Az MU-t lehúzta a Real, a Pool és a Barca kötötte a legjobb üzletet

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.09.04. 21:33
null
A rekordigazolás Di María az MU-ban még nem parádézott, de a válogatottban megmutatta, milyen klasszis (Fotó: Action Images)
A nyári átigazolási szezonban az öt topligában klubot cserélő játékosok piaci értékéhez viszonyítva megállapították, mely játékosokért fizettek túl sokat és melyeket vásárolták áron alul az aktuális piaci értékekhez viszonyítva.

A neuchateli egyetem Nemzetközi Sporttudományi Központja futballal foglalkozó kutatócsoportjának (CIES Football Observatory) legújabb elemzése szerint a (vásárló felek szempontjából) a Manchester United és a PSG kötötte a legrosszabb, a Liverpool és a Barcelona pedig a legjobb üzletet a nyáron. A labdarúgók játékjogának ideális piaci árfolyamát a futballisták transzfer előtti és az új szerződés aláírását követő értékének átlagából állapították meg.

A kutatás eredménye szerint a Manchester United 30 millió euróval fizetett többet a kelleténél a Real Madridtól 75.5 millió euróért szerződtetett Ángel Di Maríáért. A Paris Saint-Germain csak egymillióval szorult a legrosszabb vételek dobogójának második fokára: 29 millió euróval fizették túl a Chelsea-től 62 millióért elcsábított brazil hátvédet, David Luizt.

A Real Madrid mezébe bújó James Rodríguezért, a nyári világbajnokság gólkirályáért 25 millió euróval adott többet Florentino Pérez, aki kereken 80 millió eurót tett le a Monaco asztalára.

A Liverpool érintett volt a nyár két legjobb üzletében, igaz, csak egyszer állt a kedvező oldalon. Mario Balotellit „diszkontáron” piaci értékének (32 millió euró) közel feléért, 20 millióért vitte az Anfield Roadra, míg Luis Suárezt 94 millióért is adhatta volna, de a szolgálatait „csak” 81.5 millió euróért értékesítette. Az igazsághoz tartozik, hogy a Barcelonához távozó uruguayi csatár kivásárlási értéke és egyéb okok (eltiltás) is befolyásolták a hivatalos átigazolási összeget.

A harmadik leginkább áron alul megszerzett labdarúgó szintén a gólok szakembere. A Chelsea-nél duplán örülhetnek Diego Costa érkezésének, hiszen a spanyol csatár kiváló formában kezdte londoni karrierjét, ráadásul 10 millió euróval kevesebbet is fizettek érte (40.5 millió euró), mint amennyit a CIES Football Observatory értékkalkulációja szerint kellett volna.

TÚLFIZETETT
KORREKT ÁRON ELHOZOTT
ÁRON ALUL VÁSÁROLT
Adam Lallana (Liverpool)
Claudio Bravo (Barcelona)
Calum Chambers (Arsenal)
David Luiz (PSG)
Ivan Rakitic (Barcelona)
Medhi Benatia (Bayern M.)
Alexis Sánchez (Arsenal)
Divock Origi (Liverpool)
Ander Herrera (MU)
Jack Rodwell (Sunderland)
Luke Shaw (Man. United)
Thomas Vermaelen (Barca)
Keylor Navas (Real Madrid)
James Rodríguez (Real M.)
Dejan Lovren (Liverpool)
Shane Long (Southampton)
Jérémy Mathieu (Barca)
Juan Iturbe (AS Roma)
Alberto Moreno (Liverpool)
Gylfi Sigurdsson (Swansea)
Ángel Di María (MU)
Álvaro Morata (Juventus)
Javi García (Zenit)
Demba Ba (Besiktas)
Adrián López (FC Porto)
Mathieu Debuchy (Arsenal)
Juan Bernat (Bayern M.)
Mario Mandzukic (Atlético M.)
Pierre Lasogga (Hamburg)
Leroy Fer (QPR)
Danny Welbeck (Man. United)
Emre Can (Liverpool)
Romelu Lukaku (Everton)
Toni Kroos (Real Madrid)
Federico Fazio (Tottenham)
Marc-André ter Stegen (Barca)
Jake Livermore (Hull City)
Federico Fernández (Swansea)
Ben Davies (Tottenham)

Ciro Immobile (Dortmund)
Luis Suárez (Barcelona)
Cesc Fabregas (Chelsea)
Loic Rémy (Chelsea)
Alessio Cerci (Atlético M.)
Rémy Cabella (Newcastle)
Diego Costa (Chelsea)
Antoine Griezmann (Atlético M.)
Steven Caulker (QPR)
Matthias Ginter (Dortmund)
A CIES az oldalán az elemzések mellett azt is lehetővé teszi, hogy a szükséges paraméterek megadásával bármely labdarúgó piaci értékét megállapítsuk.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik