú megoldás a Liverpool kapusproblémáira, no de arra is kevesen gondolhattak, hogy a 2017–2018-as idényben egész jól teljesítő kapuvédőn megy el a BL-döntő. Márpedig ez történt. A német kapus egy pocsék kidobással „gólpasszt adott” Karim Benzemának, Gareth Bale távoli lövését pedig bevédte – nem csoda, hogy megsemmisülten, könnyek között kért elnézést a Pool szurkolóitól. Utólag derült ki, hogy – elképzelhetően egy Sergio Ramos-könyökös következményeképpen – agyrázkódást szenvedett a meccs során. Ahogy Jürgen Klopp fogalmazott: ez nem kifogás, hanem magyarázat a történtekre. Mindenesetre Kariuson rajta maradt a bélyeg: ő lett a kapus, akin elment a BL-finálé.

BALE-OLLÓ ÉS TRÓNON A REAL

Real Madrid – 2014. Real Madrid – 2016. Real Madrid – 2017. Real Madrid – 2018. A királyi gárda már szinte hazajár a Bajnokok Ligája trófeájáért, idén Kijevben lépett trónra. Kellett Szalah sérülése, kellettek Karius hibái, ám elsősorban a Real Madrid ereje kellett az újabb diadalhoz – a spanyol csapat valódi kupaspecialistává vált, Gareth Bale pedig egy csodálatos ollózással, majd egy messziről eleresztett lövéssel lett a mérkőzés kulcsszereplője. Zinédine Zidane első vezetőedzőként nyert három BL-t egymás után, Cristiano Ronaldo ötödször hódította el a legáhítottabb klubtrófeát – ez volt mindkettejük utolsó nagy tette a Real Madrid kötelékében, hiszen mindketten távoztak a nyáron a gárdától.

KIRÚGÁS KÉT NAPPAL A VB ELŐTT – JULEN LOPETEGUI CSÚNYA VÉGE

Rendben, rúgtak már ki szövetségi kapitányt világbajnokság alatt is, de azért az mégis erős, amikor a Spanyol Királyi Labdarúgó-szövetség meneszti a szakvezetőjét két nappal a torna előtt. Zinédine Zidane váratlan leköszönése igen rosszul jött a Real Madridnak, amely a meglehetősen szűk piacon indult edzőt keresni, és Lopeteguiben „találta meg az igazit”. Június 12-én a „királyi klub” bejelentette, hogy megegyezett Lopeteguivel, aki a vb után átveszi a csapat irányítását. Nem kellett ennyit várnia: a szövetség megdöbbent és feldühödött elnöke, Luis Rubiales Moszkvából Krasznodarba repült, majd lendületből kirúgta a háta mögött tárgyaló trénert, akinek a helyére Fernando Hierro került. Nyilván az arcvesztésről és a tekintélymegőrzésről is szólt a kemény akció – mindenesetre aláaknázta a spanyol válogatott vb-szereplését, ráadásul Lopeteguit egy kudarcsorozat után még az ősszel menesztették a Real Madrid kispadjáról is. Két szék között a pad alá.

Julen Lopeteguit kirúgták a spanyol válogatottól, mert megegyezett a Reallal – hogy aztán a madridiak is menesszék (Fotó: AFP)
Julen Lopeteguit kirúgták a spanyol válogatottól, mert megegyezett a Reallal – hogy aztán a madridiak is menesszék (Fotó: AFP)

EGY BEDOBÁSSAL A VILÁGHÍRIG

Az iráni válogatott kimondottan kellemes meglepetés volt a világbajnokságon, és csak őrült hajrá után kellett lemondania továbbjutási esélyeiről. A legmélyebb benyomást azonban nem az irániak játéka, hanem Milad Mohammadi bedobása tette a nemzetközi nézőseregre: tornanyelven fogalmazva, az akrobatikus elem nehézsége jó volt, a megvalósítása azonban sajnálatos módon nulla.

RÖHÖGNI VAGY SZOMORKODNI? – DIEGO MARADONA MAGÁNSZÁMA

Az nem kifejezés, hogy a világ futballrajongói Diego Maradona magánszámán „pörögtek” az Argentína–Nigéria világbajnoki csoportmérkőzésen. A magából (nem is kicsit) kivetkőzött argentin legenda szurkolt, tombolt, bemutatott, kicsit elszunyókált és végül elvitték orvosi kivizsgálásra – közben alighanem a FIFA-nál is felvetődött, hogy alkalmas-e futballnagyköveti szerepére. A világ leginkább jót röhögött, és persze álszentség lenne azt mondani, hogy a média nem a várható kattintásözönért futtatta a sztorit. Ugyanakkor az esetnek megvolt a hírértéke – és az elkeserítő volta is. A labdarúgás (ma már) szórakoztatóipar, a szórakoztatóipar pedig (egy bizonyos határig) mindig is jól fel tudta használni az önpusztító hírességeket. Maradona szerint csak egészségügyi problémái voltak, fájt a nyaka és hirtelen leesett a vérnyomása. Így is lehet magyarázni.

Maradona magánszám közben (Fotó: AFP)
Maradona magánszám közben (Fotó: AFP)

GURUL A, GURUL A... NEYMAR

Neymar a 2017-es évben azzal került a címlapokra, hogy minden idők legtöbb pénzt megmozgató átigazolása keretében átszerződött a Barcelonából a PSG-hez, és mindenki azt találgatta, vajon Párizsban a világ első számú labdarúgójává tud-e emelkedni. Ehhez képest nem ő, hanem a horvát Luka Modric törte meg Lionel Messi és Cristiano Ronaldo Aranylabda-sorozatát, Neymar pedig gyakorlatilag szóba sem került az Év legjobbja-választásokon. Az oroszországi világbajnokság pedig a brazil támadó brillírozása helyett inkább a (mű)eséseiről szólt – tegyük hozzá, szinte minden „valamirevaló” védő alárúg néhányszor Neymarnak. De azt még ő is belátta utólag, hogy viselkedésével csak elidegeníti a rajongóit – döbbenetes képességei ellenére.

NEUER FELTALÁLJA A KAPUS-BALSZÉLSŐT

A világbajnoki címvédő német válogatott nagy önbizalommal érkezett Oroszországba, ám a kertek alatt sunnyogott haza onnan – messze voltak a nationalelf brazíliai aranyfényű napjai. Ha egy jelenet megtestesítette a 2018-as német vb-szereplést, akkor az Manuel Neuer előrekalandozása a Dél-Korea elleni csoportmérkőzésen: a „kapus-söprögető” átment „kapus-balszélsőbe”, elvesztette a labdát, Szon Hung Min pedig az üres kapuig rohant az előrevágott játékszerrel. Szimbólumnak is jó volt...

SZÉLVÉSZ A PÁLYÁN – KYLIAN MBAPPÉ ÁTTÖRÉSE

Abban nem lehetett kételkedni, hogy Kylian Mbappéból sztárcsatár lesz, a 2018-as világbajnokság pedig tökéletes platformot biztosított a francia üstökösnek, hogy bebizonyítsa a képességeit. A világbajnoki döntők történetének legfiatalabb gólszerzője lett Pelé óta, de ha egy jelenetsorral kellene definiálnunk a csatárt, az a saját térfeléről indított szélvészgyors szóló lenne, amivel faképnél hagyta a teljes argentin védelmet és kiharcolt egy tizenegyest. Döbbenetes gyorsulás, lendület, végsebesség – legutóbb a brazil Ronaldo egyéni akcióinál, vagy Michael Owen 1998-as, Argentína elleni szólógóljánál lehetett ilyet érezni. Magát a megállíthatatlanságot.

EGY TÖKÉLETES BOMBA – BENJAMIN PAVARD RAKÉTÁJA

A francia válogatott alighanem ezzel a góllal fordult végleg rá a világbajnoki cím felé vezető útra. Tulajdonképpen az argentinok elleni nyolcaddöntőn – melyen játékban messze ellenfele fölé nőtt – adódott Didier Deschamps csapata számára a legkritikusabb pont is, mikor a dél-amerikaiak teljesen váratlanul fordítani tudtak 1–0 után. Mielőtt bajba kerültek volna a „kékek”, jött az egész profi karrierje során addig csak három gólt szerző Benjamin Pavard, és megszerezte élete találatát. Hátsó kameraállásból maga a tökély.



MENNYBŐL A KONTRA

Japán a világbajnokság egyik legnagyobb meglepetésére állt – 2–0-ra vezetett a félelmetes játékerejű belgák ellen –, ám végül alulmaradt. Belgium a nagy fordításra egy egészen káprázatos kontratámadással tette fel a koronát: egy szöglet után Thibaut Courtois lehúzta a labdát, kigurította, Kevin De Bruyne felhozta és kitette a szélre, a beadást Romelu Lukaku gyönyörűen átengedte a mögötte érkező Nacer Chadlinak, és nem volt kegyelem. Ennél szebbet rajzolni sem lehetett volna.

PUTYIN ESERNYŐJE

A francia–horvát világbajnoki döntőre (4–2) irgalmatlanul szakadó eső tett pontot. A díjátadón egyetlen embernek jutott esernyő: az orosz elnök Vlagyimir Putyin nem ázott rommá, nem úgy, mint mindenki más. Mondhatni, mindenre fel kell készülni...

Az esőáztatta moszkvai díjátadó (Fotó: AFP)
Az esőáztatta moszkvai díjátadó (Fotó: AFP)

JÓKORA MEGLEPETÉS – SZALAH PUSKÁS-DÍJA

Az nem kérdés, hogy a FIFA Puskás Ferencről elnevezett, a legalább élvonalbeli bajnoki mérkőzésen szerzett legszebb gólért járó díja nagy sikert aratott a szurkolók körében a megalapítása óta. Az viszont nem kis meglepetést keltett, hogy a FIFA tízes listájáról a drukkerek Mohamed Szalah gólját választották a Liverpool–Everton derbiről – ízlésről és érzésekről nem lehet ugyan vitatkozni, ám valószínűleg ebben az összeállításban is volt szebb az egyiptomi támadó találatánál.

MOURINHO TROLLKODÁSA

José Mourinho kevés pozitív dologgal került címlapokra 2018-ban: a portugál sztáredző dicstelenül távozott év végén a Manchester Unitedtől, miután látványosan nem illett össze a csapattal és leginkább örömtelen, negatív figuraként álldogált a vonal mellett. Amikor meg örült, akkor is felhördülést keltett: a Juventus elleni, nem kicsit szerencsés idegenbeli BL-győzelem után az egykori Inter-edző kimutatott az őt végig „oltó” torinói szurkolóknak. Kérdés, hogy nem a Juve-drukkerek nevettek-e inkább az év végén...

„Jól hallottam, hogy menesztettek az MU-tól?” (Fotó: AFP)
„Jól hallottam, hogy menesztettek az MU-tól?” (Fotó: AFP)

SZUPERKLASSZIKUSBÓL ŐSKÁOSZ

Kis híján összeomlott a médiarészleg a Libertadores-kupa döntője előtt, hiszen a River Plate és a Boca Juniors derbije több ezer újságírót vonzott más kontinensekről a fináléra. Ami következett, az maga volt a káosz: először elmosta az eső az első mérkőzést, amin aztán 2–2-es döntetlen született. A visszavágó előtt a River Plate-fanatikusok megtámadták a Boca Juniors csapatbuszát, több futballista megsérült. A meccset előbb elhalasztották, aztán biztonsági okokból elvitték Madridba. A dél-amerikai futball csúcseseményét végül Buenos Airestől 9600 kilométerre rendezték meg, a River Plate hosszabbítás után diadalmaskodott – az egész cirkusz a legcsúnyább oldaláról (is) bemutatta az argentin futballt, a kontinentális és nemzetközi futballvezérkart, meg úgy mindenkit... Ráadásul a River Plate aztán a klubvilágbajnokságon kiesett az arab emírségekbeli al-Ajn ellen. A döntő őskáoszáról a Copa90 stábja egyórás dokumentumfilmet készített a Derby Days sorozata keretében – rendkívüli erejű lenyomata ez az Argentínát lázban tartó döntőnek, amely végül leginkább csak kiábrándultságot hozott.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik