Pénz, sztárok, csillogás: topligás futballisták özönlötték el Szaúd-Arábiát

CSELŐTEI MÁRKCSELŐTEI MÁRK
Vágólapra másolva!
2023.08.26. 11:36
null
A nyár egyik legnagyobb átigazolási szenzációja: a brazil Neymar az Al-Hilal játékosa lett (Fotók: AFP, Imago Images)
A helyieken kívül talán senki sem gondolta volna, amikor Cristiano Ronaldo a Manchester Unitedből az Al-Naszr csapatához szerződött 2023 januárjában, hogy pár hónappal később már világsztárok garmada erősíti a szaúd-arábiai élvonalat. Karim Benzema, Neymar, N'Golo Kanté, Sadio Mané és még jó pár klasszis hagyta el Európát a Saudi Pro League kedvéért, ráadásul fiatal sztárjelöltek is követték őket.

 

Irreálisan sok pénzért, évi 200 millió euróért írt alá Cristiano Ronaldo a télen a szaúdi Al-Naszrhoz. Akkor attól volt hangos a nemzetközi sajtó, hogy CR már egyik európai topcsapatnak sem kellett, a szaúdiak pedig szereztek egy „trófeát”, nincs itt semmi látnivaló. Szerződtetése után a portugál klasszis többször is azt nyilatkozta, a szaúdi élvonal hamarosan az öt topliga mögé, sőt mellé lép, az infrastruktúra fantasztikus, nem kérdés, hogy elkezdődött valami. A legtöbben akkor csak nevettek, őrültnek tartották Cristiano Ronaldót, és bár sokan még mindig így gondolják, elképesztő, ami azóta történt. A portugál klasszis átigazolását követően a 2023-as nyári – még le sem záruló – átigazolási időszakban több mint húsz topligás sztár döntött úgy, hogy Szaúd-Arábia felé veszi az irányt, bődületes fizetésért cserébe. A négy állami irányítású csapat (Al-Naszr, Al-Ittihad, Al-Hilal, Al-Ahli) közül valamelyik minden héten bejelent egy gigatranszfert, egyre növelve az európai rajongók aggodalmát, nem beszélve arról, hogy már fiatal, erejük teljében lévő, a csúcson járó játékosok szerződtetése sem jelent gondot a szaúdiaknak... Cikkünkben bemutatjuk a négy állami csapat nyári átigazolásait, majd kitérünk a szaúdi projekt jövőképére.

A LEGÉRTÉKESEBB BAJNOKSÁGOK

(piaci értékük meghaladja az egymilliárd eurót)

 


AL-NASZR

Még Cristiano Ronaldo téli átigazolásával sem sikerült bajnokságot nyernie az előző idényben az Al-Naszrnak, ám a csapat nem állt le a költekezéssel, sőt. Kezdetben úgy volt, a portugál klasszist követő első sztár Hakim Zijes, a Chelsea szélsője lesz, ám ő nem felelt meg az orvosi vizsgálaton. Helyette, vagyis a helyére egy még nagyobb név, Sadio Mané érkezett a Bayern Münchentől.

A szenegáli támadó a sikeres liverpooli időszakát (angol bajnoki cím, Bajnokok Ligája-győzelem, PL-gókirályi cím) követően a münchenieknél próbált szerencsét, ám a rossz idény után inkább úgy döntött, Szaúd-Arábia felé veszi az irányt: évi 40 millió euróért írt alá, ami dupla annyi, mint amennyiért a bajor csapatban játszott. Az Al-Naszr rajta kívül megszerezte az Interrel júniusban Bajnokok Ligája-döntőt játszó, vb-ezüst- és bronzérmes Marcelo Brozovicot, a francia Lensszal bajnoki ezüstéremig menetelő védekező középpályást, Seko Fofanát és az annak idején a Manchester Unitedben CR-rel együtt játszó balhátvédet, Alex Tellest is.

Cristiano Ronaldo volt az első fecske
Cristiano Ronaldo volt az első fecske


A nyár utolsó heteire sem fogyott ki a puskapor. Az elmúlt napokban a portugál bajnokság 2022–2023-as idényének legjobbját, a topcsapatok által is csábított Otáviót 60 millió euró ellenében szerezte meg az Al-Naszr, majd a Manchester City BL-győztes spanyol válogatott belső védője, Aymeric Laporte is aláírt a klubhoz. A felsorolt hat játékos Cristiano Ronaldóval és a csapatban korábban is fellelhető neves játékosokkal (mint a kapus David Ospina vagy a szaúdi élvonal egyik legjobb góllövője, a brazil válogatottba meghívott Anderson Talisca) együtt olyan elegyet alkot, amely Európa topcsapatai között is megállná a helyét...

Sadio Mané a Bayern Münchentől érkezett
Sadio Mané a Bayern Münchentől érkezett


AL-ITTIHAD

A múlt idényben bajnoki címet szerző, Nuno Espirito Santo vezetőedző által irányított Al-Ittihad sem tétlenkedett a transzferpiacon, a nyár elején azonnal megkötötte az egyik legnagyobb horderejű átigazolást: ingyen megszerezte a Real Madridtól 2022 aranylabdását, Karim Benzemát. A francia csatárklasszis CR-hez hasonlóan évi 200 millió euróért írt alá, ráadásul megtarthatta reklámjogai 100 százalékát, ami egy ilyen kaliberű labdarúgó esetében szintén évi több tízmilliót jelenthet.

A Real Madrid korábbi szupersztárját honfitársa, a Chelsea-től távozó világbajnok N'Golo Kanté követte, aki bár az előző idényben szinte folyamatosan sérülésekkel bajlódott, 2021-ben még úgy nyert BL-t a londoniakkal, hogy a két elődöntős meccs és a döntő legjobb játékosának is őt választották meg. Majd jött a portugál támadó, Jota, aki sok szempontból kakukktojás az átigazolások közül. Egyrészt azért, mert korántsem akkora sztár, mint Benzemáék, másrészt viszont még csak 23 éves, s a Celtickel futott nagyszerű idénye után több topligás ajánlata is volt, nagyrészt a PL-ből, mégis Szaúd-Arábiát választotta. Más kérdés, hogy bár az idény még csak most kezdődött el a szaúdi élvonalban, sajtóhírek szerint Jota máris távozna, mert nem érzi jól magát...

Karim Benzema
Karim Benzema

Az Al-Ittihad eddigi utolsó nyári szerzeménye a Liverpooltól távozó, szintén BL- és PL-győztes védekező középpályás, brazil válogatott Fabinho, aki ugyan a mögöttünk hagyott évadban nem tündökölt, s a gyorsasága sem a régi már, még mindig Európa-klasszisnak tekinthető a szerepkörében. Friss hír az Ittihadról, hogy nemcsak Jotának, Benzemának is gondja van a beilleszkedéssel, főleg az edző, Nuno Espirito Santo miatt, aki másmilyen csatárra vágyott, mint a francia, s a csapatkapitányi karszalagot sem tervezi neki adni. Persze ha majd a vezetőségnek választania kell az edző és a 200 millió eurót kereső sztárjátékos között, nem valószínű, hogy előbbi mellett dönt.

 

AL-HILAL

Az előző évad harmadik helyezettje, amely egyértelműen a bajnoki címre hajt az új idényben Jorge Jesus vezetőedzővel, na meg sztárigazolásokkal... Az Al-Hilal először a Chelsea-ben mindössze egy idényt töltő, a Napoliban több évadot is klasszisként végigjátszó szenegáli belső védőt, Kalidou Koulibalyt szerződtette, majd 40 millió euró ellenében elhozta a Serie A-ezüstérmes Lazio egyik legjobbját, a nyolcasként és tízesként is bevethető szerb válogatott Szergej Milinkovics-Szavicsot.

Őt követte a még mindig csak 26 éves portugál válogatott Rúben Neves, aki a Portóban világklasszis matériának tűnt, majd a Wolverhamptonnál is lehúzott jó néhány kiemelkedő idényt, s amikor már azt hihettük, hogy top hatos PL-csapathoz szerződik, sokak meglepetésére aláírt Szaúd-Arábiába. Néhány héttel később 60 (!) millió euróért a Barcelonát is megjárt Zenit-csatárt, a brazil Malcomot igazolta át az Al-Hilal, s akkor úgy tűnt, ezzel véget ér a klub transzferidőszaka, ám a java még hátra volt... A klub 25 millió euróért kivásárolta szerződéséből a Sevilla vb-negyedik marokkói válogatott kapusát, Jaszin Bunut, s első látásra erős túlfizetéssel, 50 millió euró feletti összegért megszerezte a Fulham szerb kiválóságát, a Championship 2021–2022-es idényében gólrekordot felállító Alekszandar Mitrovicsot.

Szergej Milinkovics-Szavics
Szergej Milinkovics-Szavics


Utóbbi kettőt viszont megelőzte az egész szaúdi projekt eddigi talán legnagyobb dobása, az Al-Hilal ugyanis majdnem 100 millió eurót (!) kicsengetve szerződtette a Paris Saint-Germainból Neymart, aki évi 200 millió eurós fizetést és számos – emberi léptékkel felfoghatatlan – pluszbérezést kapott aláírásáért cserébe. A 31 éves brazil klasszis reklámjogai szabad felhasználása és elképesztő fizetése mellett egy 25 szobás, 400 négyzetméteres medencével, 3 szaunával, két séffel, saját luxusgarázzsal, 0–24-ben rendelkezésre álló sofőrrel ellátott álomotthont kapott.

Kalidou Koulibaly
Kalidou Koulibaly


AL-AHLI

Kakukktojás... A sztárok tömkelege miatt a szaúdi élvonalat immár követő egyszeri szurkoló hiába keresi az Al-Ahli 2022–2023-as helyezését a bajnokságban, ugyanis az egyesület csak most jutott fel az első osztályba. Ettől függetlenül állami, alaposan kitömött csapatról beszélünk, amely sokáig az összes szaúdi klub közül is kiemelkedett a transzferpiacon mutatott aktivitását tekintve.

Először kapusposzton erősített, a Chelsea-től elvágyódó, egyre kevesebb szerephez jutó BL-győztes szenegáli Édouard Mendy írt alá a csapathoz, majd a friss Bajnokok Ligája-győztes, többszörös angol bajnok, 2016-ban a PL legjobbjának is megválasztott algériai szélső, Rijad Mahrez következett. Nem sokkal később tovább erősödött a támadósor, hiszen a Liverpooltól hosszú, sikeres időszak után távozó, ugyancsak BL-győztes Roberto Firmino és a szintén szaúdi kézben lévő Newcastle kezdőjéből kiszoruló 26 éves francia cselgép, Allan Saint-Maximin is aláírt az Al-Ahlihoz.


Jöhetett hát a védelem és a középpálya megszilárdítása: Merih Demiral védő az Atalantától, Roger Ibanez védő az AS Romától, Franck Kessié középpályás pedig az FC Barcelonától igazolt át. És még hátra van az Al-Ahli legmegdöbbentőbb (egyelőre nem is hivatalos) szerződéskötése – a szaúdi klub csaknem 40 millió eurós kivásárlási árat kifizetve átigazolja a mindössze 21 éves spanyol szupertehetséget, az előző idényben hírnevet szerző Celta Vigo-játékos Gabri Veigát, aki az utolsó pillanatban döntött úgy, hogy az olasz bajnok Napoli helyett inkább a szaúdi projektet választja. Ez utóbbi választ is ad arra, mennyire kell komolyan venni a szaúdi törekvéseket: nagyon is!

Roberto Firmino
Roberto Firmino
MI SZAÚD-ARÁBIA VALÓDI CÉLJA, FENNTARTHATÓ-E EZ A PROJEKT?
A legtöbben Európában a sportswashing, vagyis a „sportmosás” intézményével indokolják a szaúdi törekvéseket, vagyis hogy az állam a sport fejlesztését használja fel a különböző jogsértések miatt megromlott hírneve javítására. Ez is motivációs pontja lehet a szaúdi projektnek, azonban ekkora beruházásnál már többről van szó.
A szaúdi állam jelentős pénzforrását az olajtermelés és az ezzel kapcsolatos gazdálkodás adja, ám ez nem tarthat örökké, így az ország megpróbálja más területekre is átcsoportosítani a pénzét. Így például a turizmusba, amelynek része a sport is. A legtöbb pénzt jelenleg a futballba fektetik a szaúdiak, de elképesztő mennyiségű eurómilliókat öntenek az e-sportba, a motorsportokba vagy éppen a golfba. Ha lehet hinni a sajtóhíreknek, Szaúd-Arábia a 2030-ig tartó sportprojektjén belül 20 milliárd eurót tervez elkölteni labdarúgókra, az ő fizetésükre, aztán elemezni fogja, bármilyen téren kifizetődő volt-e az elképzelés.
Az biztos, hogy ez a projekt nem hasonlítható ahhoz, amikor Kína kezdett el európai sztárokat vásárolni, Szaúd-Arábia ugyanis hosszú évekig fontos tényező lesz a labdarúgás legmagasabb szintjén. A kérdés csak az, a következő években sikerül-e elfogadtatniuk magukat, törekvéseiket a világgal; tényleg a topligák szintjére lépnek-e, s idővel az európai BL-ben indulnak csapataik és így tovább. Vagy 2030-ra rájönnek, az egész csak kidobott pénz volt..


A 10 LEGJOBBAN KERESŐ FUTBALLISTA A VILÁGON


(Az összegek nem tartalmazzák a szabad reklámjogokat, amelyekkel a fizetés még nagyobbra nőhet a szaúdi és az amerikai ligában futballozó játékosok esetében)

 

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2023. augusztus 26-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik