HIRDETÉS
HIRDETÉS
nemzetisport.hu 2018.11.10 22:04 Frissítve: 2018.11.10 22:06

Argentína: a szabbat miatt más kontinensre utaztak, erre elmaradt a döntő

Egészen különös sztoriról számol be a Libertadores-kupa döntője kapcsán az argentin La Voz: egy csapatnyi ortodox zsidó Boca Juniors-szurkoló Spanyolországba repült, hogy a szabbatot megtartva is meg tudja nézni a River Plate elleni finálét, erre a mérkőzést a pálya használhatatlansága miatt vasárnapra halasztották...

HIRDETÉS
A Spanyolországba utazó társaság tagjai (Fotó: La Nación)

A La Voz beszámolója szerint harmincöt ortodox zsidó, a szabbat előírásait szigorúan betartó Boca Juniors-drukker szállt repülőre, hogy Spanyolországban nézzék meg a Libertadores-kupa fináléját. A repülőút oka a szabbatban keresendő: a nyugalomnap péntek napnyugtától szombaton a napnyugta utáni első három csillag megjelenéséig tart. Ebben a periódusban az előírásokat betartók nem látogathatnak eseményeket és elektromos eszközöket sem használhatnak – márpedig a döntő első mérkőzését helyi idő szerint szombat 17 órára írták ki.

„Amikor a Boca szombaton játszik, akkor az előírásokat betartva nem látogatunk ki a mérkőzésekre, ám amikor megtudtuk a döntő időpontját, rögtön elkezdtünk megoldásokat keresni, mert mindenképpen látni akartuk ezt a történelmi összecsapást”idézi az argentin La Nación a csoport egyik tagját, Ramónt.

A döntőt eredetileg szerdai napokon (november 7. és 28.) játszották volna, ám a második találkozó biztosítását a G-20-as csúcstalálkozó miatt nem vállalta az argentin rendőrség, így a CONMEBOL (dél-amerikai szövetség) szombati napokat jelölt ki, hiába tiltakozott az argentin liga és a helyi zsidó közösség is.

A fanatikus futballszurkolót viszont semmi sem tarthatja vissza: a társaság repülővel Spanyolország felé vette az irányt, mivel Európában az időeltolódás miatt már a szabbaton kívülre, 21 órára esett a kezdőrúgás. Illetve esett volna, de a Buenos Airesre lezúduló hatalmas mennyiségű eső miatt a döntő első mérkőzését vasárnapra kellett halasztani – tulajdonképpen teljesen felesleges volt így a spanyolországi út...

HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.11.17 23:30:58

Minden más foci MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Ahol nem a rég-, hanem a közelmúltban gyökerezik a rang, ott nem kell sokat beszélni.

2018.11.17 12:18:32

Minden más foci nemzetisport.hu

„A kupában kapok lehetőséget, ott rúgom a gólokat, adom a gólpasszokat, előbb-utóbb csak kerettag leszek.”

2018.11.17 00:26:15

Minden más foci nemzetisport.hu

„A sport összeköt bennünket és becsületes versengésre buzdít, az európai civilizáció egyik legfontosabb építőköve.”

2018.11.14 15:52:32

Minden más foci BOROS MIKLÓS (Kolozsvár)

A Gazeta Sporturilornak a magyar kormány megerősítette, közvetlenül támogatja a klubokat.

2018.11.13 22:00:01

Minden más foci VINCZE ANDRÁS

ALAPVONAL. Nagy átka ez a flancos játékvezetői reform a világ labdarúgásának. A fene nagy digitalizálással, a túlszabályozás miatt az unalom gödrébe taszajtják a játékot.

HIRDETÉS
HIRDETÉS