A bíró hibázott, Ghána meg büntetett

Vágólapra másolva!
2013.01.24. 18:06
null
A sárga mezes mali csapat az utolsó fordulóban alighanem ki-ki meccset vívhat a Kongói DK-val (Fotó: Reuters)
A ghánai labdarúgó-válogatott Mubarak Wakaso 38. percben szerzett tizenegyesgóljával 1–0-s győzelmet aratott Mali ellen az Afrikai Nemzetek Kupája B csoportjában. Gól nélküli döntetlenre végződött a Kongói DK és Niger csatája. A csoportban két forduló után négy ponttal Ghána vezet a hárompontos Mali, a kétpontos Kongói DK és az egypontos Niger előtt – még mindegyik válogatott továbbjuthat.

Az ANK fő esélyesei között számon tartott Ghána a Kongói DK ellen még kiengedte a kezéből a győzelmet, Mali ellen azonban már nem szórta el a pontokat, és egy büntetővel minimális különbségű győzelmet aratott.

A mérkőzés ijedelemmel kezdődött a ghánaiak számára, mivel egy hosszú indítást követően kapusuk, Fatau Dauda fenékre huppant, majd kézzel terelte el a labdát a kiugró Seydou Keita elől. Noumandiez Doué játékvezető csak sárgát adott Daudának (vajon miért?), Keita pedig átkozódhatott, mert centikkel tévesztette el a megítélt szabadrúgásból a jobb alsó sarkot.

A ghánaiak távoli lövésekkel, majd egy kapufán csattanó Emmanuel Agyemang-Badu-fejessel feleltek, hogy aztán az első félidő hajrájában megszerezzék a vezetést. Agyemang-Badu tört be a tizenhatosra, Adama Tamboura pedig vitt mindent (többek között a ghánai lábát is) – tizenegyes. A büntetőt Mubarak Wakaso magabiztosan, erőből bevarrta.

A második félidőben a mali csapat becsülettel, de elképzelés nélkül és veszélytelenül darált, Ghána meg nem tudott élni a megnyíló kontralehetőségekkel – maradt az 1–0, mely igen jó helyzetbe hozta a „Fekete Csillagokat.”

A mindent eldöntő büntető

Elmaradt a piros lap

Az esti mérkőzésen a várakozásoknak megfelelően a Kongói DK kezdeményezett többet (és ki is hagyott néhány helyzetet, elsősorban legjobb csatára, Dieumerci Mbokani révén), csakhogy a nigeriek rontották el a meccs legnagyobb ziccerét: még a mérkőzés elején Modibo Sidibe teljesen egyedül vezethette a kapura a labdát, megnézte magának a hosszú alsót, ám a kapufát találta el csavarásával.

Niger mindenesetre végig tudta tartani a lépést – tegyük hozzá, a Kongói DK nem diktált valami nagy tempót... –, sőt, Moussa Maazou révén jó néhányszor meg is keverte a kék-piros mezesek védelmét. Igaz, eredménytelenül tette ezt, így az elég gyenge mérkőzés gól nélküli döntetlenre végződött. Az eredmény azt jelenti, hogy Nigernek le kell győznie Ghánát a továbbjutáshoz, a Kongói DK-nak pedig Mali ellen kell megszereznie a negyeddöntőbe kerüléshez szükséges három pontot. Niger csütörtöki pontszerzése egyébiránt történelmi: az ország most gazdagodott először ponttal Afrika-kupa-mérkőzésen.

AFRIKAI NEMZETEK KUPÁJA
Ghána–Mali 1–0 (1–0)
Port Elizabeth.
Ghána: Dauda – Pantsil, Boye, Vorsah, Afful – Adomah (Asante, 84.), Agyemang Badu, Rabiu, Wakaso (Atsu, 73.) – K. Asamoah (D. Boateng, 77.) – Asamoah Gyan
Mali: Samassa – F. Diawara , N'Diaye, A. Coulibaly, Tamboura - Sey. Keita, Sa. Diakité, M. Sissoko (Sow, 68.) – M. Traoré (Samassa, 76.), Diabaté, S. Diarra (Maiga, a szünetben)
Gólszerző: Wakaso (38. – 11-esből)
Kongói DK–Niger 0–0
Port Elizabeth.
Kongói DK: Kidiaba – Mpeko, Mabiala, Mongongu, Kasusula – Mulota (Kaluyituka, 56.), Mulumbu, Makiadi, Mputu Mabi (Matumona, 72.) – Mbokani, LuaLua (Kanda, a szünetben)
Niger: Daouda – Bachar, Chikoto, Dan Kowa, Fatoukouma – Koudize (N'Gounou, 79.), Lacina – Maazou, Soumaila, Garba (Talatou, a szünetben) – Sidibe (Issoufou, 90.)
AZ ÁLLÁS
1. Ghána 2 1 1 3–2 4
2. Mali 2 1 1 1–1 3
3. Kongói DK 2 2 2–2 2
4. Niger 2 1 1 0–1 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik