Nem jött be az UEFA trükkje - a Gibraltár-ügy

SZ. E. M. / KölnSZ. E. M. / Köln
Vágólapra másolva!
2011.10.04. 20:23
null
A jövőben a gibraltári Victoria Stadionban is rendezhetnek UEFA-meccseket? <br />
Ezen a héten rendezik meg Kölnben hetedik alkalommal a Play The Game elnevezésű konferenciát. A független szervezet célja, hogy évről évre felhívja a figyelmet a sport aktuálisan legfontosabb problémáira. Az idei konferencián így szó lesz a fogadási csalásokról, a doppingról, a korrupcióról, illetve a tömegsportról is. Újságírók mellett tudósok, sportolók és sportvezetők is próbálnak megoldást találni a legégetőbb kérdésekre. Persze más témák is szóba kerülnek, egy angol újságíró hívta fel munkatársunk figyelmét egy esetre, amely eddig viszonylag kevés nyilvánosságot kapott a világsajtóban.

A legmagasabb fórumnak tekintett Sportdöntőbíróság (CAS) ugyanis úgy határozott, az UEFA-nak fel kell vennie Gibraltárt a tagszövetségek közé. Az európai szövetség harminc napot kapott, hogy reagálhasson, ez a határidő jövő héten jár le. Gibraltár még 1999-ben jelentkezett, akkor minden követelménynek megfelelt, ám valamivel a jelentkezést követően az UEFA szabályt módosított és csak olyan jelentkezőket fogadott be, melyeket az ENSZ is országként ismer el. A Spanyolországgal határos kis brit kolónia így kihullott a rostán, ám a jelentkezése utáni szabálymódosítás miatt a Sportdöntőbírósághoz fordul.

Ami különösen pikánssá teszi a helyzetet, az Spanyolország álláspontja. A Spanyol Labdarúgó-szövetség jelenleg is hivatalban lévő elnöke, Ángel María Villar néhány éve úgy nyilatkozott, minden erejükkel azon lesznek, hogy megakadályozzák Gibraltár UEFA-tagságát.

Ha ez mégis megvalósulna, akkor a korábban megfogalmazott álláspont szerint Spanyolország kilép minden olyan versenysorozatból, amelyben Gibraltár is érdekelt (válogatott selejtezők, európai kupák). Azt nem tudni, hogy ez a fenyegetés mennyire valós, egy angol újságíró kolléga szerint a jövő évi UEFA-kongresszuson szavazás lesz a kérdéssel kapcsolatban, tehát akár azt is feltételezhetjük, hogy a spanyolok így próbálnak nyomást gyakorolni.

A már korábban említett szabálymódosítást visszamenőleg nem alkalmazzák, így több ország, például Feröer is megőrizheti tagságát, míg a jelek szerint a szövetségen kívüli Grönland vagy Koszovó hiába reménykedik.

„Miért törődnének egy Koszovóhoz hasonló kis országgal, mikor számukra semmi haszon nincs ebben?” – tette fel korábban a kérdést Edmond Rugova, korábbi koszovói szövetségi kapitány.

Ugyan valóban kis országokról van szó, ám mégis, számukra fontos lenne, hogy hivatalosan is tagjai lehessenek az UEFA-nak, illetve a FIFA-nak. Persze nem csak azért, hogy hivatalos válogatott mérkőzéseket játszhassanak, hanem azért is, hogy az előbbi szervezetektől kapott támogatásból fejlesszék futballjukat.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik