FFT: tényleg mondta László Csaba, hogy „törjétek el a lábát”?

Vágólapra másolva!
2021.12.09. 17:24
null
„Ülhettem volna a Ferencváros kispadján, elviselte volna a főtámogató, hogy a vezetőedző ilyeneket mond?!” (Fotó: FFT)
A FourFourTwo magazin Kérdezd meg pacekba! című rovatában 2015-ben László Csaba, korábbi Sopron-, Fradi-, Hearts- vagy DAC-vezetőedző válaszolt az olvasók kérdéseire. Összekeverték-e a volt pénzügyminiszterrel? Tényleg perelni fog a „törjétek el a lábát” miatt? Mi a baj a magyar futballistákkal? Miért akar találkozni Tőkés Lászlóval? Ezekre a kérdésekre is válaszolt a világjáró tréner.


Ízelítő a nagyinterjúból:

– Ön olyan magyar edző, aki a XXI. században is ért el nemzetközi sikereket. Vajon így lett volna akkor is, ha nem Erdélyben, hanem Magyarországon születik, és az itteni közegben sajátítja el a labdarúgás tudományát?
Deep Purple, fourfourtwo.hu
– Őszinte vagyok: nem lett volna így! Jó helyre születtem, van bennünk fafejűség, konok akarat, ami hiányzik a magyar futballistából. Nekem sokat segített, hogy Németországba kerülhettem, dolgoztam a Borussia Mönchengladbachnál, modern klubmodellt ismertem meg. Nem a csapat volt fontos, hanem az egyének. Ezt nagyon nehezen tudom eladni Magyarországon. Pedig ha jó egyéniségeid vannak, akkor a csapat is jól működik. Senkit sem érdekel, hogy ifiszinten hányadik vagy, az a fontos, hogy kiket tudtál kinevelni. A kölni főiskola rengeteget segített abban, hogy másképp lássam a futballt. Nagyon sok tapasztalatot szereztem Kölnben és a külföldi munkáim során. Nem biztos, hogy Magyarországon ezt a tudást megkaptam volna.

– Melyik volt a legkedvesebb külföldi szerepvállalása: Skócia, Uganda vagy Litvánia?
Deep Purple, fourfourtwo.hu
– Az első Skócia, Litvániát tenném a második helyre, Belgium az utolsó. Ott nem tudtam megvalósítani a terveimet. Az akkori tulajdonosok, testvérek és unokatestvérek közötti harcba csöppentem bele, amit nagyon nehéz volt kezelni. Nemrég voltam azonban Charleroi-ban, és még mindig jó a kapcsolatom az ottaniakkal. Ugandában én voltam az első fehér bőrű edző, akit nem kirúgtak, hanem meghosszabbították a szerződését. Imádtak. (FFT: Igaz, hogy majdnem elváltál a feleségedtől az ugandai meló miatt?) Igen, az elején nem akart eljönni a család Edinburgh-ból. Négy hónapot voltam egyedül. Ám aztán őket is elkapta az Afrika-láz, és szenzációsan érezték magukat.

– Van bármilyen kijelentése, amit megbánt az edzői pályafutása során?
Szabó Gergely, Facebook
– Tudom, hogy mire gondol az úr, de az nem volt. (FFT: 2080 találatot adott a Google a „törjétek el a lábát” keresésre.) Nagyon sajnálom azt, aki ezzel próbál sértegetni. Ha ezt mondtam volna, akkor ezt ezerszázalékosan bebizonyítják, de ilyen mondat nem hangzott el. Elküldtek a kispadról a 2005-ös kupadöntőn, sohasem felejtem el, a játékoskijáróban álltam. Azt hiszem, hogy Lipcsei „beindult”, minden játékosom próbálta kiprovokálni magának a piros lapot. Peti elég durván szabálytalankodott az oldalvonal mellett, odaléptem hozzá, és azt mondtam: „Tényleg az hiányzik nektek, hogy valakinek eltörjétek a lábát?”. Állítólag Németh Feri fotós – Isten nyugosztalja – hallotta, három napra rá felhívott egy újságíró azzal, hogy ő ezt hallotta valakitől, mármint hogy én ezt mondtam. És ő ezt meg fogja írni. Ebből kreálódott ez a történet, ami után nincs miért magyarázkodnom. Ha ez elhangzott volna, akkor most nem ülnék itt, nem lennék edző. Akkor az MLSZ eltiltott volna. Ülhettem volna a Ferencváros kispadján, elviselte volna a főtámogató, hogy a vezetőedző ilyeneket mond?! Furulyás is behívta a játékosokat, és megkérdezte, hogy elhangzott-e ilyen, épp csak James Bondot nem hívták el nyomozni. Kikockázták a képeket a videofelvételek alapján, így akarták bizonyítani a számról olvasva, hogy mondtam-e ilyet. Aztán lett ebből egy szép kis legenda, és komolyan mondom, már ott tartok, hogy megkeresek egy ügyvédet. Aki ezt leírja ezek után, azt feljelentem. Egyébként nem foglalkozom vele.

A László Csabával készült teljes interjú elolvasható a FourFourTwo.hu-n, IDE KATTINTVA!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik