U21-es Eb: 10 fiatal csillag, aki a torna sztárja lehet

Vágólapra másolva!
2015.06.20. 11:32
Június 17. és június 30. között rendezik Csehországban az U21-es labdarúgó-Európa-bajnokságot nyolc nemzet részvételével. A tornán szereplő játékosok olyan nagyságok örökébe léphetnek, mint Andrea Pirlo, Luís Figo, Fabio Cannavaro, Petr Cech és Juan Mata, akik egyaránt elnyerték a torna legjobb játékosa címet, felhívva magukra a futballszakma és a szurkolók figyelmét.

Az U21-es Eb nyolc csapata nem csak a végső sikerért, de az ötkarikás kvalifikációért is küzd. Az elődöntő résztvevői automatikusan kijutnak a riói tornára. Amennyiben a nem olimpiai nemzet Anglia is négy közé kerül, úgy a csoportkör két harmadik helyezettje játszhat ki-ki meccset a 2016-os nyári játékokért.

Az Eb mezőnyében szép számmal fedezhetünk fel olyan futballistákat, aki már a legmagasabb szinten is bizonyítottak. A Premier League legjobb fiatal labdarúgójának választott Harry Kane, a Barcelonával triplázó Marc-André ter Stegen, a Monacóval BL-negyeddöntőbe jutó Bernardo Silva, vagy a Liverpoolban alapemberré váló Emre Can is ott lesz Csehországban, de nem csupán rájuk érdemes figyelni. Hanem:

Pione Sisto (Dánia)

Sisto sikeres szezonnal a háta mögött érkezik a csehországi erőpróbára, hiszen klubja, a dán FC Midtjylland elnyerte története első bajnoki címét.

A 20 éves szélső és, támadó középpályás 22 bajnokin lépett pályára a 2014–2015-ös szezonban, amelyet nyolc góllal és három gólpasszal zárt.

Morten Olsen, a dán felnőttválogatott szövetségi kapitánya Christian Eriksenhez hasonlította, így nem meglepő, hogy európai topklubok állnak sorba érte.

Továbbá ő az a játékos, aki minden idők talán legbizarrabb sajtótájékoztatójáról is ismerős lehet olvasóinknak.

A dán futball nagy ígérete (Fotó: Reuters)
A dán futball nagy ígérete (Fotó: Reuters)

Daniele Rugani (Olaszország)

Egy erős és határozott középhátvéd, aki sokakat lenyűgözött debütáló Serie A-idényében az Empoli mezében. A 2014–2015-ös évad minden mérkőzésének minden percét a pályán töltötte, és egyetlen sárga lapot sem kapott.

Rugani a Juventus játékosa, s könnyen lehet, hogy a következő szezont már a BL-döntős keretében kezdi meg. Maurizio Sarri, az Empolitól a Napolihoz szerződő vezetőedző azt mondta róla, „minden adottsága megvan, hogy igazi sztárrá váljon”. Az 56 éves mester állítólag szívesen magával vinné Nápolyba.

Rugani (kékben) lehet az új Nesta? (Fotó: Reuters)
Rugani (kékben) lehet az új Nesta? (Fotó: Reuters)

Johannes Geis (Németország)

ÉRDEKESSÉGEK AZ EB-RŐL

• A portugál Rúben Neves a torna legfiatalabb játékosa (18 év, 3 hónap)
• A svédeknél van a legtöbb (12) felnőttválogatottsággal is büszkélkedő kerettag, az olaszoknál egy sincs.
• Az olasz válogatott a legrutinosabb résztvevő 17 tornával, ebből 11-szer jutott elődöntőig.
• A pótselejtezőből kvalifikáló szerbek a spanyolokat ejtették ki. 2009 novembere után először győzték le a spanyol csapatot U21-es Eb-mérkőzésen.
• A német Marc-André ter Stegen a 2014–2015-ös BL-szezon minden játékpercét a pályán töltötte a Barcelonában.
• A selejtezősorozatban Dánia szerezte a legtöbb gólt, mérkőzésenként 3.7-et.

A Mainz 21 éves középső középpályása olyan klubok érdeklődését keltette fel a 2014–2015-ös idényben, mint a Dortmund, a Lazio és a Schalke.

Geis 16 éves kora óta tagja minden német korosztályos válogatottnak. A Bundesliga előző idényében kiírásában az ő hosszú passzai voltak a legpontosabbak (32.8 százalék), illetve a támadó passzok hosszát tekintve is övé volt a legmagasabb átlag (25.4 méter). Ötvenhat kulcspasszt osztott ki rögzített játékhelyzetből, ez szintén idénycsúcs.

Németország rengeteg kiválósággal érkezett a tornára, Geis lehet az egyik főszereplője a végső győzelemre is esélyes németek menetelésének.

Harry Kane (Anglia)

A 2014–2015-ös Premier League-szezon legjobb fiatal játékosának választott Tottenham-támadó nem csak az U21-es torna egyik legfényesebb csillaga, de a nyári átigazolási időszak egyik legkeresettebb játékosa is egyben. Egyedül Sergio Agüero (26) szerzett több gólt nála (21) a mögöttünk hagyott PL-évadban.

Kane a felnőtteknél is bemutatkozott már az angol válogatottban, sőt, debütáló meccsén 80 másodperc után gólt szerzett. Sebessége és gólérzékenysége kiemelkedő, az angol nemzeti együttes első számú húzóembere lehet – kérdés, hogy mennyire facsarta ki a hosszú idény.

Kane az Eb legnagyobb sztárja (Fotó: Reuters)
Kane az Eb legnagyobb sztárja (Fotó: Reuters)

Domenico Berardi (Olaszország)

Újabb Juventus-játékos a listán. Berardi 15 gólt szerzett a Serie A-ban a 16. helyen végző Sassuolóban. A 2014–2015-ös olasz bajnoki idényben csak Carlos Tévez (27) és Mauro Icardi (28) vállalt szerepet több gólban nála (25).

Tíz gólpasszával szintén a Serie A élmezőnyében zárt, rajta kívül csupán két játékos tudott dupla duplát elérni, azaz a gólok és gólpasszok tekintetében is legalább tízig jutni.

Egy sikeres Eb-vel helyet követelhet magának a BL-döntős Juventus keretében, bár támadófronton rendkívül erős a harc Massimiliano Allegri csapatában.

2014 januárjában 4 gólt szerzett a Milan ellen, 2015 májusában 3-at (Fotó: Reuters)
2014 januárjában 4 gólt szerzett a Milan ellen, 2015 májusában 3-at (Fotó: Reuters)

William Carvalho (Portugália)

A Sporting CP védekező középpályása a felnőttválogatott stabil tagja, a 2014-es világbajnokságon is bizonyított már. A lisszaboni klub nem kevesebb mint hét játékost delegál a portugálok U21-es Eb-keretébe, és Carvalho a legismertebb.

A klasszikus labdaszerző középpályást több angol klub, köztük a Manchester United is kinézte már magának. Nem lesz olcsó, a kivásárlási ára 35 millió euró. Nem véletlenül: hamarosan a világ legjobbja lehet a posztján.

William Carvalho (jobbra) a 2014-es vb-n a Ghána elleni mérkőzésen (Fotó: Reuters)
William Carvalho (jobbra) a 2014-es vb-n a Ghána elleni mérkőzésen (Fotó: Reuters)

Max Meyer (Németország)

A Schalke tehetséges támadója még 20 éves sincs, de elegáns és technikás játékát már a Bajnokok Ligájában is megcsodálhattuk. A Maribor elleni csoportmérkőzésen ő szerezte azt a győztes gólt, amely biztosította a német gárda helyét a kieséses szakaszban, a Real Madrid elleni nyolcaddöntőben pedig egy gólpasszal vette ki a részét a gelsenkircheniek kiesést jelentő 4–3-as madridi győzelemből.

A 2014–2015-ös kiírásban 28 német bajnokin lépett pályára, öt gólt szerzett és egy gólpasszt osztott ki, piaci értéke pedig már most 15-20 millió euró között mozog.

19 évesen gól és gólpassz a BL-ben? Igen! (Fotó: Reuters)
19 évesen gól és gólpassz a BL-ben? Igen! (Fotó: Reuters)

Filip Djuricsics (Szerbia)

A Benfica játékosa kölcsönben a Southamptonnál töltötte a 2014–2015-ös szezont. A mezőny egyik legtapasztaltabb tagja, 22-szeres felnőttválogatott. Szerbia lehet az U21-es Európa-bajnokság sötét lova, a társaság vezére pedig a 176 cm magas, gólerős középpályás, aki a nyitó fordulóban gólt szerzett Németország ellen.

 


 

Bernardo Silva (Portugália)

Az elmúlt szezonban a Monacóban brillírozó támadó középpályás bekerült a francia bajnokság 50 legjobb játékosa közé. Nem véletlenül, hiszen kilenc góllal és három gólpasszal vette ki a részét a BL-ben a legjobb nyolcig, a Ligue 1-ben bronzéremig jutó azúrparti csapat szerepléséből. Múlt nyáron kölcsönbe érkezett a Benficától, majd a télen a Monaco kifizette a 15 millió eurós vételárát.

A széleken és a csatárok mögött is képes játszani, alacsony súlypontja és sebessége kiváló technikai képzettséggel párosul.

Gyors a kis portugál, Vidal tudna mesélni róla  (Fotó: Reuters)
Gyors a kis portugál, Vidal tudna mesélni róla  (Fotó: Reuters)

Pierre-Emile Höjbjerg (Dánia)

A Bayern München fiatal középpályása klubszinten már nevet szerzett magának, igaz, Pep Guardiolától csak ritkán kap esélyt a bizonyításra, a szezon tavaszi felvonását kölcsönben az Augsburgnál töltötte. Ő lesz a dán csapat motorja és agya, a kapocs a védelem és a támadósor között.

A bajor klubnál Bastian Schweinsteiger méltó utódjaként aposztrofálják. A földön és a levegőben is erős, jól passzol és kiválóan cselez. Az Augsburgban tavasszal két gólt szerzett a Bundesligában.

Az ősszel 90 percet volt a pályán a Man. City elleni BL-mérkőzésen (Fotó: Reuters)
Az ősszel 90 percet volt a pályán a Man. City elleni BL-mérkőzésen (Fotó: Reuters)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik