Címlapsztori: a sérülések mellett Neymar legnagyobb ellensége saját maga

Vágólapra másolva!
2023.10.24. 08:32
null
Neymar a PSG-ben „kallódott el”, a fények városában túl nagy volt az éjszakai csábítás (Fotó: AFP)
A közelmúlt egyik legnagyobb tehetségének számított, Pelé utódjaként tekintettek rá hazájában, ám Neymar immár feltehetően sohasem tör ki az örök ígéret szerepéből. Az egyébként valóban klasszis labdarúgó 31 évesen olyan súlyos sérülést szenvedett, amely után a legkiválóbb élsportolói magatartást tanúsító játékosoknak is végtelenül nehéz talpra állni, csakhogy ő még véletlenül sem sorolható ebbe a táborba.

A tényállás: a brazil válogatott egyik legjobb játékosa, Neymar, aki köré már évek óta próbálják felépíteni a csapatot, október 18-án keresztszalag-szakadást szenvedett az Uruguay elleni világbajnoki selejtezőn, így hónapokra búcsút kell intenie a játéknak. Tekintve, hogy az első diagnózisok szerint nemcsak az elülső keresztszalagja szakadt el a bal térdében, hanem a meniszkusz is megsérült, óhatatlan, hogy műtéti beavatkozás vár rá, a felépülési időszak legalább hat, de inkább nyolc-kilenc (rosszabb esetben még több) hónapot vesz igénybe. Mindez azt jelenti, hogy a dél-amerikai támadó, aki a nyáron azzal a nem titkolt szándékkal igazolt a szaúdi Al-Hilalhoz a Paris Saint-Germaintől, hogy az ország futballjának fellendítéséért játsszon, és azon keresztül Szaúd-Arábia imázsát erősítse, aligha lép már pályára az idényben.

MÁRIS MEGY A MARAKODÁS

Figyelembe véve, hogy Brazíliában és Szaúd-Arábiá­ban is Neymar fontossága túlmutat az egyszerű labdarúgóén, gyakorlatilag mint valami koncon, úgy kezdtek el marakodni felette az érintett felek. Először is az Al-Hilal befektetőként és munkáltatóként azonnal jogot formált arra, hogy a játékos operációját és felépülését felügyelje, csakhogy ugyanezt szeretné a Brazil Labdarúgó-szövetség (CBF), amely nagy tervet szövöget arról, hogy a jövő nyári, Egyesült Államokban rendezendő Copa Américán a világ egyik legpiacképesebb válogatottjaként adja el magát. A CBF vágya szerint ekkor már Carlo Ancelotti vezetné a selecaót, Neymar pedig a csapat első számú játékosaként tündökölne.

A CBF nem diszponál akkora vagyonnal és érdekérvényesítési képességgel, mint világ egyik legnagyobb, mintegy 700 milliárd dollárral gazdálkodó szuverén befektetési vagyon­alapja – a szaúdi Állami Befektetési Alap (PIF) – révén megtámogatott rijádi egyesület, ám számolhat a játékos akaratával, aki alig néhány órával a sérülése után arról értekezett a közösségi oldalán, hogy minden korábbinál nagyobb szüksége lesz a családjára és a barátaira a felépüléséhez, ergo Brazíliában akar lábadozni.

Montevideóban az Uruguay elleni selejtezőn hordágyon kellett levinni Neymart, mint kiderült, bal térdében elszakadt a keresztszalag, és a porc is megsérült, így az idényének már vége (Fotó: AFP)
Montevideóban az Uruguay elleni selejtezőn hordágyon kellett levinni Neymart, mint kiderült, bal térdében elszakadt a keresztszalag, és a porc is megsérült, így az idényének már vége (Fotó: AFP)

Más kérdés, hogy jelen esetben még Neymar szava is kevés lehet a tusakodásban, és bizonyosan nem lendít a helyzeten, hogy több nappal a sérülést követően sincs megállapodás sem a műtét helyszínéről, sem a pontos időpontjáról, noha egyértelmű, hogy egy-két héten belül sort kell keríteni rá.
Az sem segíti a gyors megállapodást, hogy a CBF-nek és az Al-Hilalnak nem sikerült barátságot kötnie a nyáron, sőt kifejezetten ellenségesen alakult a ismerkedés. Miután Neymar augusztus 15-én aláírt új egyesületéhez, Rijádból elsőként szivárgott ki az információ, amely szerint a játékos sérülten érkezett a csapathoz, a felépüléséhez pedig legalább egy hónap kellene. Ehhez képest Fernando Diniz, a brazil válogatott szövetségi kapitánya augusztus 18-án szemrebbenés nélkül a keretbe nevezte Neymart a Bolívia (szeptember 9.) és Peru (szeptember 13.) elleni vb-selejtezőre, ami természetesen kiverte a biztosítékot az Al-Hilalnál.

Miután végül mégis elengedték Neymart a válogatotthoz, amelyben kifejezetten jól játszott mindkét meccsen, majd egészségesen tért vissza a klubjához, úgy tűnt, elül az ügy. Neymar végre bemutatkozhatott az Al-Hilalban, sőt, az ázsiai BL-ben, a Naszadzsi Mazandaran ellen megszerezte első gólját.

Ezután utazott el a Venezuela és az Uruguay elleni selejtezőre…

 

KIZÁRÓLAG RIJÁD LUXUSA VONZOTTA A VILÁGSZTÁRT

Miután bekövetkezett a baj, elindult tehát a marakodás, ám felszínre tört egy régi, Neymar pályafutását végigkísérő vád is: a 31 éves labdarúgó sohasem élt profi sportemberhez méltón a pályán kívül, és a karrierjét szegélyező számtalan sérülés egyenesen arányos azzal a megszámolhatatlan mennyiségű bulival és fiesztával, amelyeken nem egyszerűen résztvevő, leginkább főszereplő volt.

Az O Globo tényfeltárása szerint, miután a játékos aláírt az Al-Hilalhoz, valóban kisebb izomsérüléssel érkezett meg Szaúd-Arábiába, a húzódást viszont megfelelő kezelés és még inkább felelős magatartás mellett szinte napokon belül orvosolni lehetett volna. Ehhez képest az első hetekben kizárólag a Rijád által kínált luxuslehetőségeket térképezte fel, a véget nem érő bevásárolgatást pedig maga tette közkinccsé a közösségi oldalán. Emellett fia, Davi Lucca 12. születésnapját augusztus végén egy helyi vidámparkban ünnepelték, több olyan játékot és eszközt igénybe véve, amelyek aligha ajánlottak sérülésből lábadozó labdarúgóknak.

NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

 

NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

HAJNALIG TARTÓ MULATOZÁSOK FIZETETT NŐI VENDÉGEKKEL

És akkor ez a típusú időtöltés még a visszafogottabb kategóriába sorolható, az ugyanis sokkal nagyobb gondot jelent, hogy Neymar – versenyidőszakban – húzós éjszakai mulatozásokkal eresztette, ereszti ki a gőzt. A Venezuela elleni selejtező után is ez történt, az Uruguay elleni mérkőzés előtt. A Garoto do Blog beszámolója szerint ­Cuiabá városában, Neymar szervezésében a brazil válogatott több játékosa vett részt a hajnalig tartó mulatozáson, ahová fizetett női vendégek is érkeztek. Ráadásul azt követően, hogy a térség egyik leggyengébb válogatottját, Venezuelát nem sikerült hazai pályán legyőzni (1–1), a pocsék teljesítményt nyújtó Neymart pedig nem egyszerűen kifütyülték, meg is dobálták a lelátóról. A játékos ezek után azt találta mondani a sajtónak, hogy nem vakációra érkezett, ezért még jobban fáj neki a kritika…

Ugyanakkor nemcsak Brazília, hanem az egyetemes labdarúgás is rengeteget veszít Neymar sportemberhez méltatlan viselkedésével. A játékos tizenévesen úgy indult a Santosból, mint aki Pelé utódja lehet, és akkor csillogó szemmel másról sem beszélt, mint hogy a földkerekség legjobb játékosa akar lenni. Sőt ezt mantrázta az FC Barcelonánál is, ahol Lionel Messi mellett valóban fejlődési pályára állt, de már a katalán városban is borzolta a kedélyeket az indokolatlanul sok éjszakai kimaradásával. Amikor pedig 2017-ben a Paris Saint-Germain a mai napig rekordnak számító 222 millió euróért szerződtette, végképp elkallódott, a fények városában ugyanis még a legerősebb jellemeknek is nehéz ellenállni a mulatságok kísértésének. Miután a PSG-hez került, a meccsszámai már egyetlen idényben sem érték el az ötvenet, a jegyzett 29 sérüléséből pedig húszat a francia klubnál eltöltött időszakában szenvedett el.

Nem véletlen, hogy immár Brazílián belül is igen széles azoknak a tábora, akik szerint Neymar magára vessen az újabb sérülését követően, és akik nem hajlandók empátiával fordulni felé ebben a nehéz időszakban sem.

Neymar pedig minden bizonnyal immár véglegesen megmarad örök ígéretnek…


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik