A FIFA a botrányos felkészülési meccsek után szigort ígér

Vágólapra másolva!
2011.03.03. 19:12
null
A FIFA „beintett”: szigorúbb szabályozás lesz a felkészülési meccseken (Fotó: Action Images)
Címkék
Jérome Valcke, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) főtitkára bejelentette: a szervezet a jövőben sokkal szigorúbban ellenőrzi a felkészülési válogatott mérkőzéseket, mivel „megengedhetetlen események" történtek az elmúlt hónapokban – a vezető a Bahrein–Togo meccsen kiálló togói álválogatottra, valamint a magyar bírói hármas vezette Bulgária–Észtország (2–2) és Lettország–Bolívia (2–1) találkozókra célzott.

Elképzelhető, hogy a jövőben a FIFA engedélyét kell kérni válogatott felkészülési mérkőzések megrendezéséhez, és a játékvezetők is csak a FIFA-keretből kerülhetnek ki – Jérome Valcke, a szövetség főtitkára szigorításokat ígér.

A FIFA-nál több eset is kiverte a biztosítékot az elmúlt hónapokban. A szövetség vizsgálja a Lengyel Kolos, Selmeczi Krisztián, Csák János magyar hármas vezette, négy tizenegyesgóllal 2–2-re végződött Bulgária–Észtország és a horvát hármas vezette Lettország–Bolívia mérkőzéseket. Mindkét találkozóra fogadási csalás árnyéka vetül.

„Súlyos problémák voltak a törökországi felkészülési meccseken és a Bahrein–Togo találkozón is, melyen egy togói álválogatott lépett pályára. Biztosítani fogjuk, hogy ilyen esetek a jövőben ne történhessenek meg. Nem lehet úgy szervezni mérkőzést, hogy a FIFA-nak ne jelezzék, és közbelépünk, ha fogadási gyanút látunk. Bekérünk a jövőben több információt, így a játékvezetők nevét is. Mind a FIFA-nak, mind a kontinentális szövetségeknek joguk lesz játékvezetőt cserélni, ha gyanú vetődik fel. Törökországban egy szürke zónában mozgott mindenki" – jelentette ki Valcke.

A FIFA eddig a szövetségekre hagyta teljes mértékben a felkészülési meccsek megszervezését és a játékvezetők felkérését is.

„A labdarúgás nagyon vonzó terep lett a fogadási csalások számára, és meg kell védenünk a játékot. A saját népszerűségünk áldozatai lettünk, és fel kell vállalnunk a felelősséget" – mondta a főtitkár.

Az említett Bahrein–Togo (3–0) mérkőzésen Tchanile Bana, a togói válogatott pályaedzője (no meg játékosügynök) egy álválogatottat vitt magával, mely aztán feltűnően gyengén játszva kikapott. A Zimbabwei Labdarúgó-szövetség októberben vizsgálatot indított, miután felvetődött a gyanú, hogy a nemzeti tizenegy az ázsiai fogadási maffia utasítására mérkőzések sorát adta el.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik