A 2026-OS LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁG SELEJTEZŐJÉNEK MENETRENDJE

Vágólapra másolva!
2023.10.12. 09:18
null
Az egyik tervezett helyszín: a New York-i, pontosabban East Rutherford-i MetLife Stadion (Fotó: Getty Images)<br />
Noha a bennünket leginkább érdeklő európai selejtező csak 2025 tavaszán indul, Dél-Amerikában már 2023. szeptember 7-én megkezdődtek a 2026-os futball-világbajnokság előcsatározásai, és az ősz folyamán bekapcsolódtak Ázsia és Afrika válogatottjai is. Nézzük, hogyan juthatnak el a csapatok a 23. labdarúgó-vb-re, mik a legfontosabb tudnivalók!

 

ÚJDONSÁGOK

• Mint ismert, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) jelentős létszámemelésről döntött, másfélszer annyi (48) csapat lesz ott a 2026-os világbajnokságon, mint az 1998–2022 közötti időszak tornáin, ami természetesen befolyásolja a selejtezők menetét is.

• A 2026-os világbajnokságnak három házigazdája lesz (Egyesült Államok, Kanada, Mexikó), ők mindhárman tagjai a döntő mezőnyének, vagyis a selejtező 45 helyért folyik.

• A létszámemelésnek köszönhetően Afrika és Ázsia 4-4, Európa 3, Dél-Amerika 2 plusz vb-helyet kapott, és a vb-k történetében először Óceániának is jut 1 direkt kvóta. A Közép-Amerika és a karibi térség válogatottjait tömörítő CONCACAF-zóna továbbra is három automatikus kvótát tölthet be, csakhogy a három rendező is innen kerül ki, úgyhogy valójában onnan is 3-mal több válogatott jut vb-szereplési lehetőséghez.

Nézzük, miként alakul a selejtező!

EURÓPA

Nevező országok száma: 55 (ebből egy, Oroszország, az Ukrajna ellen indított háborúja miatt egyelőre felfüggesztve)
Vb-helyek száma: 16
Interkontinentális playoffkvóta: 0
A selejtezők kezdete: 2025. március
A selejtezők vége: 2026. március
A RÉSZLETES MENETREND MÉG NEM KÉSZÜLT EL.

A szokásoknak megfelelően selejtezőcsoportokon keresztül vezet az út a vb-döntőbe. A selejtezőcsoportok sorsolása várhatóan 2024 őszén/telén lesz.

• 1. kör: tizenkét négy- és ötcsapatos csoportban zajlanak majd a selejtezők 2025 márciusától nyolc hónapon keresztül, a 12 csoportelső automatikusan kijut a vb-re (12 KVÓTA).

Vigaszág
• 2. kör: a további négy kvóta a 16 csapatos playoffban kel el. Résztvevői: a selejtezőcsoportok 12 második helyezettje és négy, vb-kvótához nem jutó csapat a Nemzetek Ligája 2024–2025-ös kiírásából. A playoff mindhárom ágán négy-négy együttes szerepel, az egymeccses elődöntőket egymeccses döntők követik, ezek nyertesei jutnak vb-kvótához (4 KVÓTA).

 

DÉL-AMERIKA

Nevező országok száma: 10
Vb-helyek száma: 6
Interkontinentális playoffkvóta: 1
A selejtezők kezdete: 2023. szeptember
A selejtezők vége: 2025. szeptember
MENETREND ITT!

A menetrend a szokásos: a tíz válogatott maratoni, 18 fordulós oda-vissza körmérkőzést vív, a záró tabella első hat helyezettje kijut a világbajnokságra (6 KVÓTA).

Vigaszág
A tabella hetedik helyezettje képviseli Dél-Amerikát az interkontinentális playofftornán.

Lionel Messi címvédő argentin válogatottja az elsők között kezdte meg a selejtezőket (Fotó: Getty Images)
Lionel Messi címvédő argentin válogatottja az elsők között kezdte meg a selejtezőket (Fotó: Getty Images)


ÁZSIA

Nevező országok száma: 46
Vb-helyek száma: 8
Interkontinentális playoffkvóta: 1
A selejtezők kezdete: 2023. október
A selejtezők vége: 2025. november
MENETREND ITT!

Az ázsiai válogatottak a legutóbbi kiíráshoz hasonlóan három plusz két körben selejteznek, de az elérhető több kvóta miatt valamelyest átalakult a menetrend.

• 1. kör (20 csapat): a zóna erősorrendjének 27–46. helyezettje lép pályára (besorolási alap a FIFA 2023. júliusi világranglistája), az oda-vissza rendszerben zajló párharcok győztesei továbbjutnak.
• 2. kör (36 csapat): a 10 továbbjutóhoz csatlakozik az első körben erőnyerő 26 csapat, kilenc csoportban oda-vissza körmérkőzés következik, az első és a második helyezettek bejutnak a harmadik körbe.
• 3. kör (18 csapat): az előző kör 18 továbbjutója három hatos csoportban újabb oda-vissza körmérkőzést vív, a csoportok első két helyezettje (hat csapat) kijut a világbajnokságra (6 KVÓTA).

Vigaszág
• 4. kör (6 csapat): a 3. kör három csoportjának harmadik és negyedik helyezettjei két hármas csoportban körmérkőzést játszanak, de csak egyszer (visszavágók nincsenek). A csoportgyőztesek kijutnak a vb-re (2 KVÓTA).
• 5. kör (2 csapat): a 4. kör két csoportmásodikja oda-visszavágós párharcban dönt arról, melyikük képviseli Ázsiát az interkontinentális playofftornán.


AFRIKA

Nevező országok száma: 54
Vb-helyek száma: 9
Interkontinentális playoffkvóta: 1
A selejtezők kezdete: 2023. november
A selejtezők vége: 2025. november
MENETREND ITT!

A több kvóta birtokában az afrikai szövetség jelentősen egyszerűsítette a világbajnoki selejtezők rendszerét: a legutóbbi háromkörös szisztéma helyett ezúttal csupán egyetlen csoportkörben dől el, melyik kilenc válogatott képviseli a kontinenst a 48-as döntőben. Viszont beiktattak egy pótselejtezőt.

• 1. kör (54 csapat): kilenc hatcsapatos csoportban oda-vissza körmérkőzést rendeznek, és a végén az első helyezettek kijutnak a világbajnokságra (9 KVÓTA).

Vigaszág
• 2. kör (4 csapat): a négy legjobb csoportmásodik minitornán (két elődöntő, egy döntő) vesz részt, a győztes képviseli Afrikát az interkontinentális playofftornán.

Marokkó legutóbb negyedik lett – természetesen újra a kijutás az elsődleges cél (Fotó: Getty Images)
Marokkó legutóbb negyedik lett – természetesen újra a kijutás az elsődleges cél (Fotó: Getty Images)

 

KÖZÉP-AMERIKA (CONCACAF-TÉRSÉG)

Nevező országok száma: 32+3
Vb-helyek száma: 3 + 3 rendező (Egyesült Államok, Kanada, Mexikó)
Interkontinentális playoffkvóta: 2
A selejtezők kezdete: 2024. március
A selejtezők vége: 2025. november
A RÉSZLETES MENETREND MÉG NEM KÉSZÜLT EL.

Mivel a térség három országa, köztük két szinte állandó vb-résztvevő rendezi meg a 2026-os világbajnokságot, a többiek, a „kicsik” óriási lehetőséghez jutnak. Nézzük, milyen úton juthatnak tovább!

• 1. kör (4 csapat): a térség négy leggyengébb válogatottja (a 2023. novemberi FIFA-világranglista alapján) két párban oda-vissza párharcot vív, és a győztesek bejutnak a következő körbe.
• 2. kör (30 csapat): az első körben erőnyerő 28 válogatott és az onnan továbbjutó kettő hat darab ötös csoportban körmérkőzést vív, de csak egyszer: minden csapat kétszer játszik otthon, kétszer idegenben. A csoportok első és második helyezettjei továbbjutnak.
• 3. kör (12 csapat): az előző kör továbbjutói három négyes csoportban oda-vissza körmérkőzést vívnak, amelynek végén a három csoportelső kijut a világbajnokságra (3 KVÓTA).

Vigaszág
A 3. kör két jobbik csoportmásodikja képviseli a CONCACAF-térséget az interkontinentális playofftornán.


ÓCEÁNIA

Nevező országok száma: 11
Vb-helyek száma: 1
Interkontinentális playoffkvóta: 1
A selejtezők kezdete: 2024. szeptember
A selejtezők vége: 2025. március
A RÉSZLETES MENETREND MÉG NEM KÉSZÜLT EL.

A térség első alkalommal jutott automatikus világbajnoki kvótához, sőt az interkontinentális pótselejtezőn akár még egy résztvevőt delegálhat a 2026-os tornára.

• 1. kör (4 csapat): a zóna erősorrendjének négy leggyengébb csapata (besorolási alap a FIFA egy későbbi világranglistája) minitornát vív (két elődöntő, egy döntő), a tornagyőztes továbbjut.
• 2. kör (8 csapat): a továbbjutóhoz csatlakozik az első körben erőnyerő hét csapat, két csoportban körmérkőzés következik (csak egy, visszavágók nincsenek), az első és a második helyezettek bejutnak a harmadik körbe.
• 3. kör (4 csapat): a négy továbbjutó minitornát vív (két elődöntő, egy döntő), a tornagyőztes továbbjut (1 KVÓTA).

Vigaszág
A zónadöntő vesztese képviseli Óceániát az interkontinentális playofftornán.

Az új-zélandiak régóta vártak erre a létszámemelésre (Fotó: Getty Images)
Az új-zélandiak régóta vártak erre a létszámemelésre (Fotó: Getty Images)

 


INTERKONTINENTÁLIS PLAYOFF

Résztvevők száma: 6
Vb-helyek száma: 2
Időpont: 2026. március

A legtöbb vb-kvótához jutó Európa kivételével minden konföderáció delegál egy-egy válogatottat a tornára, sőt a vb-rendező CONCACAF-térség kettőt is.

A vb-teszteseményeként szolgáló tornán négy mérkőzést rendeznek (két elődöntő, két döntő). Az aktuális FIFA-világranglista alapján a két legerősebb résztvevőt kiemelik, a további négyet párba sorsolják; utóbbi két mérkőzés győztese bejut a döntőbe, ahol valamelyik kiemelttel találkozik majd. A döntők két nyertese kijut a világbajnokságra (2 KVÓTA).

 

NÉHÁNY SZÓ A DÖNTŐRŐL

• A 2026-os lesz a 23. labdarúgó-világbajnokság, egyben az első olyan, amelyet három ország rendez meg. Mexikó az első olyan ország, amelyik harmadszor lesz házigazda (1970-ben és 1986-ban egyedül rendezett), az Egyesült Államok 1994 után másodszor látja vendégül a vb-t, míg Kanada először ad otthont futball-vb-nek.

• A tornát 2026 júniusában-júliusában rendezik meg, a döntő 2026. július 19-én lesz.

• A 48 csapatot 12 négyes csoportba osztják, az első és a második helyezettek, valamint a nyolc legjobb csoportharmadik bejut a legjobb 32 közé, ahonnan kieséses rendszerben folytatódnak a küzdelmek egészen a döntőig.

• A legutóbbi tornán 64, 2026-ban viszont már 104 mérkőzést rendeznek; a döntőt játszó csapatok az eddigi hét helyett összesen nyolc meccsen lépnek pályára a tornán.

• A mérkőzéseket 16 városban játsszák le. Az Egyesült Államok tizenegy (Atlanta, Boston, Dallas, Houston, Kansas City, Los Angeles, Miami, New York, Philadelphia, San Francisco, Seattle), Mexikó három (Guadalajara, Mexikóváros, Monterrey), Kanada két várossal (Toronto, Vancouver) veszi ki a részét a rendezésből.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik