Zambia legyőzésével Tunézia fél lábbal már negyeddöntős

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.01.22. 18:54
null
Emmanuel Mayuka (20) gólt szerzett, majd megsérült, Zambia pedig kikapott Tunéziától (Fotó: facebook.com/CAF)
Az Afrika-kupa B-csoportjában Tunézia 2–1-re nyert Zambia ellen a második fordulóban. A kvartett másik találkozóján a Zöld-foki-szigetek gól nélküli döntetlent játszott a Kongói DK-val, a Videoton légiósa, Stopira végigjátszotta a találkozót.  

ZAMBIA–TUNÉZIA

„Egy futballkultúra, ahol bármi megtörténhet – épp, mint a mesében” – indít a Népsport afrikai blogja, a Mesebeli Afrika, amely a háttér szolgáltatása mellett természetesen végig is követi a 2015-ös ANK küzdelmeit.

Akinek még maradtak kérdései, itt tájékozódhat: csoport- és csapatbemutatók, keretek, selejtezős eredmények!

Érdekes jelenettel indult a mérkőzés, a harmadik percben Vahbi Hazri igyekezett beadni a labdát, ami a tizenhatoson belül egyértelműen Stopilla Sunzu karján változtatott irányt, de hiába reklamáltak büntetőt a tunéziaiak, a játékvezető nem fújt a sípjába, mert nem látott szabálytalanságot.

Zambia először a 16. percben villant, Rainford Kalaba jó 20 méterről lőtt kapura, a labda csak centikkel kerülte el a bal alsó sarkot. Két perccel később Dzsamel Szaihi is átlövéssel kísérletezett, neki még a kaput is sikerült eltalálnia, de a labda pont oda érkezett, ahol Kennedy Mweene helyezkedett.

Mweene nem sokkal később az aggódó orvosok kezébe került, miután Ahmed Akaisi-vel csúnyán összeütközött, de szerencsére nem lett komolyabb baja a kapusnak, és nem kellett lecserélni. A mérkőzés ezen szakaszában a nézők úgy gondolták, hogy nem fognak sok gólt látni, ezért a saját szórakoztatásuk céljából elkezdtek vonatozni a lelátón. Itt az új mexikói hullám?

A két csapat közül a zambiai volt aktívabb, több lehetőségük is volt arra, hogy megszerezzék a vezetést a szünetig, Emmanuel Mayaka egymaga kétszer is eredményes lehetett volna, de sem fejjel, sem lábbal nem tudott a kapuba találni, utóbbi eset különösen fájhatott a Southampton csatárának, ugyanis a 42. percben 11 méterre a kaputól rúgott hatalmas luftot óriási ziccerben.

A második félidőben újfent büntetőhöz juthatott volna Tunézia, az 56. percben Emmanuel Mbola egészen egyszerűen belerúgott egy jókorát Jusszef Mszakni lábába, de a játékvezető ezt sem fújta le. Három perccel később pedig megszületett a mérkőzés első gólja: Kalaba csapott le egy rövid felszabadításra, szép csellel betört a tizenhatoson belülre, majd három védő között játszotta ki a labdát oldalra, amit Mayuka vágott a léc alá elemi erővel hat méterről. 1–0

Zambia a vezetés megszerzése után is viharos támadásokkal jött előre, újabb találatot nem sikerült szerezniük, cserébe viszont elveszítették Mayukát, aki csúnyán meghúzódott (vagy komolyabb is lehet a baj, mentő szállította el a stadionból). Nem cserélték le azonnal, erre pedig ráfizetett Honour Janza csapata, a 70. percben jobb oldali szöglet után Akaisi pofozta a hálóba a labdát két lépésről a hosszú oldalon, a 10 emberrel védekező zambiaiak nem tudták rendesen elosztani az embereket. 1–1

A 81. percben harmadik alkalommal is büntetőért reklamáltak a tunéziaiak, ezúttal is hiába. Mbola ezúttal a csereként beálló Mohamed Manszer lábát találta el a tizenhatoson belül a visszajátszások tanulsága alapján. A 89. percben ennek ellenére fordított Tunézia, Jasszin Sihaui érkezett remek ütemben egy bal oldali beadásra, fejese Mweene kezéről pattant a léc alá. 1–2

Miután a Zöld-foki-szigetek és a Kongó DK nem bírt egymással, Tunézia négy pontjával biztonságban érezheti magát, a saját kezében a sorsa, és szinte már ott van a torna legjobb nyolc együttese között.

ZÖLD-FOKI-SZIGETEK–KONGÓI DK


Rui Águas változtatott a csapatán az első fordulóhoz képest, bekerült a kezdőbe Júlio Tavares és Ryan Mendes, míg a Tunézia ellen gólt szerző Héldon Ramos csak a kispadra ülhetett le. A Videoton légiósa, Stopira ezúttal is ott volt a zöld-fokiak kezdőjében (és végig is játszotta a meccset). A másik csapatban is volt variálás, Yannick Bolasie mellé bekerült Cedrick Mabwati és Chikito Mabidi is a kezdőcsapatba.

Az első lövést Tavares eresztette meg az ötödik percben, majd néhány pillanattal később a másik kapunál Dias hozta a szívbajt Vózinhára, hazafejelt labdájából simán öngól lett volna, ha a kapus nem reagál gyorsan. Ezt követően egyáltalán nem forogtak veszélyben a kapuk, eléggé alacsony volt az első játékrész színvonala, és hiába állt fel offenzív szellemben mind a két együttes, sokkal inkább a védekezésre koncentráltak, mint a támadásépítésekre.

A nagy unalom közepette a Zöld-foki-szigetek megszerezhette volna a vezetést a 31. percben, bal oldali szabadrúgás után Calúról feledkeztek meg a védők, aki öt méterről Robert Kidiaba ölébe fejelte a labdát. A 36. percben pedig Kuca kapott remek indítást, de annyit szöszölt a labdával, hogy beérték, mire elszánta magát lövésre. Visszatérve Kidiabára, többször is bizonytalanul mozdult ki a szélről beívelt labdákra, de erre nem fizetett rá a Kongói DK, sőt, az első félidőt Bolasie lövése zárta le, bár komoly veszélyt ez sem jelentett az ellenfél kapujára.

A második félidő elején Chancel Mbemba és Mabwati is veszélyeztetett, és az is látszott, hogy a szünetben nagy dorgálásban lehetett részük a kongóiaknak, mert többet birtokolták a labdát, mint az első 45 percben, más kérdés, hogy ezzel nem mentek sokra, mert a gólszerzés így sem akart összejönni a számukra. A mérkőzés színvonalán a cserék sem tudtak segíteni, pedig a csapatok óriási lehetőség előtt álltak: Tunéziához hasonlóan egy győzelemmel szinte bebiztosították volna a továbbjutásukat.

A 85. percben a Zöld-foki-szigetek járt ehhez aztán a legközelebb, de egy kósza szöglet után Kidiaba kétszer is hatalmasat mentett a gólvonal előtt, majd a kapus a 88. percben Héldon ziccerét is megfogta, így vereségtől óvta meg csapatát a mókás gólöröméről híres kapus.

AFRIKA-KUPA
B-CSOPORT, 2. FORDULÓ

ZAMBIA–TUNÉZIA 1–2 (Mayuka 59., ill. Akaisi 70., Sihaui 89.)
ZÖLD-FOKI-SZIGETEK–KONGÓI DK 0–0

AZ ÁLLÁS
1. Tunézia 2 1 1 0 3–2 4
2. Zöld-foki-szigetek 2 0
2 0
1–1 2
3. Kongói DK
2 0 2 0 1–1 2
4. Zambia 2 0 1 1 2–3 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik