A francia 2-ben folytatódhat Barthez és az 551 lelkes falu tündérmeséje

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.08.01. 17:16
null
Innen indultak: a Luzenac pályája (Fotó: La Serviette de Geneve)
Toulouse város bírósága bizonyítottnak látta, hogy a francia AP Luzenac labdarúgócsapata rendelkezik a megfelelő pénzügyi háttérrel, ezért engedélyt adott az 551 fős lakosságú falucska csapatának, hogy elinduljon a másodosztály (Ligue 2) küzdelmeiben. A Luzenacnak még nyolc napon belül rajtengedélyt is kell kapnia a benyújtott pénzügyi garanciák alapján, ha ez az akadály is elhárul, a törpecsapat ott lehet a Ligue 2 rajtján.

 

A Pireneusokban, csodálatos környezetben található Luzenac aprócska falva, melynek a legutóbbi (2011-es) népszámlálás adatai alapján 551 lakosa van. Az eredetileg 1936-ban alapított, jelenlegi nevén 2012 óta szereplő piros-kék mezes falusi futballcsapat évtizedekig semmi említésre méltót nem tett, mígnem 2009-ben megnyerte a negyedosztályt (CFA), feljutva a már profiligának számító Nationalba. Már ez is csodaszámba ment, de az igazi varázslat a 2013–2014-es idényben jött: a Luzenac a második helyen végzett a bajnokságban, legjobb játékosa, a kameruni Andé Dona Ndoh gólkirály lett, a Christophe Pélissier edzette csapat pedig már áprilisban feljutást ünnepelhetett.

Soraiban egy bizonyos Fabian Barthezzel, az alig 50 kilométerre található Lavelanet-ben született világbajnok kapus ugyanis a Luzenac klubigazgatója, aki a toulouse-i üzletember, Jérome Ducros-val együtt érkezett, amikor a kiscsapat anyagi gondokkal küszködött. Kettejük ambiciózus terve volt a gárda feljebb juttatása a francia futballpiramison, ám azt ők sem gondolták, hogy már 2014 nyarán a másodosztályú szereplésre kell készülni.

A büszke klubigazgató (Fotó: BFMTV)
A büszke klubigazgató (Fotó: BFMTV)

A hatalmas ünneplés addig tartott, amíg a Francia Labdarúgó-szövetség (FFF) pénzügyi ellenőrző testületének számító DNCG át nem világította a klubot, és tudatta: nem tisztán átláthatók a Luzenac pénzügyei, valamint nem látja, fenntartható módon lehetne-e üzemeltetni a klubot. A kételyek nem is alap nélküliek, elvégre a Luzenac nem használhatja saját pályáját – az elbűvölő környezetben levő falusi pálya egyetlen pici lelátójával már a harmadosztályra sem felelt meg, a klub Foix-ban játszott –, és a toulouse-i stadiont kell bérelnie a másodosztályra. Ez pedig nem kis megterhelés – a pénzügyi felügyelet nem látta biztosítottnak a hátteret, és első fokon megtagadta az indulási jog kiadását. A döntés alapján bent maradt a Chateauroux, a Luzenac meg bajba került.

A faluban természetesen égig ért a felháborodás a DCNG döntése nyomán, a Luzenac képviselői azt mondták, egyszerűen csak azért büntették őket, mert kicsinek tartják a csapatot a másodosztályú szerepléshez. A pénzügyi felügyelet döntése ellen a Toulouse-i Bírósághoz fordult a Luzenac, és az most meghozta döntését, megsemmisítve a pénzügyi felügyelet határozatát, engedélyt adva a kiscsapatnak a másodosztályú indulásra. A bíró megállapította, a Luzenac mecénása, Jérome Ducros visszafizetett minden fennálló adósságot, így nincs alap megkérdőjelezni a klubot működtető gazdasági társaság pénzügyi stabilitását.

Egyre magasabbra lépdelnek a ligarendszerben
Egyre magasabbra lépdelnek a ligarendszerben


A DCNG-nek így ismét össze kell ülni, hogy megadja az engedélyt a Ligue 2-szereplésre a Luzenacnak – amikor ez megtörténik, az alig több mint ötszáz lelkes település másodosztályú csapatnak drukkolhat büszkén. A döntés egyben azt jelenti, hogy a 2014–2015-ös Ligue 2 mezőnyében 21 csapat vehet részt. A Luzenac tündérmeséje nem biztos, hogy a fenntartható futballról szól, ám biztos, hogy történelmi: ilyen apró település csapata még sosem szerepelt a francia másodosztályban. Tegyük hozzá: léteznek ám a Luzenacnál is kisebb európai élvonalbeli csapatok, de egyik sem Franciaország-méretű országban. A másodosztály küzdelmei péntek este indulnak, a Luzenac természetesen még nem szerepel a sorsolásban – a francia liga feladata lesz, hogy a rajtengedély megadása után miként „sorsolja be” a csapatot a Ligue 2 mezőnyébe.

EZ A MESE ROSSZUL ZÁRULT

Nagyon hasonló a Luzenac történetéhez a skót Gretna FC-é, amely a semmiből (illetve a skót negyedik ligából) öt év alatt a skót Premier League-be jutott, és 2006-ban még Skót Kupa-döntőt is játszott, csak tizenegyesek után fejet hajtva a Hearts előtt. A gretnai házasságkötő kovács üllőjét címerében tudó klub szintén pályabérlésre kényszerült saját pályája alkalmatlansága miatt, az élvonalbeli szereplés terhei pedig túl nagynak bizonyultak. A négymillió fontos adósságot felhalmozó Gretna mecénása, Brooks Mileson súlyosan megbetegedett, a klub pedig előbb csődbiztos irányítása alá került, majd 2008. június 3-án beszüntette tevékenységét, és felszámolták. Azóta szurkolói csapat játszik a 2700-as lélekszámú Gretnában, igaz, csak az ötödosztályban (Lowland Football League).

EGY ÚJONC IS ÚSZHAT A PÉNZBEN

Szintén hatalmas lendülettel lépked felfelé a német bajnoki rendszerben az RB Leipzig, ám itt az égvilágon senki sem kérdőjelezi meg az anyagi hátteret, sőt... A Red Bull-konszern pénzében úszó lipcsei csapat (amely az SSV Markranstädt licencének megvásárlásával indította el történetét) a 2009–2010-es szezonban az ötödosztályt, a 2012–2013-as idényben a negyedosztályt nyerte meg, majd 2013–2014-ben a harmadik ligában elért második helyével már a Bundesliga 2.-re „váltott jegyet” a szakmai stábban Bódog Tamással, és a játékoskeretben immár a Győri ETO-tól szerződtetett Kalmár Zsolttal. A cél az élvonal (hosszú távon és becsült százmillió eurós befektetéssel pedig a bajnoki cím), az RB Leipzig története viszont bár meredek felemelkedésről szól, a kifogyhatatlan anyagi háttér miatt nehezen nevezhető tündérmesének.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik