DEÁK ZSIGMOND
DEÁK ZSIGMOND
2017.03.24 01:20 Frissítve: 2017.03.24 10:44

A profi, 2. rész – Deák Zsigmond jegyzete

 

 
 Sepp Blatter exkluzív interjút adott a Nemzeti Sportnak!
„Álmomban sem gondoltam akkor, 2010-ben, hogy a döntésnek ilyen következményei lesznek 2015-re.”
 További részletek!

A 2014-es brazíliai világbajnokságot megelőző FIFA-kongresszus megnyitója kapcsán, amikor Joseph „Sepp” Blatter sportvezetői hatalma teljében, vidáman táncikált a színpadon, és huncutul belesett a csinos műsorvezetőnő – számára épp fejmagasságban mutatkozó – dekoltázsába, bátorkodtam a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség svájci elnökét egy írásomban Jean-Paul Belmondo fi lmremeke után „A” profinak titulálni. Poénból még a főhős Josselin „Joss” Beaumont hazai szinkronjait is citáltam (előbb Garas Dezső, aztán Gáti Oszkár), álmomban sem gondoltam, hogy néhány hónapon belül Közös szenvedély címmel olyan alkotás kerül majd a mozikba, amely a FIFA története kapcsán magát Blattert is a vászonra varázsolja Tim Roth alakításában (magyar hangja Epres Attila…). A filmesztéták idegeinek megkímélése érdekében nem állítanám párhuzamba a két művet, pontosabban egy aspektusból mégis: ami szintén hihetetlennek tűnt akkoriban, Blatter jó egy év múlva gyakorlatilag Beaumont sorsára jutott. Ő nem igazi, hanem karaktergyilkosság áldozata lett, és Farges rendőr távcsöves puskáját a svájci és az amerikai nyomozó szervek aktái helyettesítették.

Mit tehet ilyenkor egy idős, bukott sportvezető? Határon innen és túl sorolhatjuk a példákat. Összeomlik. Belebetegszik. Belehal. A méreg tartósítja. Intrikál a háttérből. Küzd inaszakadtáig. Csöndben marad. Lepaktál. Satöbbi. Blatter ebben is eredeti és egyben stílusos tudott lenni, túl a nyolcvanon nem festette éjfeketére a haját, hanem inkább szakállat növesztett, imázst változtatott. Nem kiabál kígyót-békát ellehetetlenítőire és utódaira, de vállalja a véleményét, nyilván hangsúlyozva az érdemeit és kisebbítve a hibáit, de jelentkezzen, aki fordítva tenné. Még mindig vág az esze, mint a beretva, emlékszik mind a kétszáz országra, ahol járt, a Szepesi és Mezey Györggyel vívott teniszpartira, Gulácsi Péterre a 2009-es U20-as vb-bronzérmes magyar gárdából, no meg a mai RB Leipzigből.

Ugyanis büszkén mondhatom, a világfutball egykori ura nem sokkal a Newsweek után a Nemzeti Sportnak is nyilatkozott két oldalon, őszintén kitárulkozva, ismerve és elismerve hazánk egyetlen sportnapilapját. Nem kell vele mindenben egyetérteni, lehet vele vitatkozni, a módszereit megkérdőjelezni, ám az vitathatatlan, hogy minden idők egyik legnagyobb sportdiplomatája ő, egy sportág, egy szervezet szakmai és gazdasági erejének kiteljesítője, akinek a szavára mindig oda kell figyelni. Most is. Halkan mondom, akit alig három éve amolyan büfészínésznek tituláltam, így, hatalmát veszítve sokkal őszintébb, mélyebb alakítást nyújt az NS „színpadán”. Igazi profi .

 

2019.12.07 14:47:57

Minden más foci CSILLAG PÉTER (POZSONY, összefoglaló), DÖMÖTÖR CSABA (fotó) RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

A pozsonyiak nagyszerű formában futballozó magyar középpályása gólpasszt adott, csapata feledtette dunaszerdahelyi kudarcát.

2019.12.05 22:13:36

Minden más foci CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Sok egyéb hasonló útvesztő teszi a közember számára átláthatatlanná a világ leg­egyszerűbb, ezért legszeretettebb játéka, a labdarúgás világát. Amely éppen ezen jellege révén válik vonzóvá.

2019.12.02 23:44:28

Minden más foci VINCZE ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. Szívfájdalmamra nem találtam az idén alapított Jasin-díjra jelöltek között az RB Leipzignél légióskodó Gulácsi Péter nevét...

2019.12.02 17:14:40

Minden más foci HATÁR DÁVID

A legjobb női játékos Rapinoe lett, Matthijs de Ligté a Kopa-díj, Alissoné az első Lev Jasin-trófea.

2019.11.27 09:37:23

Minden más foci GELEI JÓZSEF

„Az afrikai gyerekek nem is álmodhatnak olyan körülményekről, amilyenek Győrben vagy Kispesten vannak.”