Afrika-kupa: kisebb meglepetés a torna nyitányán

Vágólapra másolva!
2013.01.19. 18:56
null
A megnyitó látványosabb volt, mint az első mérkőzés (Fotó: Reuters)
Az újonc Zöld-foki-szigetek válogatottja meglepetésre döntetlent (0–0) harcolt ki a házigazda Dél-Afrika ellen a 29. Afrikai Nemzetek Kupája szombati nyitó mérkőzésén. Nem született gól az A-csoport másik szombati mérkőzésén sem, amelyen Angola és Marokkó csapott össze.

 

DÉL-AFRIKA–ZÖLD-FOKI-SZIGETEK 0–0

Az első félidő meglehetősen unalmas futballt hozott, és meglepetésre a tornán újonc zöld-fokiak voltak a veszélyesebbek. A 15. percben a veretes nevű Platini már csak a dél-afrikai kapussal állt szemben, de mellélőtt, majd nem sokkal a szünet előtt Mendes rontott jó helyzetben. A játékrész derekán a hazaiaknak is volt egy lehetőségük, a kiugró Majoro bombájába azonban belevetődtek.

Az 56. percben Tshabalala mutatta magát jó helyzetben, de a passz nem volt pontos, így a labda Vozinha kapus martaléka lett. A 71. percben a csereként beálló Serero passzából Mphela próbált veszélyeztetni, az önfeláldozó Nivaldo közbevetődött a labdába.

Néhány perccel később kis híján megszerezte a vezetést a vendégcsapat: a 73. percben Nivaldo remek beadása után Tavares előrevetődve fejelt, Khune kapus azonban nagy vetődéssel szögletre mentett – lehet, hogy nélküle is elkerülte volna a labda a kaput.

A hajrában a házigazdák támadtak többet, egy szögletet követően Bongani Khumalo megszerezhette volna a győztes gólt, berobbanva fejelt – jócskán a kapu fölé.

ANGOLA–MAROKKÓ 0–0

Az első félidőre enyhe marokkói fölény volt jellemző, de hiába a több kapura lövés, a világos mezesek éppúgy nem találtak be a kapuba, ahogyan az angolaiak.

A második félidőt az angolaiak kezdték rámenősebben, majd a hajrára beleerősítettek a marokkóiak is, de gól nem született. A legnagyobb lehetőséget Manucho hagyta ki nem sokkal a lefújás előtt, amikor Mateus beadásából előrevetődve a kapu mellé fejelt.

AFRIKAI NEMZETEK KUPÁJA 2013
A-CSOPORT, 1. FORDULÓ
Dél-afrikai Köztársaság–Zöld-foki Köztársaság 0–0
Johannesburg, 87 000 néző. Vezette: Haimudi (algériai)
DÉL-AFRIKA: Khune – Ngcongca, Khumalo, Sangweni, Matlaba – Dikgacoi (Chabangu, 46.), Letsholonyane, Phala, Tshabalala (Serero, 60.) – Majoro (Mphela, 68.), Parker
ZÖLD-FOKI KÖZTÁRSASÁG: Vozinha – Carlitos, F. Varela, Nando, Nivaldo – Babanco, Marco Soares, Platini (Tavares, 63.), T. Varela – Heldon (D. Silva, 76.), Mendes (Roni, 85.)
Angola–Marokkó 0–0
Johannesburg. Vezette: Diatta (szenegáli)
ANGOLA: Lamá – Lunguinha (Marco Airosa, 78.), Bastos, Massunguna, Miguel – Pirolito, Dédé, Mingo Bille (Guilherme, 46.), Mateus – Geraldo (Gilberto, 82.), Manucho
MAROKKÓ: Lamjagri – Sakir, Benatia, el-Adua, el-Kautari – Hermas, Barrada (Belhanda, 64.), el-Ahmadi (Belgazuani, 82.), Amrabat, Asszaidi – el-Hamdaui (el-Arabi, 71.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik