Afrika-kupa: drámai meccsen kapott ki és búcsúzott Marokkó

Vágólapra másolva!
2012.01.27. 21:59
null
Aubameyang egyenlítő gólja (Fotó: Reuters)
Címkék
Nem akármilyen izgalmak között ért véget a Gabon–Marokkó találkozó, amit az Afrikai Nemzetek Kupája egyik házigazdája 3–2-re nyert meg.

Huszin Hardzsa a 25. percben vezetést szerzett Marokkónak, majd a 91. percben ő egyenlített büntetőből – közben a házigazdák óriásit játszottak és hatalmas rohamokkal sztárcsatáraik, Aubameyang és Cousin révén fordítottak –, ám mint kiderült, ez mégsem volt elég a pontszerzéshez.

A 97. percben a tizenhatos sarkánál szabadrúgáshoz jutott Gabon, és a 85. percben beállt Bruno Zita Mbanangoye hatalmas gólt zúdított a jobb sarokba. Gabon második meccsét nyerte meg a csoportban, Marokkó pedig másodszor kapott ki.

Gabon Tunéziával együtt továbbjutott, így mindkét házigazda már a kieséses szakaszban van – csattanós válasz a gaboni és az egyenlítői-guineai csapatot leíróknak.

„Végig hittünk magunkban, és bíztunk abban, hogy fordítani tudunk. A közönség mögénk állt, és a fontos pillanatokban ez jelentette a különbséget” – mondta a meccs után Pierre-Emerick Aubameyang. A lelátón a díszvendég a gaboni elnök, Ali Bongo volt, aki nemzeti szín (és ritka ronda) nyakkendőjében kész magánszámot mutatott be, a három percen belül szerzett két gól után megtelefonálta a születőben levő „csodát”, majd a meccs végén széles vigyorral értékelte a kontinenstorna eddigi legnagyobb, legizgalmasabb mérkőzését.

ÓRIÁSI MECCS: GABON–MAROKKÓ 3–2

A délutáni mérkőzésen Tunézia válogatottja 2–1-re legyőzte Nigert. Az esélyesebb tunéziaiak első fordulóban is eredményes támadója, Juszef Mszakni a 4. percben végigszáguldott a nigeri védelmen, és az ellenfél játékosainak asszisztálása mellett laposan a bal sarokba lőtte a vezető gólt.

A gyors gól, a nigeri védelem átjárhatósága és a papírforma ekkor sima tunéziai győzelmet vetített előre, csakhogy gyorsan érkezett a válasz, és ezzel borult minden. A 9. percben a kimozduló Ajmen Matluti kapus rosszul mérte fel a magasra felpattanó labda mozgását, a felugró Moussa Maazou egy karmozdulattal megzavarta, a labda továbbkerült William Tonji N'Gounouhoz, aki az üres kapuba fejelte az egyenlítő gólt.

Az atletikus nigerieket feldobta az egyenlítés – futballtörténelmük első ANK-döntős gólja –, az első félidő hátralévő idejének két legnagyobb helyzetét ők puskázták el Maazou révén.

A második félidőben mindkét oldalon akadtak lehetőségek, már úgy tűnt, marad a döntetlen, ám a 90. percben a tunéziaiak megszerezték a győztes gólt: Isszam Dzsemaa kapott labdát a leshatáron, lerázta védőit, és tíz méterről ballal a hálóba lőtt.

A hosszabbításban Uszama Darragi belőhette volna a harmadik tunéziai gólt is, de labdája a lécen csattant – ettől függetlenül Tunézia is (az esti meccsnek köszönhetően) a negyeddöntő résztvevője lett.

AFRIKAI NEMZETEK KUPÁJA
C-CSOPORT, 2. FORDULÓ
Gabon–Marokkó 3–2 (0–1)
Libreville. Vezette: Gassama (gambiai)
GABON: Ovono – Ecuele Manga, Ebanega, Mouelé, Moussono – N'Guema (Cousin, 46.), Moubamba, Madinda, Biyogho Poko (Palun, 97.) – Mouloungui (Zita Mbanangoye, 85.), Aubameyang. Szövetségi kapitány: Gernot Rohr
MAROKKÓ: Lamjagri – Krétien (Aliui, 73.), El-Kadduri, Benatia, Hermas – Kantari, Hardzsa, Karszela (Tarabt, 67.), Belhanda – Hadzsi, El-Arabi (Amrabat, 46.). Szövetségi kapitány: Eric Gerets
Gólszerző: Aubameyang (77.), Cousin (79.), Zita Mbanangoye (97.), ill. Hardzsa (25., 91. – 11-esből)
Niger–Tunézia 1–2 (1–1)
Libreville. V: Janny (zambiai)
NIGER: Daouda – Bulus (Alhassane Issifou, 92.), Chikoto Mohamed, Kowa, Soumaila – Harouna Bonnes, Seydou Ali, Lancina – Boubacar Issifou (Laouali, 84.), Maazou, N'Gounou (Kamilou, 71.). Szövetségi kapitány: Harouna Doula Gabde
TUNÉZIA: Matluti – Ifa, Haggui, Abdennur, Dzsemal – Korbi, Dauadi (Darragi, 50.), Sihaui (Allagui, 66.), Traui – Mszakni, Sermiti (Dzsemaa, 46.). Szövetségi kapitány: Szami Trabelszi
Gólszerző: N’Gounou (9.), ill. Mszakni (4.), Dzsemaa (90.)
A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Gabon
2
2


6
2. Tunézia 2 2 6
3. Marokkó 2 2 0
4. Niger 2 2 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik