Aranylabda: C. Ronaldo, Messi vagy Neuer? - ez itt a kérdés

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.12.01. 17:21
null
A 2014-es Aranylabdát a Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, Manuel Neuer trió egyik tagja kapja meg (Fotók: Action Images)
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) három főre szűkítette a 2014-es Aranylabda elnyerésére esélyes játékosok névsorát. A legrangosabb egyéni díjra a papírformának megfelelően a négyszeres aranylabdás Lionel Messi, a kétszeres győztes, „címvédő” Cristiano Ronaldo, valamint a világbajnok német válogatott kiváló kapusa, Manuel Neuer esélyes.

Hiába a kiváló első fél év, a BL-t nyerő, az argentin válogatottal vb-ezüstig jutó Ángel Di María, az egy szezon alatt 40 góllal klubrekordot felállító Zlatan Ibrahimovic, a brazíliai viadal egyik legjobbjaként teljesítő Toni Kroos, vagy a Bayernnel bajnoki címet és kupát nyerő, a holland válogatottal bronzig jutó Arjen Robben sem került a dobogóra. Lássuk, kiknek jött ez viszont össze!

SZAVAZÁS

Cristiano Ronaldo, Lionel Messi és Manuel Neuer maradt versenyben az Aranylabdáért. Ön kinek adná a kitüntetést?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

CRISTIANO RONALDO – A „címvédő” portugál mindent megtett azért, hogy ezúttal is ő érjen a csúcsra. Hazája első kétszeres győztese harminc bajnokin szerzett 31 góljával – holtversenyben – aranycipősként zárta a 2013–2014-es szezont, és óriási szerepet játszott abban, hogy a Real Madrid 12 év után ismét felülhetett Európa trónjára. A Bajnokok Ligája előző kiírásában szerzett 17 találata ráadásul új rekordot is jelentett. Az új idényben 13 fordulót alatt 20 alkalommal köszönt be az ellenfeleknek, minden sorozatot figyelembe véve pedig 21 meccs után már 29-nél jár – és hol van még a szezon vége… „Apró” szépséghiba, hogy a nyári világbajnokságon finoman szólva sem brillírozott, a portugál válogatott pedig meglepetésre már a csoportból sem jutott tovább.

LIONEL MESSI – Sérülései ellenére 28 góllal fejezte be a spanyol bajnokság előző kiírását, így csupán Cristiano Ronaldo volt képes őt megelőzni a La Ligában – igaz, a Barcelona elképesztő véghajrában végül lemaradt a bajnoki címről. A 27 éves sztár ráadásul a Bajnokok Ligájában már a negyeddöntőben búcsúzott együttesével – ebben a sorozatban is az Atlético Madrid keserítette el a katalánokat –, a világbajnokságon azonban alaposan belehúzott. Messi négy gólt szerzett Brazíliában és négyszer lett a meccs legjobbja, döntőbe vezette együttesét, és kiérdemelte a világbajnokság legjobb játékosának járó elismerést. Novemberben pedig megdöntötte a spanyol bajnoki (253) és a BL-gólrekordot is (74).

MANUEL NEUER – Évek óta a friss világbajnok német válogatott és a német rekordbajnok Bayern München kirobbanthatatlan, első számú kapusa. Illetve több is ennél, angol kifejezéssel az ő posztja a „sweeper-keeper”, azaz a söprögető-kapus, Neuer ugyanis gyakran utolsó védőt játszik inkább a csapataiban, nemegyszer saját térfele közepéig kirohanva, de volt már rá precedens, hogy a félpályáig is felkúszott. A világbajnokságon számtalan parádés védést mutatott be, kulcsszerepet töltött be a nationalelf csúcsra érésében, és kiérdemelte a torna legjobb kapusának járó Aranykesztyű-díjat is. Neuer emellett a Bayernnel további két elsőséget gyűjtött be: bajnoki címet és Német kupát is ünnepelhetett a müncheniekkel. A kapusok közül eddig csak Lev Jasin kapott Aranylabdát, még 1963-ban. Dobogóra 2006 óta nem került kapuvédő, akkor a szintén világbajnok Gianluigi Buffon honfitársa, Fabio Cannavaro mögött a második helyen zárt.

A FIFA szűkítette az Év edzőjének járó elismerésre esélyes szakemberek listáját is. A három versenyben maradó tréner a német válogatottat vb-aranyig vezető Joachim Löw, a Real Madriddal Bajnokok Ligáját (valamint Király-kupát és európai Szuperkupát) nyerő Carlo Ancelotti és az Atlético Madridot BL-döntőbe vezető, spanyol bajnoki címet és spanyol Szuperkupát ünneplő Diego Simeone.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) a kapusok, a védők és a középpályások után az év csapatába jelölt támadók listáját is közzétette.

A listán Argentínát (Lionel Messi, Sergio Agüero), Franciaországot (Karim Benzema, Franck Ribéry) és Németországot (Thomas Müller, Marco Reus) is két játékos képviseli.

Ami a klubokat illeti, a német Bayern München az etalon, a bajorok négy játékost is adnak a top 15-be (Robert Lewandowski, Müller, Ribéry és Arjen Robben), a második helyen holtversenyben a a Barcelona (Messi, Neymar, Luis Suárez) és a Real Madrid áll (Gareth Bale, Karim Benzema, Cristiano Ronaldo). Angliából a manchesteri csapatok egy-egy játékost delegálnak, a City Agüerót, a United Wayne Rooneyt,a Chelsea pedig Diego Costával fért fel. A Serie A-t senki sem képviseli, a francia élvonalból viszont akad egy nevezett, természetesen Zlatan Ibrahimovic.

AzÉv edzője a női csapatoknál elnevezésű díj várományosai között a Wolfsburgot BL-győzelemhez segítő Ralf Kellermann, a német U20-as válogatottal világbajnoki címet szerző Maren Meinert és a japán válogatottal Ázsia-kupát nyerő Szaszaki Norio található.

A női legjobb játékos a Bajnokok Ligája-győztes Nadine Kessler, az ötszörös győztes – és a 2–0-ról elveszített BL-döntőben két gólt szerző – Marta és a 2012-es első Abby Wambach hármasából kerül ki.


Az eddig begyűjtött közönségszavazatok alapján a kolumbiai James Rodríguez, a holland Robin van Persie vagy egy ír hölgy, Stephanie Roche lesz az év legszebb góljáért adományozott Puskás-díj idei nyertese. Az összes gólt itt nézheti meg!

A győztesek nevére a január 12-i, zürichi FIFA-gálán derül fény.

Roche gyönyörű gólja



James bombája


Van Persie fejese


ARANYLABDA, 2014
A SZŰKÍTETT, HÁROMFŐS LISTA
Cristiano Ronaldo (portugál, Real Madrid)
Lionel Messi (argentin, Barcelona)
Manuel Neuer (német, Bayern München)

AZ ÉV EDZŐJE, 2014
A SZŰKÍTETT, HÁROMFŐS LISTA
Carlo Ancelotti (olasz, Real Madrid)
Joachim Löw (német, Németország)
Diego Simeone (argentin, Atlético Madrid)

PUSKÁS-DÍJ, 2014
A SZŰKÍTETT, HÁROMFŐS LISTA
Stephanie Roche: Peamount United–Wexford Youths, Írország
James Rodríguez: Kolumbia–Uruguay, vb 2014
Robin van Persie: Spanyolország–Hollandia, vb 2014

AZ ÉV NŐI JÁTÉKOSA, 2014
A SZŰKÍTETT, HÁROMFŐS LISTA
Nadine Kessler (német, Wolfsburg)
Marta (brazil, Tyresö)
Abby Wambach (amerikai, Western New York Flash)

AZ ÉV EDZŐJE NŐI CSAPATOKNÁL, 2014
A SZŰKÍTETT, HÁROMFŐS LISTA
Ralf Kellermann (német, Wolfsburg)
Maren Meinert (német, Németország U20)
Szaszaki Norio (japán, Japán)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik