FFT: az Ajax-verő Honvéd szinte elfeledett története

Vágólapra másolva!
2021.12.27. 12:42
Az elmúlt negyven évben mindössze háromszor fordult elő, hogy magyar kupacsapat megérte a tavaszt: az UEFA-kupa-döntős Videoton 1985-ben, előtte az Újpesti Dózsa a KEK-ben 1984-ben, legutóbb a Debreceni VSC játszhatott az UEFA-kupa 2003–2004-es kiírásában az új esztendőben is.

Üdítő kivétel volt a Budapesti Honvéd 1978–1979-es UEFA-kupa-menetelése. A szeptemberi rajttól olyan nagyon nem kellett aggódni, hiszen a török futball akkortájt fényévekkel a miénk mögött járt, így a 64 között az Adanaspor sem jelenthetett gondot Tichy Lajos csapatának. Kispesten hatezren látták, amint egy hatost hintenek kedvenceik úgy, hogy a második félidőben négy perc alatt nőtt 1–0-ról 4–0-ra az előny…

Az októberi folytatásban hasonlóan járt el az együttes az első fordulóban az MTK-VM-et búcsúztató temesvári Politehnicával is: ezúttal a gondtalan visszavágót garantáló 4–0-s sikert úgy sikerült elérni, hogy a második gólt a 82. percben rúgta be Gyimesi. A temesvári második felvonásban pedig mákszemnyi izgulnivaló sem volt: egészen az utolsó percig 0–1-en tudta tartani a csapat a Politehnicát. A románok kapuját Katona „Ioan” János védte, a középpályán pedig az 1970-es vb-n a brazilok ellen gólt is szerző Emerich Dembrovschi, azaz Dembrószky Imre szabta 33 évesen a fazont. November végén-december elején pedig a nyolcaddöntőben jöhetett az Ajax.

A teljes összeállítást elolvashatják a FourFourTwo.hu oldalán, ide kattintva!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik