Afrika-kupa: meglepő továbbjutók az A-csoportban

Vágólapra másolva!
2015.01.25. 20:54
null
Thievy Bifouma (balra) vezeti az ANK góllövőlistáját – két góllal (Fotó: Reuters, archív)
Az Afrika-kupa A-csoportjának záró fordulójában a rendkívül lelkesen játszó Egyenlítői-Guinea nagy meglepetésre 2–0-ra megverte Gabont, amely búcsúzni kényszerült, mert a másik mérkőzésen Kongó is nyert Burkina Faso ellen, és tovább is jutott. Ezzel eldőlt, hogy a két, előzőleg esélytelenebbnek tartott csapat lépett a legjobb 8 közé.

 

AFRIKA-KUPA
A-CSOPORT, 3. FORDULÓ
GABON–EGYENLÍTŐI-GUINEA 0–2
(Balboa 54. – 11-esből, Edu 86.)

Az utolsó forduló előtt még bármelyik csapat továbbjuthatott a csoportból, és bármelyik ki is eshetett. Gabon vasárnap még sohasem nyert meccset Afrika-kupán, de a döntetlen is elég lett volna neki a továbbjutáshoz. A rendező Egyenlítői-Guinea viszont csak a győzelemmel juthatott tovább. Ennek megfelelően óvatosan kezdődött a meccs, a hazaiak valamivel többet támadtak.

A 18. percben formás támadás futott a bal oldalon, de mielőtt Raúl Fabiani gólt lőhetett volna, Manga bravúrral mentett. A 20. percben viszont Aubameyang fejelhetett volna gólt, csakhogy 10 méteres fejesét nagy mentéssel védte Ovono. A 29. percben is a hazai kapus nagy bravúrjára volt szükség, Bulot 11 méteres próbálkozását hárította.

Jól rombolt a hazai csapat, de elég messze állt attól, hogy a gólszerzésben is jeleskedhessen, mivel leginkább gaboni lábakon vándorolt a labda.

A második félidőben sem javult fel a gyengébb erőkből álló Egyenlítői-Guinea, inkább valamiféle kivárásra játszott, és teljes erőből védekezett. És az esély fel is csillant, mert az 54. percben tizenegyest lőhetett a hazai csapat, Balboa ugyanis nagyot esett Palun szabálytalansága után. Balboa maga állt a labda mögé, és jobbal, nagy erővel a kapu bal oldalába lőtt. 0–1

Szinte helyzet nélkül szerzett vezetést Egyenlítői-Guinea, Gabon pedig bánhatta az eltékozolt lehetőségeket. Ezután rendületlenül nyomott Gabon, de idegességében nem tudott helyzetbe kerülni. A 76. percben eldönthette volna a meccset a rendező ország csapata, de Balboa hét méterről, nagy helyzetben telibe találta a kapust.

A 86. percben viszont minden eldőlt. A kitámadó Gabont lekontrázta Egyenlítői-Guinea, hiába védett remekül Ovono, a kipattanó labdát Iván Edu hat méterről a hálóba továbbította. 0–2

Ezzel óriási meglepetésre az egész torna leggyengébb világranglista-helyezésével „büszkélkedő" Egyenlítői-Guinea több mint tíz év után győzött Gabon ellen, és veretlenül bejutott a legjobb nyolc közé!

AFRIKA-KUPA
A-CSOPORT, 3. FORDULÓ

KONGÓ–BURKINA FASO 2–1
(Bifouma 51., Litsingi 88., ill. Bancé 86.)

Kongó a meccs előtt kedvező helyzetbe lavírozta magát, hiszen megverte Gabont. Ennek ellenére nem lehetett nyugodt, mert ha kikap, búcsúzni kényszerül. A két meccsen gólképtelen, előzetesen esélyesnek tartott Burkina Fasónak győzelemre volt szüksége, eleinte mégis Kongó támadott többet.

Csendes mederben folydogált a meccs egészen a 39. percig, amikor Pitroipa mellre vette a labdát hét méterre a kaputól, de csúnyán fölé lőtt.

A második félidőben mindjárt az elején a kongói Fodé fejelt egy szöglet után kicsivel mellé, aztán a 49. percben Doré 5 méterről képtelen volt a hálóba kotorni a labdát. Az ellentámadásból viszont Burkina Faso szerezhetett volna gólt, de elhibázta a lehetőséget.

Ezt pedig bánhatták a „csődörök”, mert az 51. percben vezetést szerzett Kongó. Jobb oldali támadás végén Bifouma jó labdát kapott a méteres lesről induló Dorétól, és öt méterről a hálóba lőtt (1–0). Ezzel Thievy Bifouma lett az első, aki egynél több gólt szerzett a tornán!

Burkina Fasónak ezután már legalább két gólt kellett szereznie, ami csatárai formáját elnézve elég reménytelen vállalkozásnak tűnt. Gyengén játszott a legutóbbi Afrika-kupa ezüstérmese, a kongói védelem könnyen rombolt, és veszélyesek voltak az ellenakciók is.

A 78. percben úgy tűnt, megtörik a jég, és Burkina Faso betalál, de Kaboré lövése centiméterekkel elsuhant a bal kapufa mellett. Kicsivel később sikerült is a hálóba lőni, de les előzte meg az esetet. A 86. percben mégis visszajött a meccsbe Burkina Faso, Bancé talált a kapuba közelről. 1–1

Csakhogy alig valamivel a gól után szabadrúgáshoz jutott a kaputól rendkívül messze Kongó, és a könnyű labdát rosszul öklözte ki Sandou, éppen az egykori kecskeméti játékos, Francis Litsingire, akiről a hálóba pattant a labda. 2–1

A legvégén még mindent beleadott Burkina Faso, kapufát is lőtt, de előbb kellett volna ébrednie. Legalább az a szégyen nem esett meg vele, hogy rúgott gól nélkül búcsúzzon. Kongó viszont nagy meglepetésre a kvartett élén végzett, és 1982 után ismét továbbjutott a csoportjából!

AZ A-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Kongó 3
2
1 0 4–2 7
2.
Egyenlítői-Guinea
3
1
2
0
3–1
5
3. Gabon 3 1 0 2 2–3 3
4. Burkina Faso 3
0 1 2
1–4 1
A KIESÉSES SZAKASZ
NEGYEDDÖNTŐ
Január 31., 17.00, Bata Kongó–B2
Január 31., 20.00, Ebebiyín B1–Egyenlítői-Guinea
Február 1., 17.00, Mongomo C1–D2
Február 1., 20.00, Malabo D1–C2
ELŐDÖNTŐ
Február 4., 20.00, Bata A1/B2–D1/C2
Február 5., 20.00, Malabo B1/A2–C1/D2
A HARMADIK HELYÉRT
Február 7., 17.00, Malabo az elődöntő vesztesei
DÖNTŐ
Február 8., 20.00, Bata az elődöntő győztesei
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik