Afrika-kupa: Algéria kiejtette Szenegált, gyilkos bomba után ghánai fordítás

Vágólapra másolva!
2015.01.27. 21:03
null
A ghánai drukkerek óriási izgalmak után negyeddöntőbe jutást ünnepelhettek (Fotó: Reuters)
Az Egyenlítői-Guineában zajló Afrika-kupán Algéria 2–0-ra legyőzte Szenegált, Ghána pedig 2–1-re Dél-Afrikát, ezzel a két keddi nyertes tovább is jutott a C-csoportból. Ghána a 83. percig kiesésre állt, de André Ayew a negyeddöntőbe fejelte, így a csoportban Szenegál húzta a rövidebbet, amely hiábavaló bravúrral kezdte a tornát.

A jóval gyengébb felső ág csapatai után kedden már a nagyon erős C-csoport válogatottjai vívtak meg a továbbjutásért: Szenegál négy, Ghána és Algéria három, Dél-Afrika egy ponttal várta az utolsó fordulót, amelyben még mindegyik válogatottnak volt esélye a továbbjutásra.

SZENEGÁL–ALGÉRIA

A csoportot vezető Szenegál tizenegy perc elteltével már futhatott az eredmény után: Madzsid Bugerra a felezővonaltól remek helyzetfelismeréssel ívelte a labdát szabadrúgásból a beinduló Rijad Mahrez elé, aki bántóan egyedül vehette át a labdát, rávezette azt a kapusra, majd higgadtan, laposan a hálóba lőtt (0–1). Az jó kérdés, hogy eközben a szenegáli védelem melyik meccset nézte…

Algéria ezzel a találattal vezetett is félidőben, Szenegál meg ugyan vereséggel is továbbjuthatott volna a csoportból, de a mázlira nyilván nem lehetett építeni. A szenegáliak először a tornán bevetették Papiss Cissét, Mané kihagyott egy helyzetet, de hiába jött előre Alain Giresse csapata, az algériaiak állták a sarat. A 75. percben kis híján megduplázta előnyét Algéria, ám egy gólvonalas mentés megakadályozta őket a második találat megünneplésében. Hét perccel később viszont már nem volt menekvés: a Tottenham középpályása, Nabil Bentaleb szánta el lövésre magát, bal lábas, erős kísérletét Coundoul kapus nem tudta hárítani (0–2).

A világranglistán legmagasabban rangsorolt afrikai csapat, Algéria ezzel megnyerte a meccset és továbbjutott a torna talán legerősebb csoportjából – a folytatásban sem lesz könnyű dolga, lévén a D jelű négyes majdnem ilyen kemény. Szenegál hiába kezdett remekül a tornán Ghána legyőzésével, óriásit hibázott, mikor nem tudta megverni Dél-Afrikát – kiesés lett a vége.

DÉL-AFRIKA–GHÁNA

Dél-Afrikának kizárólag a győzelem adhatott egyáltalán reményt a továbbjutásra, de az esélyek sokkal inkább Ghána mellett szóltak. Mandla Masango nem sokat gondolkozott ezen, egy elé eső labdát kapásból, borzalmas erővel a hálóba zúdított a 17. percben, a brutális és felettébb látványos bombát követően vezetett Dél-Afrika, Ghána pedig kiesésre állt (1–0)!

Afrika Fekete Csillagai sokáig teljesen hiábavalóan próbálkoztak az egyenlítéssel, majd a hajrában összeroppantották Dél-Afrikát. A 71. percben André Ayew borzalmas lövése pont jó lett John Boyének, aki közelről a hálóba továbbított (1–1). Egy perccel később Khuzwayo kapus és a kapufa tolt ki Ghánával, maradt az 1–1, amely mindkét csapat kiesését jelentette volna. De nem maradt 1–1: a 83. percben egy bal oldali beadásra André Ayew robbant be, és a rosszul kimozduló kapus fölött a hálóba fejelt (1–2). Ghána ezzel már továbbjutásra állt, és az előnyt megtartva be is biztosította csoportelsőségét, miután egymás elleni jobb eredménnyel megelőzte Algériát. Dél-Afrika mindhárom csoportmérkőzésén vezetett, ám egyiket sem tudta megnyerni, és végül egy ponttal, utolsóként esett ki – kéz a kézben Szenegállal.

AFRIKAI NEMZETEK KUPÁJA
C-CSOPORT, 3. FORDULÓ

Szenegál–Algéria 0–2 (Mahrez 11., Bentaleb 82.)
Dél-Afrika–Ghána 1–2 (Masango 17., ill. Boye 73., A. Ayew 83.)

A C-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Ghána 3 2 1 4–3 6
2. Algéria 3 2 1 5–2 6
3. Szenegál 3 1 1 1 3–4 4
4. Dél-Afrika 3 1 2 3–6 1
A KIESÉSES SZAKASZ
NEGYEDDÖNTŐ
Január 31., 17.00, Bata Kongó–Kongói DK
Január 31., 20.30, Bata Tunézia–Egyenlítői-Guinea
Február 1., 17.00, Malabo Ghána–D2
Február 1., 20.30, Malabo D1–Algéria
ELŐDÖNTŐ
Február 4., 20.00, Bata Kongó/Kongói DK–D1/Algéria
Február 5., 20.00, Malabo Tunézia/Egyenlítői-Guinea–Ghána/D2
A HARMADIK HELYÉRT
Február 7., 17.00, Malabo az elődöntő vesztesei
DÖNTŐ
Február 8., 20.00, Bata az elődöntő győztesei
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik