Az olajdollár beszél, a FIFA ugat - reakciók a vesztesektől

Vágólapra másolva!
2010.12.02. 20:15
null
Hiába kapott különleges világítást Sydneyben az Operaház… (Fotó: Reuters)
Meglehetősen szélsőséges reakciókat váltott ki a 2018-as és 2022-es labdarúgó-világbajnokságról tartott szavazás a vesztesek körében: az angolok csalódottak és önmarcangolók, az ausztrálok dühösek, az amerikaiak pláne – az alulmaradtak véleményei.

Ausztrália (2022): Sydneyben szurkolók százai távoztak csalódottan helyi idő szerint hajnali 2 óra 40 körül, amikor Sepp Blatter bejelentette: Kataré a 2022-es vb rendezési joga.

„Vicc az egész, iszonyú pazarlás. Hogy a fenébe rendez majd Katar vb-t 50 fokban?" – fakadt ki egy szurkoló.

„A futball halott számomra. Ki az a hülye, aki elmegy Katarba egy világbajnokságra? Itt vártunk a semmiért… Csak azt bizonyítja a döntés, hogy a pénz beszél” – csatlakozott hozzá társa.

„Politikai döntés volt, de akkor is az lett volna, ha az amerikaiak kapják a világbajnokságot. Csalódottak vagyunk” – mondta a válogatott egyik törzsszurkolója a Herald Sunnak. Egy másik drukker megértőbb volt.

„Csalódott vagyok, persze, de a győzelem hab lett volna már a tortán. Azért, mert nem mi kaptuk meg a rendezés jogát, nem hagyjuk abba a játékot. A labdarúgás összefogó ereje segíthet az egész arab régiónak és hasznos lesz Katarnak” – mondta Benjamin Monteleone.

Egyesült Államok (2022): A Sports Illustrated szakírója, Grant Wahl szerint a FIFA a 2018-as és 2022-es világbajnokságról döntő szavazáson megmutatta, hogy nem tiszta szervezet.

„Az üzenet az, hogy az olajdollár beszél. Egy olyan szervezet, amely szereti verni a mellét, és esküdözni, hogy nem korrupt, megválaszt két olajnagyhatalmat – ez csak azt mutatja hogy teljes szervezeti és vezetőségi átalakításra van szükség. Az orosz pályázat megfelelő erejű volt, és lehet mellette érvelni, de a katari győzelemnek nincs értelme…” – írta.

„Az olaj és a természeti erőforrások nyertek. Nem az volt a lényeg, ki érdemli meg, hanem az, hogy kinek van pénze. Katar szenvedni fog a rendezéssel. Egy sikeres vb esetén kétszer annyi szurkoló érkezik, amennyi az ország lakossága” – csatlakozott hozzá Eric Wynalda volt amerikai válogatott játékos.

„Rettenetesen csalódottak vagyunk, ezt mondanom sem kell. Kőkeményen dolgoztunk, sosem látott módon állt mögénk az ország lakossága… Tudtuk, hogy vagy mi leszünk a győztesek, vagy Katar, és nagyon szoros volt. A két győztesnek rengeteg infrastrukturális fejlesztést kell végrehajtania, ez egész biztos” – vélekedett az amerikai pályázat főnöke, Sunil Gulati.

Japán (2022): „2002-ben mi rendezhettünk, és ez mindennél nagyobb hátrány volt a számunkra, sajnos nem is sikerült leküzdenünk” – mondta a pályázatvezető Howard Stringer a Reutersnek.

„Sokan mondták, hogy túl hamar pályáztunk ismét, és lehet, hogy igazuk lett. 2050-ig mindenképpen meg szeretnénk rendezni egyedül egy világbajnokságot, így próbálkozunk” – mondta a Japán Labdarúgó-szövetség alelnöke, Daini Kunija. Mivel egy kontinentális zóna kétszer „kimarad”, miután vb-t rendezhetett, Ázsiában Katar után 2034-ben lehet világbajnokság.

Spanyolország és Portugália (2018): „A FIFA úgy gondolta, hogy új területeket hódít meg a vb-vel, itt az eredmény. Olyan országok kapták a rendezést, amelyek még nem adhattak helyet ilyen nagy tornának” – nyilatkozta Miguel Ángel López, a spanyol-portugál pályázat első embere.

„A végrehajtó bizottság tagjai talán új helyekre akarták eljuttatni a vb-t. Olyan helyekre, amelyek erősek gazdaságilag, olyanokra, ahol sok a pénz…” – csatlakozott hozzá a spanyol szövetségi kapitány Vicente del Bosque.

José Sócrates portugál miniszterelnök lakonikusan nyilatkozott az A Bolának.

„Van, hogy nyersz, van, hogy veszítesz, gratulálunk Oroszországnak, sok sikert nekik! A pályázatunk erős volt, minden megvolt benne szerintem a győzelemhez, de nem ránk voksolt a többség. Tovább kell lépnünk.”

Anglia (2018): „Nem tudom, mivel tehettünk volna még többet. Kiderült, hogy hiába a miénk technikailag a legjobb pályázat, hiába a miénk a legjobb üzleti terv, hiába itt a legnagyobb a futball iránti lelkesedés, ez nem elég. Nagyon szomorú vagyok” – kesergett David Cameron kormányfő.

„A FIFA üzenete tiszta és erős: futballszempontokból fejlődő országnak kellett kapnia a világbajnokságot” – vélte Keith Mills, az angolok egyik szaktanácsadója.

Gary Lineker, az angol pályázat nagykövete visszafogottan nyilatkozott.

„Nagyon csalódottak vagyunk, de mindent megtettünk. Nagyon jó pályázatot mutattunk be. Nem tehetünk mást, gratulálunk Oroszországnak, és minden jót kívánunk nekik. Remélem, nagyon jó vb-t rendeznek, de bárcsak mi rendezhetnénk…” – mondta.

Rio Ferdinand, az angol nemzeti csapat kapitánya már jóval direktebb volt.

„Mi kaptuk a legkevesebb szavazatot, kettőt. Hogy a f…ba?! Valami itt nem stimmel. Nagyon ideges vagyok. Mit tehettünk volna még? Mit rontottunk el?” – tette fel a költői kérdést.

„Katarban borzalmas meleg lesz, előre is jókívánságom minden játékosnak, aki ebben végigfut 90 percet. Hogy őszinte legyek, láttam a pályázati terveiket, és lenyűgözők” – írta a 2022-es nyertesről.

Hollandia és Belgium (2018): „Oroszország politikai, Katar gazdasági választás. A sport pedig a vesztes, mindkét esetben” – fogalmazott a kommentátorként dolgozó volt belga válogatott klasszis, Marc Wilmots.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik