A fogadási maffia bolgár bírót akart Kassai helyére tetetni

Vágólapra másolva!
2012.02.20. 14:32
null
Gyanús ügylet: a románok jelentették a megkeresést (Fotó: Imago)
Címkék
A Gazeta Sporturilor cikke nyomán villámgyorsan végigfutott a román sajtón a hír, amely szerint a délkelet-ázsiai fogadási maffia megpróbálta megvesztegetni a Román Labdarúgó-szövetséget (FRF), hogy Kassai Viktor helyett más játékvezetőt kérjen a február 29-i Románia–Uruguay felkészülési mérkőzésre.

A lap úgy tudja – és ezt az értesülést több román portál is megerősíti – hogy a fogadási csalók Kassai Viktor helyett bolgár játékvezetőt akartak kérni a találkozóra, és ennek érdekében húszezer dolláros (más források szerint húszezer eurós) megvesztegetést kínáltak a románoknak. A bolgár bírót magyarázatuk szerint azért kérték a mérkőzésre, hogy az érintett (és meg nem nevezett) játékvezető előrébb tudjon lépni a sípmesterek rangsorában.

A „kompenzációnak tekintett” pénzáramlást szponzorációnak akarták álcázni. A román szövetség képviselőit január végén, a törökországi Antalyában keresték meg először a kéréssel.

A szövetség megerősítette a megkeresés tényét, bár pontosította a Gazeta cikkét. A hivatalos álláspont szerint a román szövetséget először egy telefonszámért keresték meg, majd a publikus e-mail-címre érkezett egy levél, mely a kérést tartalmazta: engedjék meg, hogy Kassai Viktor más mérkőzést vezessen (amelyre szintén jelölték).

Az FRF válaszában közölte: továbbra is Kassait szeretnék fölkérni a mérkőzés játékvezetőjének, mivel a magyar bírót jelölték ki annak idején az elmaradt román–argentin találkozó dirigálására is, így „megörökölné” a román–uruguayi meccset. A szövetség egyben jelezte, nem tárgyal közvetítőkkel, a küldést közvetlenül kérték egy megállapodás alapján az MLSZ-től. A románok jelentették az esetet, és vizsgálatot indítottak, valamint feljegyzést küldtek az UEFA-nak és a FIFA-nak is.

Az FRF ugyanakkor nem erősítette meg a Gazeta azon értesülését, mely szerint az ügyben egy nigériai származású ügynök, Julius Owen Igdahoro kereste meg a szövetséget. Paul Zaharia szövetségi szóvivő ugyanakkor helytállónak nevezte lap egy másik információját: a fogadási maffia képviselője azt hitte, hogy Kassai Viktor az FRF főtitkárának, Adalbert Kassainak a fia...

„Azt kérték, hogy X vezesse a meccset adott pénzösszegért cserébe. Elkeserítő, hogy mikkel próbálkoznak. A FIFA-nak írtam jelentést az ügyről” – idézi Mircea Sandut, az FRF elnökét a manna.ro.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik