Afrika-kupa: Stopiráék kiestek, kongói párharc a 8 között

Vágólapra másolva!
2015.01.26. 20:53
null
A döntetlenkirály Kongói DK-t (kékben) egy újabb iksz nyeretlenül juttatta tovább (Fotó: AFP)
Búcsúzott a 2015-ös labdarúgó Afrika-kupától Zöld-foki-szigetek legénysége, amely a B-csoportban 0–0-ra végzett Zambiával. A zöld-fokiaknál a Videotont erősítő Ianique Stopira végig a pályán volt. A kvartett két továbbjutója Tunézia és a Kongói DK, eme két csapat találkozója 1–1-re végződött. A Kongói DK „testvérnemzetével", Kongóval, Tunézia a házigazda Egyenlítői-Guineával mérkőzik meg a negyeddöntőben.

ZÖLD-FOKI-SZIGETEK–ZAMBIA

A 2015-ös Afrika-kupa talán két legrosszabb gólszerzője találkozott: Zambia 2 gólt szerzett 22 kapura lövésből, míg a zöld-fokiak 18 kísérletből csak egyszer voltak eredményesek. A mérkőzés negyedik percében máris helyzetbe került Zambia, de Evans Kangwa fejesét a gólvonal elől tudták elpiszkálni a zöld-fokiak. Pár perccel később Kennedy Mweene zambiai kapus hozta nehéz helyzetbe saját magát, kipaskolt egy gyenge beadást, de másodjára azért összeszedte a lepattanót, a szívbajt hozva a csapattársakra...

A 16. percben a nedves talaj kis híján megtréfálta a zöld-foki-szigeteki védelmet, de szerencséjükre les miatt megállították a zambiai támadást, már a tizenhatoson belül. Az intenzíven hulló eső egyébként rendkívül megnehezítette a csapatok dolgát, Rainford Kalaba ezt kihasználva küldött kapura egy löketet a 22. percben, a labda épphogy a jobb oldali kapufa mellett hagyta el a játékteret.

Az első félidő derekán a spanyol élvonalbeli Elchét erősítő Garry Rodrigues becsapta védőjét, jó 25 méterről tüzelt, de nem talált kaput. A játékrész hajrájában Kalaba végzett el szabadrúgást 28 méterről, a kapus kiöklözte a labdát.

Gyűrték egymást a csapatok a második játékrészben is, de a felázott talaj rendkívül sok pontatlanságot és apró szabálytalanságot okozott. A 66. percben Djaniny 18 méterről megtornáztatta Mweenét, aki remek vetődést bemutatva hárított. A 78. percben Kangwa került szinte ajtó-ablak ziccerbe, ám nyolc méterre a kaputól nem tudott kitámasztani lövés közben, így mellé puffantott.

A 0–0-s végeredmény azt jelenti, hogy mindkét együttes számára véget ért az idei Afrika-kupa.

KONGÓI DK–TUNÉZIA

Tunéziának egy pont is elég lett volna a továbbjutáshoz, míg a kongóiaknak a döntetlen nem feltétlenül lett volna jó – márpedig a Kongói DK döntetlent játszott legutóbbi öt Afrika-kupa-mérkőzésén. Tunézia nagy erőkkel rohamozott az első percektől, magához ragadva a kezdeményezést, több szögletet is kiharcolt, de ezekből nem tudott gólt szerezni.

A 10. percben Ahmed Akaisi elhúzott a jobb szélen, visszagurított Ferjan Szasszinak, akinek lövését kivágták a gólvonalról a kongóiak, majd a kipattanót Jasszin Sihaui négy méterről mellé lőtte az üres kapuval szemben... A 21. percben Sihaui már kaput talált, de ekkor Robert Kidiaba kapus állta a labda útját.

A 28. percben a kongóiak veszélyeztettek, Jean Kasusula 18 méterről leadott szabadrúgását könnyen fogta a tunéziai kapus. A 31. percben siker koronázta az észak-afrikaiak erőfeszítéseit: a mérkőzés elején nagyot hibázó Sihaui forgolódott a tizenhatoson belül, lőtt, és a levágódó kísérletébe Akaisi belestukkolt, a labda pedig a hálóba hullott. 0–1

A 35. percben Sihaui kerül ziccerbe, és ezúttal a hálóba talált, de les miatt érvénytelenítették a gólt – a kongóiak ezt megúszták, de a 2–0-s vezetés is megérdemelt lett volna Tunéziának. A szünetben így egygólos hátrányban volt a Kongói DK, amely 1989 óta nem nyert észak-afrikai ellenféllel szemben.

A kongóiak számára nem túl jól indult a második játékrész: a 46. percben Sihaui talált a hálóba 15 méterről, de les miatt ezt a találatot sem adták meg. A 66. percben aztán szinte a semmiből egyenlített a Kongói DK: Dieumerci Mbokani hosszan előreívelt, és a néhány perccel korábban beállóJeremy Bokila nem sokat teketóriázott, a hálóba vágta a passzt. 1–1

A hátralévő időben állóháború folyt a pályán, gólt egyik csapat sem tudott már szerezni, ám mivel a csoport másik mérkőzésén gól nélküli döntetlen született, mindkét együttes továbbjutott az 1–1-gyel. A kongóiak nyeretlenül léptek tovább a legjobb nyolc közé, 1992-ben ugyancsak ők kerültek tovább ilyen módon, igaz, még Zaire néven.

Akaisi vezető gólja



Bokila egyenlítő találata

AFRIKA-KUPA 2015
B-CSOPORT, 3. FORDULÓ
Zöld-foki-szigetek–Zambia 0–0
Kongói DK–Tunézia 1–1
(Bokila 66., ill. Akaisi 31.)

A B-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Tunézia 3 1 2 0 4–3 5
2. Kongói DK 3 0 3 0 2–2 3
3. Zöld-foki-szigetek 3 0 3 0 1–1 3
4. Zambia 3 0 2 1 2–3 2
A KIESÉSES SZAKASZ
NEGYEDDÖNTŐ
Január 31., 17.00, Bata Kongó–Kongói DK
Január 31., 20.00, Ebebiyín Tunézia–Egyenlítői-Guinea
Február 1., 17.00, Mongomo C1–D2
Február 1., 20.00, Malabo D1–C2
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik