K. Zs. 2019.07.05 21:07 Frissítve: 2019.07.05 23:11

Afrika-kupa: meccset még nem nyertek, de negyeddöntősök

Elsőként Benin jutott be az Egyiptomban zajló labdarúgó Afrikai Nemzetek Kupája legjobb nyolc csapata közé, miután a péntek este Kairóban megrendezett első nyolcaddöntőben, 1–1-re végződő 120 percet követően tizenegyesekkel legyőzte Marokkót. Benin eddig 13 mérkőzést játszott Afrika-kupán – a selejtezőket nem számítva –, és még egyet sem nyert meg a rendes játékidőben. A beniniek következő ellenfele Szenegál lesz, amely késő este 1–0-ra legyőzte Ugandát.

Kezdődhet a benini fieszta (Fotó: AFP)

 

MAROKKÓ–BENIN 1–1 – TIZENEGYESEKKEL 1–4

Gól nélküli első félidőt követően az 53. percben, szöglet után Moise Adilehounak még csak fel sem kellett ugrania középen, hogy közelről, lábbal a marokkói hálóba juttassa a labdát (0–1).

Csakhogy Benin nem tudta megtartani előnyét: a 75. percben Jordan Adéoti feleslegesen cselezgetni kezdett saját 16-osa előterében, elvesztette a labdát, Mubarak Busszufa középre passzolt, és Juszef en-Nesziri közelről a hálóba lőtt (1–1).

A hajrára fölénybe kerülő Marokkó a győzelmet is kivívhatta volna a rendes játékidő végén: a beniniek talán legrutinosabb játékosa, Stéphane Sessegnon szabálytalankodott a 16-oson belül. Büntető a 96. percben – és Hakim Zijes a bal kapufára bombázta a labdát…

A hosszabbításban, a 97. percben Khaled Adénon megkapta a második sárga lapját, Benin emberhátrányba került, ám kihúzta kapott gól nélkül.

Az Afrika-kupa történetének első nyolcaddöntője tehát 11-esekkel dőlt el, méghozzá Benin javára. Marokkói részről Szofian Bufal a második sorozatban fölé lőtt, a következő körben en-Nesziri lövését Saturnin Allagbé nagy vetődéssel a lécre ütötte, a beniniek közül pedig senki sem hibázott (4/4).

A TIZENEGYESEK

Benin másodszor is történelmet írt: a csoportkörből való első továbbjutását újabb sikerrel fejelte meg.

Egy kis stat: Beninnek ez a negyedik Afrika-kupája, és most úgy jutott be a legjobb nyolc közé, hogy a torna történetében még egyetlen döntős mérkőzést sem nyert meg a rendes játékidőben (öt döntetlen – ebből négy az idén – és nyolc vereség). Kenya után Benin a második válogatott, amelyik egyet sem nyert meg az első 13 Afrika-kupa-meccséből.

UGANDA–SZENEGÁL 0–1

A nap második, szintén Kairóban megrendezett mérkőzésén Szenegál már a 15. percben megszerezte a vezetést Uganda ellen: labdaszerzést követő villámgyors, szép összjáték végén Sadio Mané lőtt a hálóba. A fordulás után növelhette volna előnyét a szenegáli csapat, de Mané tizenegyesét – amelyet ő is harcolt ki – a balra vetődő Denis Onyango kivédte.

Uganda – amelynek játékosai a héten prémiumviták miatt edzést hagytak ki – a hajrában igyekezett menteni a menthetőt, de hiába támadott, nem sikerült egyenlítenie.

MANÉ GYŐZTES GÓLJA

AFRIKAI NEMZETEK KUPÁJA, EGYIPTOM
NYOLCADDÖNTŐ
Marokkó–Benin 1–1
(en-Nesziri 75., ill. Adilehou 53.) – 11-esekkel 1–4
Uganda–Szenegál 0–1 (Mané 15.)

A torna teljes programja itt!

2019.09.13 21:13:28

Minden más foci SZÖLLŐSI GYÖRGY

Mit csinál az UEFA media officere, s ki az a honfitársunk, aki már tíz éve dolgozik ebben a szerepkörben?

2019.09.14 22:29:27

Minden más foci VINCZE ANDRÁS

ALAPVONAL. Kötényezésben voltunk olyan jók, mint a brazilok, míg cipőorral, azaz spiccel senki a világon nem lőtt akkora gólokat, mint azok, akik – mondjuk – a Sörgyár-pályán tanulták a futball ábécéjét.

2019.09.13 09:38:32

Minden más foci THURY GÁBOR

„Futballoztam, csajoztam, éltem az életemet. Jól ment. Még a macskám is homárt evett.”

2019.09.11 20:50:44

Minden más foci N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. A kérdés jó tempóban, úgy tetszik, néha igenis föltehető, ám ha a réveteg siránkozás, a sehova sem vezető düh vagy a felelősséget elhárító terméketlen nosztalgia – amolyan „önfertőzés”, ahogy Balczó András mondja – alkalma lesz az egész, akkor szigorúan kerülendő!

2019.09.11 12:06:10

Minden más foci FARKAS MÁTÉ

Politikai okokra vezethető vissza a legnagyobb streamingbotrány: az NBA, az NFL és az F1 is a károsultak között.