A hollandok megkapják az El Shaarawy, Balotelli duót

Vágólapra másolva!
2013.02.06. 14:05
null
Londonban visszafogottabb volt a drukkerek érdeklődése a brazil válogatott edzése iránt, <br />mint anno nálunk, a Puskás Ferenc Stadionban (Fotók: Reuters)
Több rangadót is rendeznek szerdán a felkészülés jegyében Európában. Az angol labdarúgó-válogatott a visszatérő Ronaldinhóval megerősített brazilokat fogadja. Utóbbiak dél-amerikai ellenlábasa, Argentína eközben Svédországban vendégeskedik. Az európai mezőny meghatározó együttesei közül négy egymás ellen lép pályára: a hollandok az olaszokat, a franciák a németeket fogadják.

 

ANGLIA–BRAZÍLIA

Roy Hodgson, a „háromoroszlánosok” szövetségi kapitánya elárulta: Ashley Cole minden bizonnyal kezdő lesz, így ez lesz a balhátvéd 100. válogatott meccse. A tréner hozzátette, Steven Gerrard marad a csapatkapitány.

Két klasszis bevetésen: Ronaldinho és Neymar
Két klasszis bevetésen: Ronaldinho és Neymar

„Ashley valószínűleg kezdeni fog. Még meglátom, mihez kezdek Leighton Bainesszel, aki szintén remek formában van – utalt a Chelsea balhátvédjére Roy Hodgson, aki beszélt arról a pletykáról is, amely szerint Cole lehet a csapatkapitány Brazília ellen Steven Gerrard helyett. – Nem tudom, miért kellene másnak adnom a karszalagot. Ashley elvégzi a pályán a dolgát, de szerintem nem szeretne potenciális csapatkapitánnyá válni, s nem venné el a tisztséget Gerrardtól. Ha mégis, közbe fogok lépni.”

Hodgson hozzátette: túl komolyan veszik a Brazília elleni meccset ahhoz, hogy tapasztalatszerzésnek lehessen nevezni, inkább olyan, mint egy fontos lépés a hosszú út során.

Két támadó is kidőlt a sorból az angoloknál, Jermain Defoe és Daniel Sturridge sem bevethető, valamint Michael Carrick is sérüléssel bajlódik, így egyikük sem lép pályára szerdán.

A dél-amerikai vendégeknél Ronaldinho reaktiválása jelentette a legnagyobb szenzációt. Az aranylabdás saját bevallása szerint sem számított már arra, hogy ismét meghívót kap a legjobbak közé. A 32 éves klasszis reméli: nemcsak az angolok elleni keretbe került be, hanem a 2014-es brazíliai vb-n is ott lehet.

„Nem számítottam rá – mondta kedden a Wembleyben a válogatott meghívóval kapcsolatban Ronaldinho. – Az előző idényem nagyon jól sikerült, titkon reménykedtem benne, hogy bekerülök a keretbe. Nagyon örülök, hogy ez megvalósult. A stílusom még mindig a régi, ugyanúgy játszom, ahogy eddig. Nagy megtiszteltetés, hogy visszatérhetek Európába, ahol sok időt töltöttem korábban.”

Nemcsak Ronaldinho tér vissza Angliába, a brazil szövetségi kapitány, Luiz Felipe Scolari is, aki a 2008–2009-es szezonban a Chelsea menedzsere volt.

Ronaldinho bízik benne, hogy a 2014-es vb-n is révbe érhet a válogatott.

„Sikerre éhes a csapat, minden adott ahhoz, hogy megnyerjük a világbajnokságot. Fiatal és tapasztalt játékosaink egyaránt vannak. Én vagyok a legrutinosabb, próbálok segíteni mindenkinek – folytatta a labdarúgó, aki kitért Neymarra is. – A világ legjobbjai között van. Nagy megtiszteltetés együtt játszani vele. Neymar még nagyon fiatal, megvan a lehetősége, hogy hamar a világ legjobbjává váljon.”

HOLLANDIA–OLASZORSZÁG

Új Balotelli-image:
egy határozott fiatalember, komoly célokkal
Új Balotelli-image: egy határozott fiatalember, komoly célokkal

Klaas-Jan Huntelaar kedden elhagyta a holland labdarúgó-válogatott edzőtáborát, mivel szemsérülést szenvedett. Louis van Gaal a Schalke támadója helyett Arjen Robbent hívta be a keretbe. A szakember azért mellőzte a Bayern szélsőjét, mert az utóbbi időben nem jutott rendszeres lehetőséghez a münchenieknél.

Az AC Milan mellett az olasz labdarúgó-válogatott csatársorában is összeállhat a Stephan El Shaarawy és Mario Balotelli alkotta duó. Cesare Prandelli szövetségi kapitány együttese a velünk azonos vb-selejtezős csoportban szereplő hollandoknál vendégeskedik.

„Az én álmom a vb-győzelem – szaladt előre nem is kicsit térben és időben az egyiptomi felmenőkkel büszkélkedő El Shaarawy, hogy utána rögtön visszatérjen a jelenbe is. – A Milan pedig nyerjen legközelebb is, gyűjtse a pontokat, és lépjen egyre feljebb a tabellán. Nem számít, hogy ehhez én szerzem a gólt vagy Balotelli. Nagyon boldog vagyok, hogy együtt játszhatok Marióval, aki nemrég érkezett Milánóba, de máris baráti a kapcsolatunk, és a pályán is remekül megértjük egymást. Remélem, hogy Mario mellett én is fontos szereplővé válok.”

El Shaarawy elmondta még: úgy érzi, túl fiatalok és keveset bizonyítottak ahhoz, hogy már most magasztalják, sztároknak kiáltsák ki őket, viszont a vele szemben támasztott elvárásokat illetően soha nem érzett nyomást.

„Az edzőm és a csapattársaim mindig segítettek nekem abban, hogy ezt a nyomást soha ne érezzem.”

SVÉDORSZÁG–ARGENTÍNA

Bár korábban többször kritizálta, de legalábbis cinikus megjegyzéssel illette, a jelzőkkel soha nem óvatoskodó svéd Zlatan Ibrahimovic azt találta mondani a négyszeres aranylabdás argentin zseniről, Lionel Messiről, hogy minden bizonnyal ő a világ legjobb labdarúgója.

„Leo fantasztikus játékos, egyéni képességeit tekintve mind bizonnyal a világ legjobbja, ezért nyer meg minden díjat” – mondta tőle szokatlan sportszerűséggel Ibrahimovic, aki bár jól érzi magát, mégis kisebb sérüléssel bajlódik, és amint azt Erik Hamrén szövetségi kapitány is megerősítette, holnap csak egy félidőt lesz a pályán. Főként annak ismeretében, hogy pénteken már bajnoki vár a PSG-re.

Ibra ékpárja a kisebb sérüléssel bajlódó Johan Elmander helyett minden bizonnyal a rutinos Tobias Hysén lesz.

„Egyértelmű, hogy rajtuk nagyobb a nyomás, hiszen náluk a keret tele van klasszisokkal, akik küzdenek egymással a csapatba kerülésért” – mondta Ibrahimovic, majd megjegyezte: a svédek nincsenek úgy eleresztve, hogy akár két bombaerős válogatottat is kiállítsanak, mint szerdai ellenfelük.

„Mindketten olyanok, mintha egy videojátékban láthatnánk őket – mondta Ibrahimovicról és Messiről a svéd kapitány, Eric Hamrén. – Olyan dolgokat láthatunk tőlük, amiket lehetetlennek gondolunk. Két rendkívüli tehetséges, nagyon, de nagyon jó futballistáról van szó.”

„Nagyszerű játékos, aki fizikailag roppant erős, kiváló a levegőben, sok lecsorgót begyűjt. Komplex futballista, aki képes bármilyen módon gólt szerezni” – ezek már az argentin szövetségi kapitány, Alejandro Sabella szavai, aki ki mást, mint a svédek világklasszisát, Zlatan Ibrahimovicot dicsérte. A szakember kihangsúlyozta: Ibrával szemben különösen figyelmesnek kell lenniük, hiszen klasszisról van szó, de a center szerepe nem befolyásolja őt a saját védőjátékukat illetően.

FRANCIAORSZÁG–NÉMETORSZÁG

Új Löw-image:
lazára vette a mindig snájdig német szakember
Új Löw-image: lazára vette a mindig snájdig német szakember

„Ez egy olyan szituáció, amit neki kell megoldania. Nem lehet könnyű, hogy ilyen keveset játszik, de rutinos, és a válogatottban több időt tölthet a pályán – nyilatkozta a mérkőzés előtti sajtótájékoztatóján Didier Deschamps, a franciák szövetségi kapitánya Karim Benzemával kapcsolatban. – Eredményes akar lenni, de más dolgokra is képes. A gólok előkészítése is ugyanolyan fontos.”

Benzema nyolc hónapja nem tudott gólt szerezni a francia labdarúgó-válogatottban, de Deschamps bizalma továbbra is töretlen a Real Madrid kiválósága felé. A 25 éves csatár ebben az idényben 18 bajnokin öt gólnál jár a blancóknál, a nemzeti csapatban legutóbb tavaly júniusban volt eredményes, Észtország ellen. Benzema a 2012-es Európa-bajnokság a középpályán kapott szerepet, s két francia gólt is előkészített, majd a Fehéroroszország elleni vb-selejtezőn is gólpasszt adott.

„Ha megkérdezik az ellenfeleinket, például Olaszországot, Spanyolországot vagy Németországot, hogy ki az a néhány játékos, akitől tartanak, Benzema biztosan közöttük lesz. Ő több, mint egy középcsatár, szeret játszani a középpályára visszavonva és a széleken is” – tette hozzá a francia válogatott szövetségi kapitánya.

Franciaország szerdán Németországot fogadja felkészülési mérkőzésen. A Nationalelfben sok a hiányzó, Mario Götze, Marco Reus, Marcel Schmelzer és Bastian Schweinsteiger sem lesz ott a 21 órakor kezdőd párizsi találkozón.

Joachim Löw, a német válogatott szövetségi kapitánya előre kijelentette: René Adler védi a csapat kapuját. Manuel Neuer némi csalódottsággal vette ezt tudomásul, szeretett volna védeni, ám megérti a tréner döntését. A német Bild szerint Löw provokálni akarta Neuert, aki ennek ellenére marad a nemzeti tizenegy első számú kapusa.

A PROGRAM

FEBRUÁR 6., SZERDA
AFRIKAI NEMZETEK KUPÁJA, ELŐDÖNTŐ
Mali–Nigéria 16.00
Burkina Faso–Ghána 19.30

VB-SELEJTEZŐ, CONCACAF-ZÓNA, ZÓNADÖNTŐ
Honduras–Amerikai Egyesült Államok 22.00

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Japán–Lettország 3–0
Mianmar–Fülöp-szigetek 12.30
India–Palesztina 14.00
Azerbajdzsán–Liechtenstein 15.00
Dél-Korea–Horvátország 15.00
Moldova–Kazahsztán 16.00
Magyarország–Fehéroroszország 17.00 (A Nemzeti Sport Online élő, szöveges tudósítással jelentkezik.)
Szlovénia–Bosznia-Hercegovina 18.00
Norvégia–Ukrajna 18.00
Chile–Egyiptom 18.00
Ciprus–Szerbia 18.00
Spanyolország–Uruguay 19.00
Albánia–Grúzia 19.00
Izrael–Finnország 19.00
Törökország–Csehország 19.15
Málta–Észak-Írország 19.30
Macedónia–Dánia 19.30
Románia–Ausztrália 20.00
Anglia–Brazília 20.30 (Tv: Sport1)
Hollandia–Olaszország 20.30 (Tv: Digi Sport2)
Svédország–Argentína 20.30
Görögország–Svájc 20.30 (Tv: Sport2)
Izland–Oroszország 20.30
Belgium–Szlovákia 20.45
Wales–Ausztria 20.45
Skócia–Észtország 20.45
Írország–Lengyelország 20.45
Franciaország–Németország 21.00 (Tv: Digi Sport1)
Portugália–Ecuador 21.45
Kenya–Líbia
Tanzánia–Kamerun

FEBRUÁR 7., CSÜTÖRTÖK

VB-SELEJTEZŐ, CONCACAF-ZÓNA, ZÓNADÖNTŐ
Panama–Costa Rica 03.00
Mexikó–Jamaica 03.30

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Trinidad és Tobago–Peru 01.00
Paraguay–Salvador 01.30
Bolívia–Haiti 01.30
Guatemala–Kolumbia 02.00

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik