HIRDETÉS
BABJÁK BENCE
BABJÁK BENCE
2018.09.13 09:13 Frissítve: 2018.09.13 09:13

A legjobbat akarók jelentik a legnagyobb problémát? Szülők az utánpótlásképzésben

Az utánpótlásképzésben sokszor éppen azok jelentik a legnagyobb problémát, akik a maguk módján a legjobbat akarják a gyereknek: a szülők. Pláne, ha a harsány apuka nincs tisztában a realitásokkal.

Inkább egy nagy pacsi legyen, mint dühkitörés, bár a kerítés nem túl vonzó kellék (Fotó: Shutterstock)

 

A mindig kendőzetlen őszinteséggel nyilatkozó José Mourinho akkor sem kertelt, amikor az egyik sajtótájékoztatón az elfogult szülőkről és az általuk tévútra terelt ifjú tehetségekről kérdezték.

„A mai labdarúgásban elsősorban a játékosügynökök és a kapzsi szülők miatt nehéz beépíteni a tehetségeket – fogalmazott kritikusan a Manchester United kétszeres Bajnokok Ligája-győztes portugál edzője. – Amikor a fiatal labdarúgó a képességeinek köszönhetően közel kerül az első csapat öltözőjéhez, az említett két szereplő biztos benne, hogy már régen a felnőttek között lenne a helye. Az elfogult szülő és a játékosügynök egyébként hasonlóan gondolkodik: elégedetté teszi a játékost, amikor annak sikeréhségre lenne szüksége, és már akkor pénzt akar kivenni belőle, amikor még el sem kezdődött a pályafutása. Emiatt a futballista összezavarodik, és hirtelen minden bizonytalanná válik.”

Az általánosítás hiba lenne, a gyermekekhez hasonlóan a szülők is különböznek. Akad olyan futballista, akit feldob, ha a családja jelenlétében bizonyíthat, míg másnak nyűg, ha a szülők előtt kell cseleznie és passzolnia. Ehhez hasonlóan a nézők között is ott vannak a mérkőzéseket csendben szemlélő, az edzők véleményét és utasításait tiszteletben tartó családapák, de sokszor a harsány, magukat szakembernek tartó családfők kiabálásától visszhangzik a pálya.

AZ EDZÉSEKEN NEM, A MECCSEKEN IGEN

KIOKTATÁS HELYETT ŐSZINTE VÉLEMÉNY

– Zavarta, ha édesapja annak idején figyelte a meccseit vagy az edzéseit?
– Gyerekkoromban a játékosok szülei a korlát mellett figyelték az edzéseinket és a meccseinket, de passzív résztvevőként – válaszolta Király Gábor, a Haladás 108-szoros válogatott kapusa, a korábbi élvonalbeli labdarúgó, Király Ferenc fia. – Nem kiabáltak be a pályára, így semmilyen nyomást sem éreztünk. Ez a magatartás rám is átragadt, ha kimegyek a fiam meccsére, egy csendesebb sarkot nézek ki magamnak. Olyankor ugyanolyan néző vagyok, mint bárki más.

– Gyakran ad szakmai tanácsokat a fiának, Mátyásnak, aki szintén a kapusposztot választotta?
– Otthon megesik, de csak akkor, ha kéri a véleményemet. Olyankor őszintén elmondom, hogy mit gondolok az aznapi teljesítményéről, a jó megoldásaira és a hibáira egyaránt felhívom a figyelmét, de figyelek rá, hogy sohase érezze kioktatásnak, amit mondok.

– Sokat változott a szülők viselkedése az utóbbi húsz évben?
– Szombathelyen szerencsére nem. Természetesen minden közösségben akad egy-két érzelemdúsabb ember, de a többség szurkol, és normális hangnemben buzdítja a gyerekét. Hallottam, hogy több helyen a harsányabb felnőttek vannak többségben, de engem eddig elkerültek az ilyen társaságok.

Ennek tükrében nem véletlen, hogy a szülők jelenlétét külföldön egyre inkább korlátozzák az első osztályú klubok utánpótlásbázisain, és itthon is tudatosan törekednek rá, hogy a hétközi gyakorlásokon kizárólag a szakemberek hangját hallják a gyermekek.

„Nálunk a szülő nem lehet ott az edzéseken, de a mérkőzéseket természetesen megtekintheti – mondta a Nemzeti Sportnak Herczeg András, a Debrecen vezetőedzője, egyúttal a Debreceni Labdarúgó-akadémia szakmai igazgatója. – Amikor lefektettük az intézmény alapjait, a külföldi minták, valamint a saját tapasztalataink alapján alakítottuk ki a szabályokat, és ezt láttuk a legmegfelelőbb megoldásnak. Az iskolában és a labdarúgó-akadémián is egyfajta képzés folyik, és az előbbiben sincsenek ott a szülők a tantermekben. Nyilván azért járatják hozzánk a gyermekeiket, mert megbíznak az utánpótlásedzőben, ha viszont valóban így van, el kell fogadniuk, hogy a gyakorlás során kizárólag a szakembereink és a specialistáink foglalkoznak a fiatalokkal. Nincs ebben semmi különleges, külföldön is ez a bevett szokás. Mindezek mellett rendszeresen tartunk szülői értekezleteket, folyamatosan tájékoztatás kapnak a gyerekekről, az edzőkkel és velem is beszélhetnek, vagyis nem zárjuk ki őket a képzésből.”

NEHÉZ HELYZET, HA A SZÜLŐ EDZŐT JÁTSZIK

Az edzéseken tehát egyre inkább korlátozzák a hozzátartozók jelenlétét, a hétvégi bajnokikon viszont ilyesmire – legalábbis egyelőre – nincs lehetőség. De vajon mi segíti jobban a gyermek fejlődését: a szülők jelenléte vagy a távolmaradásuk?

Dombi Tibor szerint a realista szülők mellett túl sok az elfogult anyuka, apuka (Fotó: Koncz György)

„Nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy melyik a jó megoldás – sóhajtott nagyot Dombi Tibor, korábbi 35-szörös válogatott labdarúgó, a Debrecen utánpótlásedzője. – Akad olyan srác, akinek jó hatással van a teljesítményére, ha a meccset figyelik a szülei, míg más görcsössé válhat tőle. Nagyon kényes kérdés, a klubok többségénél volt probléma ebből. Kétfajta szülő létezik: az elfogult és a realista. Aki túlértékeli a gyermekét, gyakran rossz döntéseket hoz, legyen szó az utánpótlásedző megítéléséről, netán a csemetéje jövőjéről. Ők azok, akik a saját meggyőződésükben jobban bíznak, mint a szakember véleményében, és ez rossz irányba viszi a gyermeket. Persze az életkor is fontos, a tizenhét-tizenkilenc éves játékosoknál kevésbé lényeges, hogy a család kimegy-e a mérkőzésre, és addigra azért már a szülők többsége reálisan látja a gyerek képességeit. Fiatalabb korban viszont sokat számíthat a hozzátartozók jelenléte. Mivel idősebb srácokkal dolgozom, az én meccseimen még nem tapasztaltam, hogy valaki a nézőtérről akarta megmondani, mikor lőjön vagy passzoljon a játékos, de a fiatalabb korosztályt irányító kollégám találkozóin sajnos előfordult.”

BÜSZKE CSALÁDTAGOK ÁLLJANAK A KORLÁTNÁL

A helyzet tovább bonyolódhat, ha a korlát mögött álldogáló apuka korábban futballozott, hiszen lehet, tapasztaltabb, jobban ért a sportághoz, mint maga az edző.

A legfontosabb a gyerekek fejlődése (Fotó: Tumbász Hédi)

„Mindig örültem, ha anyu, apu vagy a testvérem kijött a meccseimre, sosem éltem meg ezt teherként – idézte fel emlékeit Bognár István, az MTK középpályása, az 50-szeres válogatott Bognár György fia. – Nyilván magamból indulok ki, de szerintem minél fiatalabb a gyerek, annál fontosabb, hogy ott legyen a pálya mellett a családja. Meglehet, később, amikor egyre közelebb kerül a felnőttcsapat öltözőjéhez, már nem tulajdonít ennek nagy jelentőséget. Nyilván az én helyzetem más volt, apu szakmai szemmel nézte a meccseket, de sosem görcsöltem emiatt, örültem, ha láttam a pálya mellett, feldobott a jelenléte. Nemcsak azért akartam jól játszani, hogy segítsek a csapatomnak, hanem hogy a családom is büszke legyen rám. Hogy kikértem-e apu véleményét? Ez meccsfüggő volt. Megesett, hogy magától elmondta a meglátásait, máskor csak akkor, ha kérdeztem. Felnőtt fejjel jobban szeretem, ha a vereségek után senki sem szól hozzám, gyerekként ezt nyilván másként éltem meg. Akkor inkább arra volt szükségem, hogy a gyengébb meccs után is biztassanak.”

LÁTNI AKARJA A GYEREKÉT? RENDBEN, CSAK FIZESSEN!

HATALMAS TEHER

Arsene Wenger, az Arsenal korábbi menedzsere, aki 1996 és 2018 között irányította a londoni klubot, amellyel háromszor nyert bajnokságot:
„A mai utánpótlásképzés rengeteg kérdést felvet, de szintén fontos, hogy mit kezdjünk azokkal a szülőkkel, akik a saját elvárásaik miatt hatalmas terheket pakolnak a gyerekükre. Emiatt a csemetéjük képtelen élvezni a játékot, a sportból csak a nyomást érzékeli, és idővel gyomorgörccsel jár edzésre, mert attól fél, hogy aznap nem teljesít eléggé jól.”

A magyarországi viszonyokhoz hasonlóan a fejlett nyugat-európai futballkultúrákban is gondot okozhat a szülők jelenléte.

„A német topklubok utánpótláscsapatainál a családtagok ott lehetnek a meccsen, de kikötés, hogy csak csendben szemlélhetik a játékot – mondta lapunknak Marcus Scholz, a német Hamburger Abendblatt újságírója. – Az egyik klubnál előfordult, hogy felvették azt a meccset, amelyen a szülők többsége ott volt, majd egy olyan találkozót is, amelyen nem. Ezt a családtagoknak is levetítették, ők is láthatták, mennyivel jobban játszanak a gyerekek, ha csak az edző instruálja őket. Az alacsonyabb osztályú utánpótlásmeccseken viszont rosszabb a helyzet, az apukák többsége meg van győződve róla, hogy gyermekük a következő Thomas Müller, nem ritka a rendbontás és a dulakodás.”

Olaszországban a rokonoknak akkor is fizetniük kell a belépőért, ha éppen az ő csemetéjük játszik.

„A nagy klubok edzéseit egyre inkább zárt kapuk mögött tartják, igyekeznek kizárni a szülőket – mondta Massimiliano Martini, a Corriere dello Sport újságírója. – A bajnokikról nem lehet kizárni őket, a belépésért viszont fizetni kell, még az utánpótlásban is. Akkor is, ha a szülő gyermeke pályára lép. Én egy Firenze melletti kisvárosban lakom, az itteni amatőr csapatban két-háromszáz gyerek futballozik, a felnőttek a tartományi bajnokságban szerepelnek. Egy ilyen egyesületnél az utánpótlásmeccsekre hat euró a belépő.”

Angliában a hozzátartozók szintén csak a kerítésen túlról nézhetik a gyakorlásokat.

„Az én fiam is futballozik, de csak a pálya mellett felhúzott kerítés túloldaláról nézhetem a hétközi edzéseket – mondta Marcus Christenson, a The Guardian újságírója. – A meccseken mindenkit szívesen látnak, de alapszabály, hogy nem állhatunk azon az oldalon, ahol a kispadok vannak. Az edzők a pálya egyik szélén, a szülők a másikon – ezt mindenhol be kell tartani. Sajnos ennek ellenére rengeteg az agresszív apuka, akik sértegetik a játékvezetőket, és akik miatt az egész közösség szégyelli magát. Mindig elmondják, hogy taktikai utasításokat ne kiabáljunk a pályára, de sajnos olykor ezt sem tartják tiszteletben.”

BOTRÁNYOS HELYZETEK: A CSENDES ELBESZÉLGETÉSEKTŐL A RENDŐR HÍVÁSÁIG

 

A téma kapcsán lapunk több magyarországi akadémiának feltett néhány kérdést, amelyekre az alábbi válaszokat kaptuk:

1. Nézhetik-e a szülők az utánpótláscsapatok edzéseit?
Budapest Honvéd-MFA: Nem.
Sándor Károly Labdarúgó-akadémia (MTK): Nézhetik, de a földrajzi távolság miatt nem jellemző, az akadémia ugyanis Agárdon van.
Kecskeméti Labdarúgó-akadémia: Igen, de csak a kijelölt helyről követhetik az edzéseket.
Bene Ferenc Labdarúgó-akadémia (Kaposvár): Igen, nézhetik, de a cél, hogy az edzésektől a szülőket lehetőleg távol tartsuk. Készül egy szülői váró ennek megoldására. Miután megépült, a hozzátartozók nem látogathatják a gyakorlásokat.

2. Látogathatják-e a szülők az utánpótláscsapatok meccseit?
Honvéd: Igen.
MTK: Igen, nagy számban látogatják.
Kecskemét: Igen.
Kaposvár: Igen.

3. Létezik-e bármilyen viselkedési etikett a szülőkre vonatkozóan, amely az akadémia házirendjében vagy szabályzatában is benne van?
Honvéd: Természetesen a szülők viselkedésének meg kell felelnie a Magyar Futballakadémia által megkövetelt normáknak. A felnőttmérkőzéseken betartandó viselkedés mellett megköveteljük az obszcén és nem pályára való kifejezések mellőzését. Emellett megkérjük a gyermekének taktikai utasításokat rendszeresen bekiabáló szülőt, hogy mellőzze ezt a fajta viselkedést.
MTK: Egyelőre nincs, mert eddig nem tapasztaltunk olyan viselkedést, amely indokolta volna. Ennek ellenére az újonnan épülő akadémiánkon felvetődött a viselkedési útmutató kidolgozásának lehetősége.
Kecskemét: Az akadémiának van egy fair play kódexe, amelyben a játékosokra, a szülőkre, az edzőkre, valamint az alkalmazottakra vonatkozóan is tételesen leírtuk a kötelezettségeiket és a jogaikat. A szülőkre vonatkozó viselkedési normákat is meghatároztuk, ez körvonalakban azt tartalmazza, hogy magatartásukkal mutassanak jó példát gyermeküknek. Sportszerűen támogassák, buzdítsák őt, illetve a többi játékost és csapatot is.
Kaposvár: Létezik, és igyekszünk is betartatni velük. A szülői értekezleteken ez mindig központi téma.

4. Előfordult-e negatív tapasztalat a szülői jelenléttel kapcsolatban mérkőzésen vagy edzésen?
Honvéd: Mérkőzésen többször is. Ilyenkor a szülővel való csendes beszélgetés az esetek kilencven százalékában megoldotta a problémát. Abban a nagyon kevés esetben, amikor ez nem működött, ideiglenes vagy végleges kitiltást alkalmaztunk.
MTK: Hazai oldalról eddig sosem fordult elő olyan viselkedés, ami problémát okozott volna. Vendégoldalról igen, de csak nagyon ritkán. Sajnos egy esetben rendőrt kellett hívni, ám tizenhét év alatt ez egyszer fordult elő. Idegenben gyakrabban ér bennünket inzultus, mert ott inkább az ellenfél hozzátartozói vannak jelen. Néha a szülők itt vezetik le a heti feszültségüket, de nem mérik fel, hogy az ellenfél játékosai is emberek.
Kecskemét: A szülő elfogult a saját gyerekével szemben, a mérkőzésen pedig feszültséget okozhat, ha ezt nem elfogadható hangnemben fejezi ki. Szakembereink törekszenek rá, hogy ha ilyesmi történne, kulturált keretek között rendezzék a helyzetet, emellett a szakmai igazgatót is kereshetik a családtagok. Szerencsére ilyesmi kevésbé jellemző, az akadémiánkon arra törekszünk, hogy a szülőkkel folyamatosan tartsuk a kapcsolatot, így a problémákat meg tudjuk beszélni az adott játékos esetében.
Kaposvár: Igen. Sokszor a szülők tudnak a legnehezebben disztingválni. A legrosszabb, amikor szakmai elvárással szembemenő utasítást adnak a fiatal játékosnak. Sajnos magukat és a gyereket is becsapják az elfogultságukkal.

 

2019.01.21 23:15:19

Minden más foci MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Szerződést kötnek, magyarán két fél írja alá egyetértően az iratot, benne, hogy mi a cél. Így aztán, ha kudarc a vége, mindketten felelősök.