Gyász: elhunyt Dror Kastan, a korábbi izraeli kapitány

Vágólapra másolva!
2024.01.16. 20:41
A Jerusalem Post című lap hétfői tudósítása szerint életének 80. évében elhunyt Dror Kastan, az izraeli labdarúgás történetének legsikeresebb edzője, a válogatott korábbi szövetségi kapitánya. A lap megszólaltatta Miki Zohar kultúráért és sportért felelős minisztert is, aki szerint Kastan „az izraeli futball fejlődésében óriási szerepet játszott”.
Dror Kastan (1944–2024) (Fotó: Getty Images)
Dror Kastan (1944–2024) (Fotó: Getty Images)

 

Dror Kastan 1944 októberében született, és 18 évesen úgy került be hazája felnőttválogatottjának keretébe, hogy előtte egyetlen felnőttbajnoki mérkőzésen sem játszott. Végül összesen három válogatott mérkőzésen szerepelt 1962-ben, 1976-ig tartó játékos-pályafutása során pedig a Hapoel Petah Tikva és a Hapoel Kfar Szaba csapatában játszott, majd visszavonulása után azonnal edzőnek állt.

Ebben a minőségben az összes nagy izraeli klubnál dolgozott, a Beitar Jeruzsálemnek és a Hapoel Tel-Avivnak is négy-négy különböző alkalommal volt a vezetőedzője. Pályafutása során irányította Izrael U21-es válogatottját, majd 2006–2010 között hazája felnőttválogatottjának a kispadját foglalta el. Ez idő alatt egy alkalommal a magyar válogatott ellen is pályára küldte fiait, a 2009 februárjában rendezett meccsen 1–0-ra nyert Izrael.

Kastan játékosként egy bajnoki címet szerzett, edzőként jóval sikeresebb volt: hat bajnoki címéből hármat a Beitarral nyert, egyszer meg a Hapoel Kfar Szabával, a Maccabi Tel-Avivval, illetve a Hapeol Tel-Avivval szerzett aranyérmet. Hatszor nyert Izraeli Kupát is.

Az ezredforduló környékén több magyar válogatott játékos is dolgozott a keze alatt, edzője volt többek között Pisont Istvánnak, Halmai Gábornak, Hamar Istvánnak, Sallói Istvánnak, Sándor Tamásnak is, legutóbb pedig a Bnei Jehudánál Hrepka Ádámmal dolgozott együtt.

Kastan halálának oka egyelőre ismeretlen.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik