nemzetisport.hu 2015.02.09 15:42 Frissítve: 2015.03.30 03:17

A Chelsea, az Arsenal és a Man. City is túlfizette januári vételeit

Január végén bezárult a nemzetközi átigazolási piac, a neuchateli egyetem Nemzetközi Sporttudományi Központjának futballal foglalkozó kutatócsoportja (CIES Football Observatory) a topligákban regisztrált játékosmozgásokat vizsgálta a játékosok piaci értéke és az értük kifizetett átigazolási összegek tekintetében. A vizsgálat arra a kérdésre akart választ adni, hogy melyik klubok fizették túl téli szerzeményeiket, és mely klubok igazoltak áron alul.

Juan Cuadrado is a Chelsea-ben folytatja pályafutását (Fotó: Action Images)

 

A CIES táblázatából kiderül, hogy az öt leginkább túlfizetett téli szerzeményből négy a Premier League-ben landolt, igaz, ebből három onnan is indult.

A „legjobb” eladást a Benfica produkálta: a Monaco félévnyi kölcsönjáték után a télen megvásárolta a portugál Bernanrdo Silva játékjogát 15.7 millió euróért. A támadó középpályás jelenlegi értékét a CIES 6.5 millióra teszi, a két érték közti 9.2 milliós differenciának köszönhetően az AS Monaco trónol az áron felül megvásárolt játékosok toplistáján.

A TELJES TÁBLÁZATÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

Mögötte az Arsenal új hátvédje, a Villarrealtól szerződtetett Gabriel Paulista található, kereken 9 milliós érték és ár közötti különbséggel. A harmadik a Manchester City elefántcsontparti csatára, akiért 6.3 millióval fizettek többet a Swansea Citynek jelenlegi piaci értékéhez képest. Hangsúlyozzuk, a CIES értékkalkulációja szerint.

A januári átigazolási piac csapatépítésre nem igazán, inkább a keretben felbukkanó hiányosságok hegesztésére alkalmas. A vásárló csapatoknak nincs ideje hosszú tárgyalásokra, a biztos siker érdekében kifizetik a szerződésben vagy opciós vételi jogban meghatározott kivásárlási árat. Ez történt az immáron chelsea-s Juan Cuadrado és a fentebb említett Bony esetében is.

Bernardo Silva és a Chelsea-től a Southamptonhoz kerülő Ryan Bertrand esetében a fejlődés lehetősége vitte fel a vételi árat, de ez szintén igaz Paulistára is. Mindhárman esélyesek rá, hogy hazájuk válogatottjának oszlopos tagjai legyenek. Cuadrado és Bony már azok.

Miközben a Chelsea vett áron felül játékost, adott is el. A Wolfsburghoz távozó André Schürrle és Ryan Bertrand is ebbe a kategóriába tartozik. Schürrléért a németek másfél millió euróval fizettek többet, miközben az Atléticóban egyre inkább magára találó Fernando Torres kölcsönadása (a Milannak, onnan pedig a spanyol bajnoknak) a csatár fizetése szempontjából jelentett spórolást a londoni klubnak.

A TELJES TÁBLÁZATÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

A táblázat alsó felében, azaz az áron alul vásárolt játékosok közül a Sampdoriától a Napolihoz kerülő Manolo Gabbiadini neve a legismertebb, a legfeltűnőbb viszont, hogy a top 5-ben szinte kizárólag olasz klubokat találunk. Ez az olasz labdarúgás gazdasági helyzetével magyarázható, azaz a Serie A-n (és Serie B-n) belül mozgó játékosokat eladó klubok januárban kénytelenek voltak áron alul értékesíteni portékájukat, ha garantáltan pénzhez akartak jutni.

2020.09.25 16:15:41

Minden más foci BOROS MIKLÓS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Először nyert ebben az idényben a Sepsi, amely idegenben egygólos hátrányból fordított a Voluntari ellen.

2020.09.24 21:41:33

Minden más foci CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Az újítások többségének többször is ki kell állnia a puding próbáját, amíg elfogadják. Egyelőre a kísérletezés zajlik, sokszor megfelelő alany hiányában.

2020.09.24 17:37:51

Minden más foci TÓTH ÁDÁM (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

A Puskás Arénában emlékezetes mérkőzésen verték meg a müncheniek az 1–0-ra még vezető Sevillát.

2020.09.18 21:48:20

Minden más foci BERTA MIHÁLY, DANCSÁK ANDRÁS, MIKOLA BENCE

Minden, amit a portugál világsztár válogatottbeli góljairól tudni érdemes.

2020.09.21 21:32:54

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

NYÁRI TRANSZFERSOROZAT. Külföldi csapatok leendő, aktív és volt világsztárokat is igazoltak a francia élvonalból.