Afrika-kupa: Doumbia mentette Gervinho ostobaságát

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.01.20. 18:59
null
Gervinho (jobbra) teljesen összeomlott kiállítását követően (Fotó: Reuters)
A labdarúgó Afrika-kupa D jelű csoportjának első mérkőzésén a favorit Elefántcsontpart Malabo városában 1–1-es döntetlent játszott Guineával. Az első félidőt követően Guinea volt előnyben, majd Gervinho kiállítását követően emberfórba is került, ám Elefántcsontpart a csereként beállt Seydou Doumbia góljával pontot tudott menteni. A Mali–Kamerun mérkőzés is 1–1-es döntetlennel zárult, így az Afrika-kupa első fordulójában megrendezett nyolc mérkőzésből öt 1–1-re végződött!

ELEFÁNTCSONTPART–GUINEA

Kispadon az afrikai futball Tulipános Fanfanja, a francia kalandfilmhős külsejű, Zambiával ANK-t nyerő Hervé Renard, a pályán olyan sztárok, mint Yaya Touré, Gervinho, vagy az Afrika legdrágább játékosává vált Wilfried Bony, mi kell még Elefántcsontpartnak egy jó kontinenstornához? Például az, hogy az említett sztárok tegyenek is valamit a pályán. Guinea ellen az első félidőben Yaya Touré leginkább rosszabbnál rosszabb pontrúgásokkal vétette magát észre, Bony pedig azzal, hogy minden más, pályán levő játékosnál kevesebbszer (10) ért labdához.

Gervinhóra (ekkor még) nem lehetett panasz, de a szélvészgyors támadó megint megmutatta kétarcúságát: az első félidő legnagyobb ziccerét parádés szóló után alakította, majd hagyta ki (Naby Yattara kapus a lécre piszkálta a kísérletet). Gyakran tarthatatlan, de a helyzetkihasználása továbbra is pocsék...

Guinea közben jó kezdés után becsülettel darált, majd amikor lehetőség adódott, lecsapott. A 36. percben egy bal oldalról a hosszúra átívelt beadást a védők nagyon rossz helyre tisztáztak, Mohamed Yattara pedig parádés reflexszel, fordulásból a léc alá vágta a labdát. Olyan elemi erővel, hogy mindenki csak pislogott... (0–1).

A második félidőt egy-egy kisebb Bony és Gervinho-lehetőség nyitotta, majd a Roma támadója hatalmas ostobaságot követett el: az 58. percben odacsapott ellenfelének, aki össze is rogyott, a piros pedig villant. Renard faarccal, Gervinho teljes kétségbeesésében és dühében a földet ütve reagált a kiállításra – emberhátrányba került Elefántcsontpart!

A guineai csapatkapitány, Ibrahima Traoré három perccel később egy remek lövéssel a lécet találta el, majd Baissama Sankoh szabadrúgása után újabb nagyon meleg helyzetet vészeltek át az „elefántok.”

Renard kettős cserével igyekezett menteni a menthetőt, be is jött a húzás: a 72. percben a frissen beállt Seyou Doumbia egy remek Yaya Touré-Bony akció végén ugrott ki, majd lőtt a kapuba. Az elefántcsontparti sztárok egy pillanat alatt lenullázták a guineai védelmet – Doumbia harmadik labdaérintésére betalált (1–1).

Egyből jött a következő helyzet is, a néhány perce még nyeregben levő Guinea arra eszmélt, hogy feléledt az ellenfél, és ez semmi jót nem ígér. A hajrában aztán inkább csak szabálytalanságokkal szórakoztatták egymást a csapatok, maradt a döntetlen. Guinea megmutatta, hogy meg tudja izzasztani a torna egyik nagy favoritját, de bánhatja, hogy nem tudta három pontra váltani gól- és emberelőnyét – a tizenegy emberrel gyengén futballozó, tízzel már feljavuló Elefántcsontparttól pedig ennél sokkal több kell a következő két fordulóban.

Hogy a kiállított Gervinho még játszhat-e a tornán, az már Elefántcsontpart két csoportrangadóján múlik – a támadó legalább kétmérkőzéses eltiltásra számíthat.

MALI–KAMERUN

Egyenlő erők: a D-csoportban két 1–1-es
 iksszel nyitottak a csapatok (Fotó: Reuters)
Egyenlő erők: a D-csoportban két 1–1-es iksszel nyitottak a csapatok (Fotó: Reuters)

Az első félidőben a két csapaton kívül a két orvosi stáb is csipkedte magát, volt dolguk a gyógyítóknak bőven – a sok ápolásból egy csere lett, Eyong Enohot kellett lehozniuk a kameruniaknak. A legutóbbi két tornán bronzérmes Mali jobban kezdett, és tán egy kicsit jobb is volt az alaposan megfiatalított kameruni csapatnál, ám vagy a 19 éves Fabrice Ondoa mentett, vagy nem sikerült eltalálni a kaput, így nem sikerült gólra váltani a helyzeteket. A félidő második felére belelendülő Kamerun sem tudott élni lehetőségeivel, 0–0-ról folytatták a csapatok.

A második félidő első veszélyes helyzetét a csereként beállt kameruni Edgar Salli látványos trükközése (és ledózerolása) hozta, a megítélt szabadrúgást Aurélien Chedjou csavarta fölé. Néhány perccel később Vincent Aboubakar lőtt keresztbe a kapu előtt, de gól ebből a helyzetből sem született – nem úgy a második játékrész első nagyobb mali lehetőségéből. A 71. percben egy bal oldali szabadrúgás találta meg a hosszún settenkedő Sambou Yatabarét, aki szépen vette át a labdát, majd erős lövést küldött a hálóba (1–0).

Az előny nem tartott ki végig: a 84. percben Raoul Loe nézett fel és varázsolt pompás labdát a mélységből beinduló jobbhátvéd, Ambroise Oyongo elé, aki egy átvétel után higgadtan értékesítette a ziccert, megszerezve első válogatott gólját (1–1). A slusszpoén aztán kis híján Malié lett: a 91. percben Seydou Keita szabadrúgását Ondoa ügyetlenül Sambou Yatabaré elé ütötte, aki a hálóba továbbított, ám az asszisztens – helyesen – lest jelzett, így maradt az 1–1-es döntetlen. Az első kör nyolc mérkőzéséből öt 1–1-es eredményt hozott, minden meccsen legalább két gól esett.

AFRIKA-KUPA
D-CSOPORT, 1. FORDULÓ
Elefántcsontpart–Guinea 1–1
(Doumbia 72., ill. M. Yattara 36.)
Mali–Kamerun 1–1
(S. Yatabaré 71., ill. Oyongo 84.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik