Csupa döntetlen az Afrika-kupa második napján

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.01.18. 18:51
null
Teljes egyenlőség: előbb a Kongói DK és Zambia, majd Tunézia és a Zöld-foki-szigetek nem bírt egymással (Fotó: CAF)
A B-csoportban is megkezdődtek a küzdelmek az Afrika-kupán. Zambia és a Kongói DK összecsapásán az esélyesebb déliek szereztek vezetést, de ráültek az eredményre. Erre pedig ráfizettek, mert a kongóiak egyenlíteni tudtak. Ugyancsak pontokat vesztett Tunézia, amely nem tudta megverni a nagyon harcos Zöld-foki-szigeteket.

ZAMBIA–KONGÓI DK

A Kongói DK legutóbb 1989-ben verte meg Zambiát, ezért nem sok jót ígért a közép-afrikai országnak az első csoportmeccs. Ennek megfelelően már a 2. percben vezetést szerzett Zambia. Kidiama középre öklözött ki egy labdát, azonban éppen Singuluma elé, aki 16 méterről kilőtte a kapu bal alsó sarkát. 1–0

Nem telt bele sok idő, és Mbokani akár egyenlíthetett is volna, mert Mweene páncélmellényéről kijött a labda, de nagy helyzetben mellé lőtt. A 32. percben Bolasie lábában volt ott az egyenlítés, ám Mweene lábbal védett. Zambia ráült az eredményre, a kongóiak pedig támadtak rendületlenül, de hiába. Az első félidőben végig élénk volt az iram, élvezhető meccset láttak a magukat gyakran vonatozással szórakoztató szurkolók.

A második játékrész első húsz perce rendkívül unalmas volt, alig lehetett helyzetet feljegyezni, Zambiának persze megfelelt az eredmény...

Csakhogy a 66. percben a focit látványosan csaló Zambia megjárta, mert jobb oldali akció után Cedric remekül tálalt középre, Bolasie pedig 15 méterről, ballal a jobb felsőbe lőtt. 1–1

Ha már sikerült egyenlíteni, akkor támadásban is maradt a Kongói DK válogatottja. Megélénkült a meccs, mert mindkét csapat nyerni akart. Ez végül egyiküknek sem sikerült, pedig a látottak alapján a kongóiak valamivel közelebb álltak a győzelemhez.

TUNÉZIA–ZÖLD-FOKI-SZIGETEK

A brazíliai vébére vezető úton is találkozott a két csapat, akkor Tunézia jutott tovább, mert Varela jogosulatlanul szerepelt a Zöld-foki-szigetek csapatában. A Videoton hátvédje, Stopira viszont jogosan lépett pályára a mai meccsen, mert a kezdőben kapott szerepet.

Már a második percben megszerezhette volna a vezetést a Zöld-foki-szigetek csapata, de Varela 5 méterről a bal kapufára fejelt.

A 15. percben kezdett feléledni Tunézia, és óriási lesről Akaisi fejelhetett is, Vozinha viszont mentett. Az első félóra végén Djaniny akár a vezetést is megszerezhette volna a Zöld-foki-szigeteknek, de óriási helyzetben laposan a kapu közepe felé lőtt, Mathluti viszont védett.

A 38. percben tizenegyest reklamált a Zöld-foki-szigetek, de a bíró jól látta, hogy a szabálytalanság a tizenhatos vonala előtt történt. A szabadrúgást a sorfalba vágta, a lepattanó azonban Kuca elé perdült, de a csatár 4 méterről nem találta el rendesen a labdát.

Az első félidő inkább Stopiráéké volt, Tunézia kevés veszélyt jelentett a kapura. 0–0

A második félidőben sem mutatott túl sokat Tunézia, és erre majdnem ráfizetett. Az 56. percben Kuca hatalmas helyzetet kapott ki. Már ellőtte a kapus mellett is, Ben Juszef azonban a gólvonalon állva kirúgta a labdát.

A 63. percben Tunézia szerezhetett volna gólt, mert jobb oldalról ívelődött a labda középre, Sikaui 5 méterről megelőzte a kapust, de a labda a lécen csattant.

Ez mintegy jeladás is lehetett, mert a szigetországiak visszaestek, a tunéziaiak viszont szárnyra kaptak.

Ennek meg is lett az eredménye, mert a 70. percben meg is szerezte a vezetést Tunézia. Szaihi parádésan ugratta ki Maalult, aki bal oldalról, az alapvonal közeléből keresztbe lőtte a labdát, Stopira lemaradt, Ali Monszer viszont nem, két lépésről a bal fölsőbe lőtt. 1–0

A 78. percben viszont óriási lehetőséghez jutott a Zöld-foki-szigetek. Ben Juszef buktatta Héldon Ramost a tizenhatoson belül. Maga a sértett állt a labda mögé, és jobbal, óriási erővel vágta a léc alá. 1–1

Az eredmény már nem változott, így mindkét csapat bánkódhatott a kimaradt lehetőségek miatt, az egy pont viszont zsebben van, még bármelyik csapat továbbjuthat a B-csoportból.

AFRIKA-KUPA
B-CSOPORT, 1. FORDULÓ

ZAMBIA–KONGÓI DK 1–1 (Singuluma 2., ill. Bolasie 66.)
TUNÉZIA–ZÖLD-FOKI-SZIGETEK 1–1 (Ali Monszer 70., ill. Héldon 78. – 11-esből)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik