Egy magyar, aki három labdarúgó-világbajnokságon is játszhatott

HOLMÁR ZOLTÁNHOLMÁR ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2021.02.01. 15:35
null
A román válogatott 1930-ban, a bal szélen áll Kovács Miklós
Az első labdarúgó, aki három világbajnokságon is játszhatott. Az első vb-n szereplő román válogatottból az egyetlen, aki később magyar válogatottságig vitte, s bemutatkozó mérkőzésén gól lőtt, a mezőny egyik legjobbja volt. Tagja volt a magyar bajnokságot megnyerő első vidéki együttesnek. Hogy ki volt ő?

 

You can read the full article in English here!

Czakó József, Steiner Béla, Raffinszky László, Vogl Imre, Dezső Béla, Kovács Miklós. Csak néhány név azok közül, akik a sporttörténelem első labdarúgó-világbajnokságán, 1930-ban pályára léptek Uruguayban. Az érdekesség csupán az, hogy ezen a jelentős sporttörténeti eseményen Magyarország nem tudott részt venni, Európát pedig csak négy ország képviselte a futballtornán: Franciaország, Belgium, Jugoszlávia és a trianoni békediktátum révén Erdély területét megszerző Románia.

Ezek után nem okozhat nagy meglepetést a sok magyar név. A román válogatott tagjainak kiválasztását személyesen II. Károly király hagyta jóvá, s a tornán való szereplés fejében három hónap fizetett szabadságot garantált a játékosoknak. A kelet-európai ország a harmadik csoportba került a házigazda és későbbi világbajnok Uruguay, valamint a kemény diónak számító Peru mellé. A húsztagú „román” keretben tizenkét magyar, öt román és három sváb játékos kapott helyet, akik a nyitó meccsükön 3:1-re le is győzték a peruiakat. Az utolsó gólt Kovács Miklós szerezte, aki az első világbajnokságon szereplő román csapatból egyetlen játékosként 1941-ben még Magyarország nemzeti tizenegyében is játszhatott...

Kovács Miklós (1911–1977)
Kovács Miklós (1911–1977)
Kovács Miklós 1911. december 29-én született a Krassó-Szörény megyei Ekésen. Még kilencéves sem volt, amikor a trianoni békediktátum révén szeretett kis faluja egész Erdéllyel együtt román fennhatóság alá került. Labdarúgó-pályafutását 1924-ben a Temesvári Kinizsi csapatában kezdte, majd 1928-ban átment a Temesvári Bánát együtteséhez. Innen került be a román nemzeti válogatottba és élete első mérkőzését 1929. szeptember 15-én játszotta Bulgária ellen (csapata 3:2-re nyert). 1930-ban klubot váltott és a híres temesvári Ripensia játékosa lett.

Az év júliusában részt vett az első labdarúgó-világbajnokságon Uruguayban, ahol bár a „románok” jól kezdtek a peruiak ellen, végül a házigazdával szemben nem sok esélyük volt: 4:0-ra veszítettek és elbúcsúztak a futballtornától. A döntőt az uruguayiak játszották az argentinok ellen, akiket 4:2-re győztek le, s megnyerték az első futball-vb-t.

A 174 centi magas és 73 kilós Kovács Miklós a labdarúgótorna után, 1931-ben klubcsapatot váltott: a temesvári Ripensia után átigazolt a Nagyváradi Atlétikai Clubhoz. A román válogatottban viszont továbbra is őrizte a helyét és 1934-ben részt vett a második világbajnokságon Olaszországban. Csapata ugyan 2:1-es vereséget szenvedett Csehszlovákiától, John Langenus belga játékvezető mégis Kovács Miklóst tartotta a mérkőzés egyik legjobb játékosának.

1935-ben Kovács Miklós a francia Valenciennes játékosa lett, de csak egy évet töltött a klubnál, majd visszatért nagyváradi együtteséhez. Az újabb nagyváradi időszak azonban már csupán két évig tartott, mert 1938-ban átigazolt a ploiesti-i Tricolorhoz, amellyel kétszer is feljutott a román labdarúgás másod-, illetve első osztályába. Közben harmadszor is részt vehetett labdarúgó-világbajnokságon, az 1938-as franciaországi tornán. A „románoknak” a nyolcaddöntőben Kubával kellett játszaniuk a továbbjutásért és az összecsapás végeredménye 3:3 lett, ami azt jelentette, hogy újra kellett játszani a mérkőzést. Végül Kuba jutott tovább, miután 2:1-re legyőzte a Kovács Miklóst nélkülöző román válogatottat, mégis az erdélyi futballista lett az első a világon, aki három világbajnokságon is futballozhatott...


Az 1940. augusztus 30-án aláírt második bécsi döntés révén a trianoni békediktátum során elcsatolt Erdély északi része visszatért Magyarországhoz. Kovács Miklós is hazatért Ploiesti-ből, 1941-től ismét a Nagyváradi AC játékosa és Magyarország bajnoka lett, ami a Nagyváradnak első vidéki együttesként sikerült. Legnagyobb álma azonban 1941. november 16-án, Zürichben vált valóra: a Svájc elleni barátságos mérkőzésen magára ölthette a magyar válogatott címeres mezét. Bemutatkozása a nemzeti tizenegyben kiválóan sikerült, a 45. percben ő szerezte meg Magyarország vezető gólját. Az idegenben játszó csapatunk végül meg is nyerték a találkozót 2:1-re, a korabeli Nemzeti Sport pedig elismerően méltatta: „A legnagyobb meglepetést Kovács keltette remek játékával. Eddig sohasem látott magaslatra emelkedett szemünkben, olyan okosan játszott, olyan jó labdákat adott, olyan lelkes, olyan akaraterős volt, úgy dolgozott elől, hátul, hogy csak a legnagyobb elismerés hangján beszélhetünk róla.”

Sajnos magyar válogatottként ez volt ez első és egyetlen szereplése.

A magyar válogatott az 1941-es Svájc elleni mérkőzésen
A magyar válogatott az 1941-es Svájc elleni mérkőzésen
Azonban nem ő volt az egyetlen erdélyi játékos, aki nemzeti csapatunk mezében játszhatott. Szintén ezen a mérkőzésen lépett pályára a brassói származású Bodola Gyula (1912–1992), aki 1931 és 1939 között 48 alkalommal szerepelt a román válogatottban és 30 gólt szerzett, míg 1940 és 1948 között a magyar tizenegy tagjaként 13 találkozón játszott és 3 gólt lőtt. A nagyváradi születésű Sárvári Ferenc (1916–1974) 1939 és 1949 között tizenegyszer volt román válogatott, 1940 és 1943 között hétszer viselte a meggypiros mezt, s három gólt szerzett. Ráadásul a második bécsi döntés előtt, 1940. május 19-én román válogatott futballistaként éppen Magyarország ellen lépett pályára az Üllői úton – ő sem gondolta volna, hogy már az év végén piros-fehér-zöldben fogja találni magát.

A Svájc elleni győzelmet nehezítette, hogy előző nap ujjnyi hó esett, amelynek a teteje éjszaka kissé megfagyott, s ez a talajt erősen csúszóssá tette. A magyarok sikere elsősorban a modern támadófutballt játszó nagyváradiaknak volt köszönhető, ugyanis a zürichi mérkőzésen a magyar válogatottban nyolc vidéki játékos lépett pályára, akik közül négy volt a Nagyváradi AC labdarúgója.

Fájó, hogy Kovács Miklós többször nem húzhatta magára a koronás címeres mezt. 1943-ban elhagyta Nagyváradot, és a Budapesti Gamma FC játékosaként folytatta pályafutását. 1945-ig maradt a fővárosban, a második világháború után visszatért Romániába, és a Nagyváradi Silitorulhoz igazolt. Itt fejezte be labdarúgó-pályafutását: 1924 és 1948 között 10 klubnak volt tagja és összesen 35 gólt szerzett, míg 1929 és 1938 között 37-szeres román válogatottként 6 gólt rúgott.

1948-tól edzőként folytatta karrierjét, előbb Kovásznán, majd Medgyesen dolgozott, azután a Nagyváradi ICO, a Temesvári Politechnika, a Krassó-Szörény megyei Nadrág község együttesét irányította, de több Temesvár környéki csapat edzéseit is vezette 1973-ig, amikor visszavonult. Kovács Miklós négy évvel később, 1977. július 7-én hunyt el a Temesváron.

Az 1941-es Svájc–Magyarország mérkőzés plakátja
Az 1941-es Svájc–Magyarország mérkőzés plakátja

(Cikkünk szerzője dr. Holmár Zoltán, az 1993-ban létrehozott nyíregyházi Kállay Gyűjtemény történésze.)

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2021. január 30-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik