Aranylabda: C. Ronaldo a 2010-es Messivel egy cipőben

Vágólapra másolva!
2015.01.13. 12:08
null
Cristiano Ronaldo és Messi párharca kultikus szintre emelkedett (Fotó: Reuters)
Míg a nyolcvanas-kilencvenes évek óta az volt a jellemző, hogy a világbajnokságok évében vb-aranyat szerző játékos kapta az Aranylabdát, addig az elmúlt években a góllövőlistákhoz hasonlóan az egyéni elismerésekre vonatkozó szavazásokon domináló Lionel Messi és Cristiano Ronaldo ezt a tendenciát is felülírta.

 

Leginkább 2006-ban, az olaszok világbajnoki győzelmének évében látszódott, milyen sokat nyom a latba egy-egy vb-arany az év végi szavazásokon. Hiába nyújtott kiemelkedő teljesítményt abban az évben Zinedine Zidane, Thierry Henry vagy éppen Ronaldinho, az esztendő végén Fabio Cannavaro, az olasz válogatott világbajnokságon remeklő csapatkapitánya – Matthias Sammer 1996-os sikere után újra védőként – kapta meg az Aranylabdát, sőt, a FIFA Év játékosa-díjat is bezsebelte Gianluigi Buffon előtt. (Persze, ha a vb-fináléban nincs Zidane mellbevágó „fejese”, könnyen elképzelhető, hogy a szavazások is másként alakulnak.)

Cannavaro akkor jól illeszkedett az 1982-ben, Paolo Rossi által „megnyitott” sorozatba, ami azt jelentette, hogy világbajnokság évében mindig vb-győztes játékos kapta az aranylabdát, kivéve 1986-ot és 1994-et, amikor nem európai válogatott győzött a nagy seregszemlén (csak 1995 után lehetett nem európai, de Európában játszó labdarúgóra is leadni a voksot), ám azokban az években is nagyban hozzájárult a vb-n nyújtott teljesítmény Ihor Bjelanov és Hriszto Sztoicskov elismeréséhez.

Ehhez képest az elmúlt két alkalommal napjaink két korszakos futballistájának, Messinek és C. Ronaldónak az év végi szavazásokon sikerült a vb-t „zárójelbe tennie”. Akárcsak 2010-ben az argentin, most a portugál is úgy lett aranylabdás, hogy a nyáron felejthető világbajnokság után kulloghatott haza.

Egy újabb adalék a két nagy egyéniség pályafutásához, egy újabb olvasat, amely csak erősíti napjaink egyedülálló párharcát, amelyről már most nyugodtan kijelenthető, hogy korszakos jelentőségű.

(FIFA-)ARANYLABDÁSOK A VILÁGBAJNOKSÁGOK ÉVÉBEN*
2014: Cristiano Ronaldo (portugál, Real Madrid)
2010: Lionel Messi (argentin, FC Barcelona)
2006: Fabio Cannavaro (olasz, Juventus, Real Madrid)
2002: Ronaldo (brazil, Internazionale, Real Madrid)
1998: Zinedine Zidane (francia, Juventus)
1994: Hriszto Sztoicskov (bolgár, FC Barcelona)
1990: Lothar Matthäus (német, Internazionale)
1986: Ihor Bjelanov (szovjet/ukrán, Dinamo Kijev)
1982: Paolo Rossi (olasz, Juventus)
1978: Kevin Keegan (angol, Hamburg)
1974: Johan Cruyff (holland, FC Barcelona)
1970: Gerd Müller (német, Bayern München)
1966: Bobby Charlton (angol, Manchester United)
1962: Josef Masopust (csehszlovák, Dukla Praha)
1958: Raymond Kopa (francia, Real Madrid)

Vastaggal szedtük az abban az évben vb-címet ünneplő játékosokat.
* 1995-öt megelőzően az Aranylabda-szavazásokon csak az európai játékosokra lehetett voksolni!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik