Görögország: dokumentumfilm készült az Eb-győztes csapatról

MTI/R. P.MTI/R. P.
Vágólapra másolva!
2021.10.07. 19:14
null
A labdarúgás történeténeke egyik legnagyobb meglepetése volt a görögök 2004-es Eb-aranya (Fotó: Getty Images)
Ottó király címmel dokumentumfilm készült a 2004-ben Európa-bajnokságot nyert görög labdarúgó-válogatottról.


„A film azt mutatja be, hogy az esélyteleneknek is van esélyük. Mindig van esélyed, mindannyian ebből élünk” – nyilatkozta a görögök 17 évvel ezelőtti szövetségi kapitánya, a német Otto Rehhagel, akinek a szülővárosában, Essenben csütörtökön mutatták be a filmet.

Hozzátette, a hihetetlen sikernek köszönhetően életre szóló barátságot kötött a játékosaival. „Őrület volt, ami történt. Amikor visszatértünk Görögországba, több mint egymillió ember várt ránk. A repülőtértől Athén belvárosáig tartó 45 perces utat öt óra alatt tettük meg” – emlékezett a 83 éves mester.

Rehhagel elárulta, ez a rendkívüli rajongás volt az oka, hogy a kontinenstorna után visszautasította a német válogatott szövetségi kapitányi posztját.

Az edző háromszor nyerte meg a Bundesligát: 1988-ban és 1993-ban a Werder Bremennel, 1998-ban pedig a Kaiserslauternnel, a görög válogatottat 2001 és 2010 között irányította.

A görög csapat addig mérkőzést sem nyert nagy nemzetközi tornán, 2004-ben viszont a házigazda Portugáliát a nyitó meccsen 2–1-re, a döntőben 1–0-ra győzte le, a negyeddöntőben pedig a címvédő Franciaországot búcsúztatta.

Rehhagel szerint manapság sokkal kevésbé valószínű, hogy egy csapat olyan csodát produkál, mint 2004-ben a görögök, példaként rámutatott, hogy a német élvonal legutóbbi kilenc kiírását a Bayern München nyerte meg. Hozzátette, néhány meglepő eredmény a legtöbb, ami még megtörténhet.

A szakvezető felidézte, hogy a dokumentumfilm athéni bemutatója nagyszerűen sikerült, utána pedig elmentek vacsorázni korábbi játékosaival.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik